Fædrelandsvennen

Teknologi er ikke farlig

Ny teknologi er sjelden en trussel mot veletabler­te selskaper og moderne samfunn. Tvert imot er det nettopp slike selskaper i slike samfunn som manøvrerer best i et landskap som endres gjennom teknologis­k utvikling. Det gjelder også i digitalise­ringens ti

- FRANK HÅLAND , konserndir­ektør Fellesoper­asjoner i Agder Energi

Det mangler aldri på dramatiser­ing i tilknytnin­g til teknologis­ke gjennombru­dd. De siste par årene har kombinasjo­nen av kunstig intelligen­s og roboter inspirert dystre profetier om at milliarder av mennesker blir overflødig­e og vil stå uten arbeid. Store industrier er spådd disruptiv død og fordervels­e. Energibran­sjen, som er min arbeidspla­ss, vil bli revet i fillebiter av ny teknologi, nye forretning­smodeller og nye aktører, er det sagt.

Selvsagt snur teknologis­k utvikling opp ned på mye. Hestedrosj­ene måtte vike for bilene, sørlandsre­dere gikk konkurs da de satset på seilskuter i stedet for damp, videobutik­kene er borte og tradisjone­lle medier sliter med inntjening­en etter at internetts­elskaper forsynte seg med lesere, seere og annonser. L ite tyder imidlertid på at ansatte i energisekt­oren eller andre industrier har noen grunn til å ligge søvnløse og badet i angstsvett­e på grunn av ny teknologi. Om vi ser på Europa, ser vi for eksempel at de samme energisels­kapene som dominerte for 10 år siden, fortsatt dominerer. De har rett og slett satt seg i førersetet og brukt teknologis­k utvikling for å videreutvi­kle virksomhet­ene i et energimark­ed som endrer seg.

Det samme har vi gjort i Agder Energi, der vi i flere år har satt teknologiu­tvikling helt i front. Vi fusjonerer vår energikunn­skap med høyteknolo­gisk kunnskap, og skaper nye forretning­smulighete­r gjennom disse prosessene. D et er dette som er typisk, noe som bekreftes av en ny studie fra det finsk-svenske it-selskapet Tieto. Studien, som er gjennomfør­t av analysesel­skapet IDC, viser at den digitale transforma­sjonen i Norden ikke primaert er drevet av startups som utfordrer markedet over natten, men av etablerte industriak­tører som endrer sine eksisteren­de virksomhet­er. Såkalt disruptiv innovasjon kommer, ifølge studien, i økende grad fra selskaper som allerede har en solid markedspos­isjon, eksisteren­de kundebase, et velfungere­nde økosystem av partnere og sterk merkevare. De rendyrkede tech-selskapene har ikke lenger monopol på teknologis­k innovasjon. Tieto-studien tyder på at det mye brukte Kodak-eksempelet ikke er representa­tivt for hvordan etablerte selskap bruker ny teknologi. Den globale fotogigant­en Kodak måtte søke konkursbes­kyttelse i 2012, etter 120 års virksomhet. Da hadde man alt sagt opp 47 000 ansatte og stengt 13 fabrikker. Å rsaken var isolert sett at selskapet ikke satset på digital fototeknol­ogi. Men det var egentlig ikke teknologie­n i seg selv som var problemet. Problemet var ledelsen i selskapet, som av ulike årsaker valgte bort den digitale teknologie­n. Kodakkatas­trofen handlet med andre ord mer om menneskeli­g atferd og ledelse, enn om teknologi. Og så hører det med at Kodak har gjenoppstå­tt, nå også digitalt. Hvordan et selskap håndterer og bruker ny teknologi dreier seg med andre ord mye om ledelsens evne til å se og forstå teknologis­ke og politiske utviklings­trekk som vil berøre selskapet og dets forretning­svirksomhe­t. Og har mot til å satse. Jeg tror det er to hovedårsak­er til at selskaper kommer på bakfoten når det gjelder å justere eller endre virksomhet­en i tråd med den teknologis­ke utviklinge­n. D en ene er konservati­sme, at man regner med at tingene går sin vante gang og at man slett ikke trenger å interesser­e seg for noe andre har funnet på: «Not invented here».

Den andre årsaken er sannsynlig­vis for mye penger og for lite konkurrans­e. Det kan kanskje vaere noe av forklaring­en på et annet funn i Tieto-studien, at Norge ligger bak både Sverige og Finland innen digital transforma­sjon i bedriftene. Store deler av norsk industri har fram til oljeprisfa­llet levd veldig godt av inntekter fra offshore-sektoren, andre deler av norsk industri har saerlig gode vilkår knyttet til strømforsy­ning. Norsk kraftbrans­je har heller ikke vaert kjent for spesielt dynamiske konkurrans­eforhold. F lere prognoser viser at over halve verdensøko­nomien vil vaere digitalise­rt i løpet av tre-fire år, og at veksten i alle bransjer vil bli drevet av digitale forbedring­er. Det vil endre konkurrent­landskap, verdikjede­r og markeder. Det vil dessuten endre samfunn.

Dette er en utvikling som først og fremst byr på store muligheter. Derfor er det samarbeids­prosjektet Electric Region Agder et framsynt initiativ, der man bringer sammen politikk, prosessind­ustri, offshorein­dustri, maritim sektor og kraftbrans­je rundt et felles målbilde: Elektrifis­ering og digitalise­ring.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? – Hvordan et selskap håndterer og bruker ny teknologi dreier seg med andre ord mye om ledelsens evne til å se og forstå teknologis­ke og politiske utviklings­trekk som vil berøre selskapet og dets forretning­svirksomhe­t, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: SHUTTERSTO­CK – Hvordan et selskap håndterer og bruker ny teknologi dreier seg med andre ord mye om ledelsens evne til å se og forstå teknologis­ke og politiske utviklings­trekk som vil berøre selskapet og dets forretning­svirksomhe­t, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway