Fædrelandsvennen

Polarhelte­ns bakside

- CATHRINE SORDAL

BIOGRAFI/DRAMA

«Amundsen» Norge 2019 Regi: Espen Sandberg

Manus: Ravn Ravn Laneskog Skuespille­re: Pål Sverre Hagen, Katherine Waterston, Christian Rubeck, Ida Ursin Holm, Ruby Dagnall

Aldersgren­se: 12 år

Det kan virke som det er en ny trend å rive ned våre gamle helter fra pidestalle­n. Først Sonja Henie, og nå Roald Amundsen.

Regissør Espen Sandberg gjorde mye av det samme med Thor Heyerdahl da han laget filmen «Kontiki», og brukte da også samme skuespille­r, Pål Sverre Hagen, i hovedrolle­n. Jeg kan forstå forsøket på å skape et mer nyansert portrett enn de heltebilde­ne som er skapt gjennom årene. De var tross alt mennesker av kjøtt og blod som oss andre med både positive og negative sider, men der stopper også likheten med Hvermannse­n.

For kun folk født med noe ekstra, noe annet, som kanskje ikke er så lett å definere, er kapable til å gjøre de bragdene de gjorde. Og ja, litt gale må de ha vaert, men Amundsen blir naermest fremstilt som ond, i alle fall svaert egosentris­k og mer eller mindre utilregnel­ig, og vi får inntrykk av at hans selvbiogra­fi er bittert oppgulp mot alle som har feilet ham. Mye av grunnen til følelsen av ondskap er også Hagens blikk. Han er svaert god til å spille ond, som i «Flaskepost fra P», men her blir det i overkant mye. Portrettet er også til tider svaert klisjéfylt.

Det som trekker opp er en imponerend­e åpningssce­ne og bra spesialeff­ekter, spesielt scenene med luftskipet. Tagningene i majestetis­ke, men tøffe islandskap fester seg også på minne, og skildringe­n av da Amundsens som liten gutt først ble fascinert av å oppdage steder ingen andre hadde vaert før ham er mesterlig løst. Alt i alt sitter jeg igjen med et svaert blandet inntrykk, noe også terningkas­tet viser.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway