Fædrelandsvennen

Lån i storkommun­en vil koste en halv milliard årlig!

- BJØRG E. BJØRSVIK

Prosjektle­der Camilla Dunsaed advarer mot høy gjeld i den nye kommunen i Faedreland­svennen. Prosjektle­deren forteller at dette skyldes at Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen er bedt om å dempe pengebruke­n før sammenslåi­ngen og at oppfordrin­gen ikke ble fulgt.

Nå er det faktisk slik at Søgne har svaert mange eldre og yngre mennesker med nedsatt funksjonse­vne. I mange år har det i Søgne vaert behov for utbygging av boliger for disse gruppene og som nå er vedtatt skal etableres, etter det jeg forstår.

Søgne har hatt god økonomi i mange år og har ikke hatt behov for å øke eiendomssk­atten. Søgne har derfor redusert eiendomssk­atten, i tillegg har Søgne hatt «mange penger på bok» . At Kristiansa­nd ønsker og overta «boet» med de midler som står der, forstår jeg men investerin­gene som nå skal foretas har vaert planlagt lenge.

Før K3 ble vedtatt (mot Søgnes befolkning) ble det utarbeidet (av de 7 samarbeids­kommunene en rapport). Rapporten fastslo at Kristiansa­nd var den kommunen som hadde størst gjeld. Rapporten viste til at Søgne og Venn- esla kommune kommunen hadde stor nok befolkning­sgrunnlag og god økonom, det vil si de var veldrevne kommuner.

Jeg er glad for at prosjektle­deren i nye Kristiansa­nd nå setter fokus på temaet økonomi. Det er derfor betryggend­e at gamle Kristiansa­nd fortsatt jobber med å sette gjeldstak.

Søgne og Songdalen som er blitt «tvunget» inn i en gjeldstyng­et kommune kan ikke forvente at Søgne og Songdalen ikke skal foreta de investerin­gene som er nødvendig og har vaert planlagt lenge. Politikern­e som ønsket sammenslåi­ng og vedtok K3 brukte som argument at de ikke kunne gå glipp av store overføring­er fra staten.

Nå bør disse politikern­e sørge for at statlige overføring­er blir høye nok og ev også redusere politikerk­ostnader/administra­sjonskostn­ader. De kan redusere bygging, restaureri­ng av bygninger som ikke er nødvendig, investerin­ger, lønninger, drift av evnt. siloen og lignende.

Vi blir en eldre befolkning. Politikern­e har plikt til å ivareta befolkning­en ved å sørge for lovpålagte tjenester blir ivaretatt. Politikern­e kan ikke bare kaste kostnadene over på innbyggern­e. Økt eiendomssk­atten er derfor for enkelt. Eiendomssk­atten skal bort noe Høyre og Frp har gått til valg på tidligere. En økt eiendomssk­att vil ramme de som har minst, barnefamil­ier, uføre og eldre, de med lave pensjoner og lønninger. Det er heldigvis valg snart, det gjenstår å se hva politikern­e tør å pålegge innbyggern­e av ekstra kostnader. Jeg oppfordrer prosjektle­deren å komme med et forslag på ikke lovpålagte tjenester som det kan reduseres. Innbyggern­e kan da få innblikk i hva som politikern­e får på «sitt bord «som kan kuttes i.

Det første jeg ville ha anbefalt er kostnader til omtaksten av eiendomssk­atten på ca 25 millioner. Kommunen har «matrikkel» de kan bruke så det skulle vaere enkel. Så kan Siloen settes «på vent» slik at en ikke risikerer å tappe drifts budsjettet som skal ivareta lovpålagte tjenester i nye Kristiansa­nd. Siloen står der og kan stå slik han gjør i mange år helt til gjelda er reduseres i kommunen og en har råd til driften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway