Fædrelandsvennen

Jeg har laert mye av hjembygda mi.

Fem år etter at en hodeskade tvang Atle Roar Håland til å legge opp, sitter han i en jobb han mener passer ham naermest perfekt.

-

– Jeg har laert mye av hjembygda mi. Det er en god skole å gå, det å vokse opp på en slik plass. Man laerer seg å jobbe hardt og ha beina godt plantet på jorda.

Atle Roar Håland sitter avslappet i en hagestol utenfor leilighete­n han bor i med Start på Gran Canaria. Nå, over fem år etter at han la opp, er han i en rolle han mener kan vaere tilnaermet ideell for ham.

Ingen skal beskylde 41-åringen fra Kvinesdal for å ta av eller ikke ha beina på jorda. Ikke da han spilte seg inn i landslagsd­iskusjonen gjennom storspill for Start. Ikke da han hadde sine beste år av karrieren i danske storklubbe­r og spilte om titler. Og heller ikke nå, når han sitter i gode 20 varmegrade­r som sportslig operativ leder i klubben han fikk et varmt forhold til da han selv spilte her.

I slutten av forrige uke reiste Håland hjem fra treningsle­iren, men ikke før han hadde satt seg ned med Faedreland­svennen for å snakke om sin nye jobb, hvordan han skal bidra til å bygge en ny kultur i Start og hvilke egenskaper en Start-spiller bør ha.

– Jeg har hatt samtaler med alle spillerne, så det har vaert intensivt. Selv om jeg har vaert i klubben i et halvt år, så er det mange jeg må laere meg å kjenne bedre, og se hvordan de jobber. Vi har pratet om ting som skjer i klubben, deres personlige mål og egenskaper på og utenfor banen, sier Håland.

Den tidligere midtstoppe­ren sier jobben hans handler om å «bidra til at apparatet rundt spillerne fungerer så bra som mulig», og forteller at alle skal kunne komme til ham hvis de trenger å diskutere ting.

– Start var en klubb jeg ble veldig glad i, og som har betydd mye for meg selv etter at jeg spilte her. Det er et interessan­t prosjekt, og et gøy sted å vaere.

VILLE GI NOE TILBAKE

18. mars 2013 kom nyheten om at Atle Roar Håland var inne i sine siste måneder av fotballkar­rieren. For en som i 1997 fikk beskjed av legene om at det kanskje var lurest å gi seg med fotballen etter en kraftig hodeskade, fikk Håland en innholdsri­k karriere som ga hundre kamper for Start. Etter nedrykket i 2007 gikk veien til danske OB. Han ble i Danmark i seks år.

Da gjorde en ny hodeskade at Håland naermest ble tvunget til å slutte som spiller.

– Det kom brått på at jeg måtte gi meg. De årene i Danmark var de beste jeg hadde, og når du er fotballspi­ller tenker du at du kommer til å vaere det omtrent resten av livet. Jeg tenkte ikke på andre ting, det handlet bare om å prestere, sier Håland.

Han kan fortsatt kjenne på tomrommet etter de store kampene. Følelsene i garderoben. Spesielt når han er tilbake i Danmark. Både i OB og AGF fikk Håland stor standing, akkurat slik han gjorde det i Kristiansa­nd.

LAERE AV DANMARK

Tiden i Danmark har også vaert essensiell for å forme filosofien til fotballede­ren Atle Roar Håland.

– Det går an å gjøre ting på andre måter enn den norske. Danskene er veldig åpne. De er ikke

 ??  ?? Atle Roar Håland mener den rollen han har i Start nå passer ham tilnaermet perfekt. Her er han ved leilighete­n på Gran Canaria.
Atle Roar Håland mener den rollen han har i Start nå passer ham tilnaermet perfekt. Her er han ved leilighete­n på Gran Canaria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway