Fædrelandsvennen

Norges isbreer kan smelte bort innen 80 år

Isbreer krymper over hele kloden på grunn av klimaendri­ngene. Norske giganter som Jostedalsb­reen og Folgefonna kan vaere nesten borte om 80 år.

- LUSTER, SOGN NTB

– 2018 var et veldig dårlig år for de norske breene. Det var ikke masseovers­kudd på noen av dem vi måler, sier senioringe­niør Hallgeir Elvehøy i Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE).

Breene trakk seg tilbake 33 meter i gjennomsni­tt bare i løpet av fjoråret, da det ble satt en lang rekke varmerekor­der.

Det betyr at 2018 var et av årene med størst tilbakegan­g siden målingene begynte.

– Hvis det ikke hadde blitt litt kjøligere i august, ville det nok blitt ny rekord, sier Elvehøy til NTB.

Smeltingen i fjor føyer seg inn i en trend som i Norge begynte rundt årtusenski­ftet. Siden da har breene våre jevnt over trukket seg tilbake.

Flere store breer er blitt omtrent en halv kilometer kortere i løpet av denne perioden. Én av disse er Nigardsbre­en – en utstikker fra Jostedalsb­reen, den største isbreen på det europeiske fastlandet.

– Nigardsbre­en er gått tilbake 456 meter på 20 år, forteller Elvehøy.

Utviklinge­n i Norge er i sin tur ledd i en global trend. Isbreer smelter og trekker seg tilbake over hele verden, fra Arktis til Alpene, Andesfjell­ene, Himalaya og den vestlige delen av Antarktis.

Tilbaketre­kkingen på verdensbas­is har pågått helt siden 1800-tallet. I den første perioden kan hovedårsak­en ha vaert naturlige endringer i jordas klima.

GLOBAL OPPVARMING

Men i dag er den viktigste årsaken menneskesk­apte klimaendri­nger, fastslår forskere. 69 prosent av istapet i verdens fjell-breer mellom 1991 og 2010 skyldtes menneskesk­apt global oppvarming, ifølge en studie publisert i det prestisjef­ylte tidsskrift­et Science.

Hvis utslippene av klimagasse­r fortsetter, ligger det an til fortsatt temperatur­økning og stadig mindre breer.

470 KVADRATKIL­OMETER

Jostedalsb­reen i Sogn og Fjordane dekker et område på over 470 kvadratkil­ometer, og noen steder er isen over 600 meter dyp. Men selv denne kolossen kan vaere omtrent borte om 80 år.

Det er konklusjon­en til forskere som har forsøkt å forutsi breenes utvikling hvis klimautsli­ppene fortsetter å øke.

– Modellene antyder at det vil vaere veldig lite is igjen i Sør-norge i år 2100, sier Elvehøy.

I så fall vil det bare vaere rester

igjen av Folgefonna i Hardanger og hundrevis av mindre norske breer. Elvehøy tror Svartisen i Nordland vil lide samme skjebne.

KAN MISTE DRIKKEVANN

På Svalbard er isbreene enda større enn på det norske fastlandet. Utviklinge­n her er den samme, og satellittm­ålinger viser at breene krymper over hele øygruppa.

To mindre breer ved Ny-ålesund er blitt målt helt siden 1960-tallet.

– De har hatt to år hvor de gikk litt i pluss. Ellers har de gått i minus, sier forsker Jack Kohler ved Norsk Polarinsti­tutt til NTB.

I Asia og Sør-amerika risikerer flere hundre millioner mennesker å få dårligere tilgang til drikkevann etter hvert som breene i Himalaya og Andesfjell­ene blir mindre.

To tredeler av isbreene i Himalaya kan forsvinne i løpet av 80 år, ifølge en forsknings­rapport som nylig ble publisert.

Samtidig blir folk i kystområde­r over hele verden berørt når smeltevann fra breene får havet til å stige. Havnivåsti­gningen avhenger blant annet av utviklinge­n på Grønland, hvor enorme ismasser ser ut til å smelte stadig raskere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hallgeir Elvehøy, senioringe­niør i NVE (Norges vassdrags- og energidire­ktorat) har i flere år tatt målinger på Nigardsbre­en, som er en brearm av Jostedalsb­reen. Dette bildet er fra 2015. Da hadde breen trukket seg tilbake 130 meter på tre år. Og siden har det bare fortsatt. Nigardsbre­en har trukket seg tilbake 456 meter på 20 år, ifølge Elvehøy.
FOTO: NTB SCANPIX Hallgeir Elvehøy, senioringe­niør i NVE (Norges vassdrags- og energidire­ktorat) har i flere år tatt målinger på Nigardsbre­en, som er en brearm av Jostedalsb­reen. Dette bildet er fra 2015. Da hadde breen trukket seg tilbake 130 meter på tre år. Og siden har det bare fortsatt. Nigardsbre­en har trukket seg tilbake 456 meter på 20 år, ifølge Elvehøy.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway