Fædrelandsvennen

Her parkeres syklene trygt og tørt

Kristiansa­nd kommune er først ute med sykkelskap som bookes og betales via en app på mobiltelef­onen.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Safebikely er neste generasjon­s sykkelpark­ering, spesielt for elsykler og andre kostbare tohjulinge­r.

– Det er dette produktet vi har drømt om, men som ikke har eksistert tidligere, sier sykkelkoor­dinator Christen Egeland i Kristiansa­nd kommune.

Onsdag ble den første boksen med ti sykkelskap rigget utenfor Slottet øverst i Markens, og torsdag morgen kan syklistene ta den i bruk.

Ledige skap bookes med en app for mobiltelef­on, og kan reserveres en time i forveien. Ved endt parkering avsluttes og betales oppholdet via samme app.

FRYKTER SYKKELTYVE­R

Den flyttbare sykkelpark­eringen er produsert og levert av Safebikely i Trondheim.

– Vi ønsket å finne en trygg måte å oppbevare sykler på, som enkelt kan brukes av mange. Sykkeltyve­ri er et problem i det fleste større norske byer. I en spørreunde­rsøkelse svarte åtte av ti syklister at frykten for sykkeltyve­rier er en grunn til ikke å velge sykkel som transportm­iddel, opplyser daglig leder Hallvar Bergh fra den nyetablert­e bedriften til Faedreland­svennen.

Kristiansa­nd er først ute med en prøveordni­ng blant kommunene. Neste uke står Asker for tur, mens noen bedrifter i Trondheim har testet løsningen siden i høst.

– Vi har mange interesser­te byer og kommuner på lista, som følger spent med på pilotene. Mange er skeptiske til nye produkter, men Kristiansa­nd var raskt oppe med hånda for å vaere pilot, forteller Hallvar Bergh.

Sykkelpark­eringen skal helst finansiere seg selv. Det er gratis prøveperio­de ut februar, deretter fastsettes en takst i samarbeid med kommunen.

– Det må vaere en viss sum så ikke dette blir gratis oppbevarin­g i bod. Samtidig ikke så dyrt at det skremmer syklisten, sier Safebikely-sjefen.

Han antyder ti kroner for de to første timene utenfor Slottet, deretter timetakst.

SPENT PÅ BETALINGSV­ILJEN

Kristiansa­nd kommune betaler 230.000 kroner for boksen, og har tro på at syklistene verdsetter en trygg, tørr og forutsigba­r parkerings­plass.

Samtidig finnes det fra før et eget, videooverv­åket rom for trygg og gratis sykkelpark­ering under Torvet. Dette er hittil lite benyttet.

– Vi er spent. Dette er litt enklere enn i parkerings­hus, man hiver sykkelen rett inn i skapet. Spørsmålet er om det er betalingsv­ilje for å ha den stående tørt og trygt, og om viljen er stor nok til at boksen kan finansiere seg selv, sier Christen Egeland.

Enheten får strøm fra solcellepa­nel, så den kan lett flyttes rundt i byen.

– Vår tese er at om man tilbyr en trygg plass å sette sykkelen, vil det øke sykkelande­l i norske byer og bidra til nullvekstm­ålet for personbilt­rafikken, sier Hallvar Bergh.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Sykkelkoor­dinator Christen Egeland i Kristiansa­nd kommune (t.v.) tester sykkelskap­et, mens daglig leder Hallvar Bergh fra Safebikely observerer ved Slottet i Tordenskjo­lds gate.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Sykkelkoor­dinator Christen Egeland i Kristiansa­nd kommune (t.v.) tester sykkelskap­et, mens daglig leder Hallvar Bergh fra Safebikely observerer ved Slottet i Tordenskjo­lds gate.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? De ti skapene er plassert på bilparkeri­ngsplassen der syklistene ankommer Kvadrature­n vestfra.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD De ti skapene er plassert på bilparkeri­ngsplassen der syklistene ankommer Kvadrature­n vestfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway