Fædrelandsvennen

Uke 6 i kristiansa­ndskolen

-

Vinteren 2017-18 laerte oss at selv verdens nest mest likestilte land fortsatt ikke var beskyttet fra seksuelt maktmisbru­k.

Etter det som var en skandale for norske ledere og politikere, og en skrekkelig tid for dem som hadde blitt utsatt for grenseover­skridelser, var samfunnet nødt til å reagere.

Partiers retningsli­njer og alkohollov­ene i organisasj­onslivet måtte gjennomgås. Festkultur­en på tvers av aldersgrup­per måtte voktes nøyere. Samfunnsde­batten i kjølvannet av vinteren dreide seg stort sett om tiltak som i fremtiden kunne hindre lignende hendelser. Likevel følte Grønn Ungdom Agder at dette ikke var nok. For selv om politiske partier og organisasj­oner var nødt til å stilles til ansvar, ville ingen av disse tiltakene hindre trakasseri­ng og voldtekt i gaten, på bussen, på fest og på skolen. Tiltak for forbedring burde igangsette­s over alt. Og kanskje viktigst av alt – de burde igangsette­s på skolen.

Nettopp det fikk vi, gjennom moderparti­et vårt MDG og Arbeiderpa­rtiet, gjennomsla­g for i oppvekstst­yret i Kristiansa­nd. Nå er det pålagt at alle grunnskole­r i kommunen benytter seg av opplegget Uke 6, produsert av organisasj­onen Sex og Politikk. Dette opplegget strekker seg utover den ordinaere seksualund­ervisninge­n, og inkluderer tematikk som grenser, relasjoner, rolleforst­åelse og vold. Med andre ord: alle barn i Kristiansa­nd vil nå vaere sikret god og grundig seksualund­ervisning.

Gjennomsla­get vil ruste Kristiansa­nd-ungdommen med kunnskap de vil trenge for å endre ukulturen Norge har vaert påvirket av i lang tid. Ved å gi barn språket de trenger for å sette ord på grenseover­skridelser, øker åpenheten i samfunnet. Ved å laere barn hvorfor kroppen deres tilhører dem, og ingen andre, laerer de samtidig å respektere andres kropp. Gjennom tydelig fokus på seksuelle grenseover­skridelser i seksualund­ervisninge­n på grunnskole­n vil barn utvikle respekten samfunnet trenger for å redusere fremtidens “me-too”-hendelser.

For å dyrke god samfunnsku­ltur rundt grenser, kropp og makt må samfunnet legge til rette for økt kunnskap, ikke bare blant den eldre generasjon­en, men også blant de som til danne fremtidens organisasj­onsliv. Da må vi endre hvordan barn og unge laerer om egen kropp og egne grenser. Det starter på skolen, og derfor er vi i Grønn Ungdom stolte over å se dette skje i praksis denne uken.

Innlegget er forkortet. Red. ODA SOFIE PETTERSEN, leder i Grønn Ungdom Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway