Fædrelandsvennen

Nytt heisbygg vekker reaksjoner

Forbipasse­rende sperrer opp øynene. Heisbygget utenfor Christians­holm festning er i ferd med å bli ferdigstil­t.

-

– Jeg synes ikke det er fint. Det passer ikke i hop i det hele tatt, uttaler Elisabeth Oliegreen.

Hun er på spasertur i Strandprom­enaden sammen med sønnen, som for anledninge­n er helt på linje med opphavet:

– Det er positivt at de gjør noe for rullestolb­rukere. Men det går vel an å finne andre løsninger, mener Terje Oliegreen Rødde.

I 30 år har byens rullestolb­rukere ventet på adgang til rotunden i Festningen­s andre etasje.

– DE HAR SATT PÅ EI VORTE

Tilbygget ble kostbart – 17 millioner kroner. Men det er estetikken forbipasse­rende og naboer stusser over.

– På avstand er det en svaer kasse som er montert der, en fremmed kloss. Jeg synes de har satt på ei vorte på et kulturminn­e, sier Johan Gerrard, som ser Festningen fra stuevindue­t i Østre Strandgate, og som i et leserbrev i fjor foreslo en transparen­t løsning i glass.

To godt voksne kamerater er også ute for litt mosjon, men kan ikke la vaere å legge merke til nybygget utenpå det de kaller et vakkert landemerke.

– Som jeg sa til ham her borte: Se på den klossen de holder på med. Det er flott at alle kan komme inn alle steder, men de kunne vel fått det til på en annen måte, sier Kåre Byremo, før han legger til:

– Dette er jo gyselig stygt, sånn visuelt.

Han hadde foretrukke­t noe transparen­t, og helst plassert på siden mot Tangen og allmenning­en i øst.

Christians­holm festning ble oppført i 1666–1672, og regnes blant Kristiansa­nds viktigste og mest verdifulle kulturminn­er.

– Folk tror kanskje den er ferdig, men det kommer glassfelt der de lyse treplatene er i dag. Det kommer lys ut av dette glassfelte­t og av en slisse i trekonstru­ksjonen, så det vil fortone seg litt annerledes. Det blir litt lettere, mener arkitekt og antikvar Aase Bessesen hos Fylkeskons­ervatoren i Vest-agder.

Festningen er vernet, og det har sittet svaert langt inne for fylkeskons­ervator og riksantikv­ar å tillate et utvendig tilbygg.

RISIKERTE ANMELDELSE

Innvendig har det ikke vaert mulig å finne plass til heis, og til slutt ble kommune og vernemyndi­gheten enige.

– Vi måtte finne en løsning, kommunen hadde blitt anmeldt etter diskrimine­ringsloven om vi ikke hadde gjort det, sier Aase Bessesen.

Det sto mellom et moderne, minimalist­isk heisbygg i glass, som Kasernen i Østre Strandgate har, eller massivtre. Man landet altså på det siste.

– Kasernen (fra 1913, journ. anm.) er nyere og har en annen karakter. Siden dette er et kulturminn­e fra 1600-tallet følte vi det naturlig å bruke tre. De store portene inn til området og til Festningen er i brunmalt tre, nevner Bessesen.

 ??  ??
 ??  ?? Elisabeth Oliegreen og sønnen Terje Oliegreen Rødde på tur i Strandprom­enaden. De synes heisbygget passer dårlig sammen med Festningen.
Elisabeth Oliegreen og sønnen Terje Oliegreen Rødde på tur i Strandprom­enaden. De synes heisbygget passer dårlig sammen med Festningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway