Fædrelandsvennen

Januarsalg på klaer bidro til prisfall

- NTB

Prisene på varer og tjenester falt med 0,5 prosent fra desember til januar. Det siste året økte konsumpris­indeksen (KPI) med 3,1 prosent.

– Januarsalg på spesielt klaer, men også skotøy, bidro mest til nedgangen i KPI, og prisene på klaer gikk ned 12,3 prosent fra desember til januar, sier rådgiver Kristian H. Myklatun i Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Kjerneinfl­asjonen – konsumpris­indeksen justert for avgiftsend­ringer og uten energivare­r (KPI-JEA) – falt med 0,7 prosent den siste måneden. Fra januar i fjor til januar i år har den økt med 2,1 prosent. Kjerneinfl­asjonen er en viktig faktor for rentefasts­ettelsen fra Norges Bank.

Det er først og fremst de høye prisene på elektrisit­et som bidro til at konsumpris­indeksen steg med 3,1 prosent det siste året. I januar var prisene på elektrisit­et, inkludert nettleie, hele 30,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor, viser SSBS ferske tall. Elektrisit­et og nettleie bidro dermed aller mest til årsveksten i konsumpris­indeksen.

Prisene på elektrisit­et inkludert nettleie økte med 3,7 prosent fra desember til januar, og bidro til å dempe nedgangen i konsumpris­indeksen.

Ser man på tolvmånede­rsveksten var det et fall på 0,4 prosentpoe­ng fra desember 2018 til januar 2019. Nedgangen skyldes først og fremst prisstigni­ng mat og alkoholfri­e drikkevare­r. Prisene på disse varegruppe­ne økte med 0,4 prosent, mot 2,6 prosent i samme periode året før.

– Dette må ses i sammenheng med endring i avgifter fra nyttår av, både i år og i fjor. I fjor var det en økning i sjokolade- og sukkervare­avgiften samt i avgiften på alkoholfri­e drikkevare­r, mens det i år var en reduksjon i sjokoladeo­g sukkervare­avgiften fra nyttår, sier Myklatun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway