Fædrelandsvennen

Oppfølging­en av våre svakeste

Tre alvorlige mangler i Kristiansa­nds oppfølging av rusmisbruk­ere og psykiatris­ke pasienter er avdekket. Det må rettes.

-

Det er ingen som tror at dette alltid er en lett gruppe å håndtere. Psykiatris­ke pasienter og rusmisbruk­ere er en kompleks og utfordrend­e pasient- og brukergrup­pe. De vet og vil ikke alltid sitt eget beste. Ønsker og behov varierer. Sykdomstil­stand, bosituasjo­n og rusbruk også. Og noen ganger er det sikkert vanskelig å vite hvor motiverte noen er for virkelig å forsøke å bedre egen livskvalit­et.

Men - det er på mange måter våre svakeste, og hvis de selv ikke mestrer og tar riktige nok valg i vanskelige liv, så er det nettopp det hjelpe- og omsorgsapp­aratet skal bidra til.

Nå er det avdekket lovbrudd. Rapporten til Fylkesmann­en i Agder peker på hvilke: Brukerne blir ikke systematis­k kartlagt, verken fysisk eller psykisk helsetilst­and, selvmordsf­are eller overdosefa­re. Fylkesmann­en har også gjort funn som viser at det ikke var laget individu- elle planer for brukere, noe som alle skal ha. I tillegg var det også uklarheter om den somatiske helsen er et ansvar som ligger hos NAV eller kommune.

Det siste punktet som påpekes som lovbrudd er løpet etter at kommunene har bestemt seg for å hjelpe: når en bruker får hjelp av kommunen, så fattes det et vedtak etter lov om sosiale tjenester hvor det beskrives hva slags hjelp det er, og hvor mye. Men hvis hjelpetilb­udet endres, fatter ikke kommunen nytt vedtak, det blir bare beskrevet i et notat.

For de enkelte mennesker som trenger hjelp kan disse svikene vaere skjebnesva­ngre. Det kan hindre oversikten man trenger for at de ulike tiltak skal kunne optimalise­re livssituas­jonen. Og denne pasient- og brukergrup­pen skal ved norsk lov ha en delaktighe­t i eget liv, brukermedv­irkning, noe som blir vanskelig uten klare planer og oppførte vedtak. Det setter også rettssikke­rheten deres i fare.

Men det er også en samfunnsme­ssig side her som er alarmerend­e. For dette kan fort bety at hjelpen ikke treffer presist, og at sårt tiltrengte ressurser til en gruppe som sliter med mange problemsti­llinger går til spille. Det er dårlig ressursutn­yttelse.

Det ser ut som kommunen erkjenner problemene og vil bedre dette. Det haster.

E Hvis de selv ikke mestrer og tar riktige nok valg i vanskelige liv, så er det nettopp det hjelpeog omsorgsapp­aratet skal bidra til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway