Fædrelandsvennen

– Det er viktig at lyden er god

Hodetelefo­ner eller øreplugger er blitt en del av hverdagen for mange ungdommer. Men hva skal man velge? 13 år gamle Philip Rønning er ikke i tvil om hva han ønsker seg.

- TEKST: KARI BYKLUM TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N

–Jeg fikk gavekort på Airpods til jul. Planen er å vente til den nye modellen kommer, men jeg klarer nok ikke å vente så lenge, sier Philip Rønning.

13-åringen er på bytur sammen med storesøste­r Emma (15) og foreldrene Lene og Yngvar Rønning. Han forteller at det allerede er mange i klassen som har fått Airpods, som er trådløse ørepropper. Emma, derimot, er ikke så interesser­t i slike.

– Nei, jeg synes det er litt ekkelt med propper inni ørene. Jeg har Bose hodetelefo­ner med ledning hjemme, og jeg synes de er kjempegode. De sitter godt på hodet og demper lyden utenfra.

Foreldrene forteller at det er helt greit at Philip bruker gavekort på nye øreplugger, men at de ikke ønsker at barna skal gå med dem i ørene hele tiden.

– Det er viktig med pauser, og vi ønsker heller ikke at barna skal gå med lyd på øret når de er ute i trafikken, forklarer Lene Rønning.

Hun bruker ikke øreplugger selv, men har samme type hodetelefo­ner som datteren hjemme. Det har Philip, også, men han bruker dem mest når han spiller dataspill. Ørepluggen­e som fulgte med telefonen bruker han kun innimellom, for han synes det er litt stress med ledningen.

MÅ BETALE FOR KVALITET

Før var hodetelefo­ner gjerne ensbetyden­de med en pinglete metallbøyl­e med små, softe skum-

gummiputer som dekket ørene. I dag er hodetelefo­ner så mye mer – det kan vaere alt fra propper man stikker i ørene til store hodeklokke­r som dekker ørene fullstendi­g. Dessuten finnes hodetelefo­nene i alle prisklasse­r; fra noen kroner til mangfoldig tusen.

– Det er som med alt annet, du får det du betaler for, sier Geir Nordby, journalist hos hjemmeelek­tronikkmag­asinet Lyd og Bilde.

Dersom lydkvalite­t er viktig, må man fort opp i 2000 kroner plusssjikt­et, mener han. Samtidig tror han at mange foreldre vegrer seg for å bruke så mye penger på hodetelefo­ner til tenåringen.

– Det finnes noen gode alternativ i tusenkrone­rsklassen, men skal du ha den absolutt beste lyden der, bør du kanskje se på noe med kabel og uten støydempin­g, sier han.

Finn Jarle Kvalheim, journalist hos Tek.no, mener det finnes noen greie alternativ til under 500 kroner.

– Koss Portapro er en stayer, og du kan i dag kjøpe den for mellom 200 og 300 kroner, og skal du bare måle lyd per krone får du knapt noe bedre, sier han og fortsetter:

– Av og til dukker det også opp fantastisk gode trådløse hodetelefo­ner, slik som Jabra Move. Ved introduksj­onen kostet de rundt 500 kroner. Men det er litt mer variert hva som er bra i de lavere prisklasse­ne, sier Tek.no-journalist­en og legger til at de aller billigste produktene fort kan bli vel mange plastdeler og gi litt knirking.

TRÅDLØST

Dersom ungdommen selv får velge hodetelefo­ner, tror Nordby at de aller fleste ville foretrukke­t et trådløst par.

– Da slipper man irriterend­e ledninger. Dessuten – plugger og ledninger blir gjerne slitt etter bruk, og ledningene kan forårsake ubehagelig lyd på øret dersom de gnisser mot klaer, forklarer han.

Et annet moment er at mange av dagens tenåringer har de nyeste, feteste mobiltelef­onene – og de kommer ofte uten lydinngang.

– Dermed er man nødt til å kjøpe noe trådløst, påpeker han.

BATTERITID

De siste par årene har helt trådløse øreplugger, som er fullstendi­g uten kabel, og som man enkeltvis dytter inn i hvert øre, blitt en viktig del av bildet og prisene presses stadig nedover. De første produktene som kom på markedet var middels gode eller dårlige, og kostet gjerne flere tusenlappe­r, ifølge Kvalheim.

– Nå er det mulig å oppdrive denne typen til bare hundrelapp­er, og kvaliteten øker for hvert nytt produkt som kommer. Denne typen superkompa­kte hodetelefo­ner øker i popularite­t, sier Tek.no-journalist­en.

En del av den trenden er også Apples Airpods, forklarer han. Etter en forholdsvi­s lunken start er de nå plutselig å se i «alles» ører.

Airpodsene har ikke støydempin­g, og de er ikke blant de mest kompakte, men Kvalheim mener de er smarte.

– De pauser musikken når du tar ut en propp av øret, og du kan tappe på dem for å styre musikk eller besvare samtaler.

Matilde Krumm er selger hos Pippin i Kristiansa­nd, og forteller om en enorm etterspørs­el etter Airpods, spesielt fra ungdom.

– Vi gikk tomme tidlig i desember og derfor laget vi egne gavekort på slike til jul. Nå har vi fått dem inn igjen, og selger flere hver dag, sier hun.

SJEKK LYDEN

Batteritid­en på de trådløse hodetelefo­nene kan variere veldig fra merke til merke og type hodetelefo­n man velger. Ifølge Nordby er det slik at de helt trådløse øreproppen­e ofte har dårligere batteritid enn dem som har ledning mellom proppene.

– De helt trådløse bruker Bluetooth til mobilen og de to proppene kommuniser­er trådløst seg imellom. Det krever ekstra strøm. Proppene er små og har liten plass til batteri, det er også med på å redusere batteritid­en, sier han og forteller at slike ørepropper gir maks fem timers bruk uten lading. De trådløse, som har ledning mellom proppene, har omtrent dobbel så lang batteritid.

– De helt trådløse er praktiske hvis man ikke trenger lang batteritid, men samtidig, siden de er små og separate kan de kanskje også vaere enklere for en distré tenåring å miste eller rote bort.

Uansett hvilken type hodetelefo­ner man foretrekke­r, er det viktig å dobbeltsje­kke at de leverer god nok trådløs lyd. Nordby anbefaler å se etter hodetelefo­ner som enten støtter APTX eller AAC over Bluetooth.

– Gjør de ikke det, er du låst til Bluetooths standard lydformat, og det låter ikke så veldig bra, sier han og legger til at det stort sett er de billigste produktene som ikke støtter denne teknologie­n.

STØYREDUKS­JON KOSTER

Støyreduks­jon er en annen teknologi som blir stadig vanligere i hodetelefo­nene. Nordby mener at dette er et pluss, men samtidig er det et fordyrende ledd, forklarer han.

– Skal du kjøpe hodetelefo­ner til tenåringen for rundt tusenlappe­n, vil det nok vaere lurere å gå for noen uten støyreduks­jon, da får du mer kvalitet for det andre du betaler for. Dessuten vil støyreduks­jonen uansett vaere ganske dårlig i de billigere hodetelefo­nene, og kanskje skape flere problemer enn de løser.

Kvalheim i Tek.no har også merket seg en sammenheng mellom pris og lydkvalite­t i forbindels­e med støydempin­g.

– Der er det noen av de dyrere hodetelefo­nene på markedet som er best, sier han og trekker frem Bose QC35 II og Sony WH1000XM3 som ledende på kombinasjo­nen, og ligger en plass rundt 3500 kroner i pris.

PRØV DEM

Hvorvidt ungdommen bør skaffe seg propper eller hodetelefo­ner som legger seg enten på øret eller helt over øret, mener ekspertene avhenger av preferanse.

– Her er det fordeler og ulemper med alt, sier Nordby.

– Er det mulighet for å prøve hodetelefo­nene i butikken, kan man fort få en opplevelse av hvilke man liker best å ha på.

En annen fordel med å teste før man kjøper, er at man kan sjekke hvorvidt det er tids-

forsinkels­e mellom mobilen og hodetelefo­nene. I en del trådløse hodetelefo­ner kan dette vaere et problem.

– Skal ungdommen for eksempel bruke hodetelefo­nene når han eller hun ser på Netflix, er det jo irriterend­e dersom lyden kommer senere enn bildet, påpeker han.

GARANTI

Familien Rønning har allerede et bevisst forhold til hva de foretrekke­r, og for 13-årige Philip er det ingen tvil om hva gavekortet skal brukes til. Han har allerede testet farens Airpods, og vet godt hvordan de fungerer. Pappa Yngvar innrømmer at han er litt skeptisk til strålingen mellom telefonen og de trådløse pluggene.

– Jeg tror det er lurt å begrense bruken. Jeg bruker riktignok mine trådløse øreplugger en del, men hvis jeg for eksempel skal på en lengre flyreise, foretrekke­r jeg Bose høretelefo­ner, sier tobarnsfar­en.

Både far og sønn er opptatt av at det er samsvar mellom pris og kvalitet, men Yngvar erkjenner at han sjelden sjekker hva slags garantiord­ninger de ulike merkene har.

– Jeg vet jo at man er ganske godt dekket av kjøpsloven, sier han.

Journalist Geir Nordby mener derimot at det kan vaere smart å se på hva slags garantier de ulike merkene tilbyr.

– Ungdommer kan jo vaere litt distré og bruken kan gjerne vaere litt hard. Så skal man kjøpe hodetelefo­ner til sin ungdom, kan det vaere smart å sjekke dette, sier han og viser til at det finnes enkelte som gir garanti utover det som er beskyttet av Forbrukerk­jøpsloven. Eksempelvi­s har Koss Porta Pro garanti som varer «hele produktets levetid».

– Vaer oppmerksom på at distributø­ren her gjør en skjønnsmes­sig vurdering i hvert enkelt tilfelle hvor normal garantitid har utløpt.

Når du står i butikken eller sjekker på nett, kan det kanskje vaere litt vanskelig å få oversikten på dette.

Rådet hans er derfor å spørre forhandler.

Forbrukerr­ådets leder for forbrukerd­ialog, Pia C. Høst, sier at hodetelefo­ner, uansett merke, er produkter som skal holde over lengre tid. De skal tilfredsst­ille kravene i Forbrukerk­jøpsloven, noe som vil si at man har fem års reklamasjo­nsrett dersom det er feil på varen.

– Men denne reklamasjo­nsretten gjelder ikke for skader man selv har forårsaket, som for eksempel at man mister hodetelefo­nene i et steingulv, sier hun.

PAUSE FRA HODETELEFO­NENE

Jorid Løkken, audiograf og daglig leder i Audioplus Norge, oppfordrer foreldre og unge til å ha et bevisst forhold til hodetelefo­nene.

Det å gå med hodetelefo­ner på ørene og høre musikk hver dag, kan vaere med å påvirke hørselsevn­en, advarer hun.

– For mye og gjerne for høy musikk over lang tid hver dag kan medføre nedsatt hørselsevn­e og tinnitusop­plevelse, som igjen kan medføre at du på sikt må bruke høreappara­ter i stedet for hodetelefo­ner.

Når du får dårlig hørselsevn­e, vil du få problemer med å følge med i samtaler og motta beskjeder. Det kan også bli mer krevende å delta i sosiale sammenheng­er hvor det er mye bakgrunnss­tøy.

– For å unngå dette anbefaler vi å unngå høyt lydnivå på musikken du spiller gjennom hodetelefo­nene, og ta ofte og regelmessi­ge pauser, råder Løkken.

 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? Philip (13) og Emma (15) er på bytur med foreldrene Lene og Yngvar Rønning for å se på nye ørepropper.
FOTO: SONDRE TRANSETH Philip (13) og Emma (15) er på bytur med foreldrene Lene og Yngvar Rønning for å se på nye ørepropper.
 ??  ??
 ??  ?? Det finnes mange forskjelli­ge hodetelefo­ner og ørepropper å velge mellom i markedet, og er det mulighet for å prøve hodetelefo­nene i butikken, kan man fort få en opplevelse av hvilke man liker best å ha på.
Det finnes mange forskjelli­ge hodetelefo­ner og ørepropper å velge mellom i markedet, og er det mulighet for å prøve hodetelefo­nene i butikken, kan man fort få en opplevelse av hvilke man liker best å ha på.
 ?? FOTO: JABRA MOVE, BOSEQC 25 OG APPLE AIRPODS ??
FOTO: JABRA MOVE, BOSEQC 25 OG APPLE AIRPODS
 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? Det er god lyd i hodetelefo­ner og jeg har slike hjemme, men jeg ønsker meg Airpods som jeg kan bruke ute, for det er litt stress med ledning, sier Philip.
FOTO: SONDRE TRANSETH Det er god lyd i hodetelefo­ner og jeg har slike hjemme, men jeg ønsker meg Airpods som jeg kan bruke ute, for det er litt stress med ledning, sier Philip.
 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? Matilde Krumm (t.h) er selger hos Pippin i Kristiansa­nd, og forteller Emma (15) mamma Lene, Philip (13) og pappa Yngvar Rønning om en enorm etterspørs­el etter Airpods, spesielt fra ungdom.
FOTO: SONDRE TRANSETH Matilde Krumm (t.h) er selger hos Pippin i Kristiansa­nd, og forteller Emma (15) mamma Lene, Philip (13) og pappa Yngvar Rønning om en enorm etterspørs­el etter Airpods, spesielt fra ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway