Fædrelandsvennen

Mener barn blir fratatt muligheten til å velge

– Allerede i barnehagen bør barn få vite at de faktisk har valgmuligh­eter. Dette mener Sara Lund/claes Schmidt som etter 40 år i «sitt eget fengsel» stod frem som transperso­n.

- JONAS ODEN ULSET

– Jeg er ikke kvinne, jeg er ikke mann, men jeg er transperso­n og jeg er menneske.

Slik åpnet Sara Claes fredagens «Trygg i eget utrykk», et foredrag om temaet kjønn, kjønnsiden­titet og seksuell orienterin­g. Hun synes det er veldig viktig at barn ikke føler at de blir satt i bås på grunn av kjønn, og ønsker at det skal vaere enklere for barn å selv velge sin identitet.

– Det er derfor viktig at barn blir sett, hørt, hjulpet og respektert, og ikke blir påvirket av foreldre og andres fordommer, sier hun.

– Har du noen gang sett en toåring som er rasist? Hva med en sjuåring? Hva skjedde mellom der? spør hun.

Sara Claes mener at mennesker i utgangspun­ktet ikke er fordomsful­le, men at de er lett påvirkelig­e, og allerede som sjuåring kan ha dannet seg sterke fordommer og stereotypi­ske syn.

VIL IKKE HA BARN

Ida Kjølsø (30) var til stede under arrangemen­tet og synes tanken om å få barn i et samfunn med så stor kjønnsdeli­ng er skummel.

– På for eksempel Island og i Sverige har de kjønnsnøyt­rale barnehager. Hvorfor skal vi ikke ha det i Norge hvor likestilli­ng er så viktig?

Den engasjerte Uia-studenten forteller videre at hun synes det er et stort skille mellom jente og gutt allerede i barnehagen.

– Gutter er tøffe og jenter er søte. Dette mener jeg setter en standard for hvordan barna skal oppføre seg, og tar fra dem muligheten til å uttrykke seg slik de vil.

Hun forteller at det ikke bare er hos institusjo­nene problemet ligger. Også i litteratur og filmer er det tydelige kjønnsroll­er.

– Det er alltid den hjelpeløse, syltynne prinsessen som må reddes, og mennene er alltid store, sterke og tøffe. Det er klart at dette gjør det vanskelig for barn som har en annen kjønnsiden­titet eller seksuell legning enn det som er normen.

Chriss Voll var også til stede under foredraget, og har selv barn. Han ønsker å legge tilrette for barna sine slik at de skal tørre å vaere åpne og aerlige om det å vaere annerledes.

– Barn arver det som mor og far er. Som forelder må man tørre å sette til side sine egne tradisjone­r og synspunkt, og snakke med barn, forteller han.

– Det viktigste er å ha en åpen dialog, legger han til.

STIFTELSEN STENSVEEN

Med seg som foredragsh­older hadde Sara Claes også Marion Arntzen i stiftelsen Stensveen, som er et lavtelskel­tilbud for transperso­ner. Hun har lenge kjent Sara Claes, og vet godt hvor vanskelig det kan vaere å stå frem med en kjønnsiden­titet som er uvant for folk flest.

– Skal du ut av skapet, må du ha et sted å komme inn. Dette er det vi ønsker å vaere for transperso­ner.

Arntzen mener at det er vanskelig å vaere «rosa» når man vil vaere «blå», og omvendt, når skillet mellom kjønnene er så tydelig allerede i barnehagen.

– Kanskje lilla skal vaere den nye fargen, foreslår hun.

 ?? FOTO: JONAS ODEN ULSET ?? Sara Lund/claes Schmidt ventet 40 år med å stå frem som transperso­n. Det var mye lettere for han å komme ut enn det han hadde regnet med.
FOTO: JONAS ODEN ULSET Sara Lund/claes Schmidt ventet 40 år med å stå frem som transperso­n. Det var mye lettere for han å komme ut enn det han hadde regnet med.
 ?? FOTO: JONAS ODEN ULSET ?? Uia-student Ida Kjølsø vil ikke ha barn på grunn av kjønnsdeli­ngen i Norge.
FOTO: JONAS ODEN ULSET Uia-student Ida Kjølsø vil ikke ha barn på grunn av kjønnsdeli­ngen i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway