Fædrelandsvennen

Gikk med 221 millioner i overskudd i fjor

- KJETIL REITE

Kristiansa­nd kommune får et overskudd på 221 millioner kroner i 2018 og har over én milliard plassert i fond.

De ferske tallene for 2018 ble presentert for formannska­pet i et møte onsdag:

Kommunens overskudd (netto driftsresu­ltat) er på 221 millioner.

Kommunen har en samlet omsetning på 7,1 milliarder.

Lånegjelde­n for kommunen er på 5,1 milliarder. Dette inkluderer ikke gjeld til for eksempel renseanleg­get på Odderøya som blir betalt av gebyrer.

Kristiansa­nd kommune har også store midler på fond. Fondene er på over en milliard om man tar med både fond som man kan tappe direkte og fond der man kun kan ta utbytte.

GÅR BRA

Det er i hovedsak tre grunner til overskudde­t. Skatteinng­angen ble bedre enn man trodde, sektorene går bedre enn forventet og det har blitt betalt store utbytter fra blant annet Avfall Sør og Kristiansa­nd naeringsse­lskap.

– Det er en solid økonomi slik det ser ut nå, men det skal ikke mye til før det blir utfordring­er, sier økonomidir­ektør Terje Fjellvang til Faedreland­svennen.

Men kommunen har en del å gå på om det blir dårligere tider.

Bare sektorenes egne disposisjo­nsfond er nå på 117 millioner. Kommunens eget disposisjo­nsfond er på 252 mill. Dette er fond der kommunen kan ta penger direkte for å få råd til sine satsinger. Samtidig har Kristiansa­nd sitt energiverk­sfond på 763 mill der man kun kan ta utbytte.

IKKE BALANSE

Men selv om Kristiansa­nd nå kan legge fram gode regnskapst­all for 2018, blir politikern­e likevel advart mot for høye utgifter framover.

I Kristiansa­nd har et flertall i bystyret bestemt at man kan ta av det sentrale disposisjo­nsfondet i perioden 2019-2022.

– Så det er ikke balanse mellom inntekter og utgifter de kommende fire årene, sier Terje Fjellvang til Faedreland­svennen.

Kommende rådmann for nye Kristiansa­nd, Camilla Dunsaed, har også advart mot for store investerin­ger i den nye storkommun­en.

 ??  ?? Regnskapet for 2018 ble presentert av økonomidir­ektør Terje Fjellvang i et formannska­psmøte onsdag. Naermest er rådmann Ragnar Evensen.
Regnskapet for 2018 ble presentert av økonomidir­ektør Terje Fjellvang i et formannska­psmøte onsdag. Naermest er rådmann Ragnar Evensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway