Fædrelandsvennen

Utbrente komfyrer setter fokus på brannsikke­rhet

Onsdag ble det arrangert en nasjonal komfyrvakt­kampanje for å øke oppmerksom­heten rundt komfyrbran­ner. I Kristiansa­nd hadde brannvesen­et plassert ut utbrente komfyrer rundt om i byen.

- TEKST: KARL ALMEDAL

I 2018 hadde Brann- og redningsve­senet 3 547 brannutryk­ninger til boliger i Norge. Hele 45 prosent av disse skyldes komfyrbran­n.

Derfor har Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) satt i gang en kampanje for å få folk til å skaffe seg komfyrvakt som en del av satsingen «Alt vi kan mot brann».

– De fleste komfyrbran­ner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv. Da er det gjerne yngre mennesker som glemmer eller sovner fra komfyren, sier Dsb-direktør Cecilie Daae til NTB.

En komfyrvakt kan kutte strømmen til komfyren når det er fare for brann og kan med det redde hjem fra å gå opp i røyk.

LOKAL KOMFYR-KAMPANJE

På eget initiativ satte brannvesen­et i Kristiansa­nd satt i gang en egen komfyr-kampanje, som spredte seg til andre deler av Sørnorge.

Branninspe­ktør Helena Andersson i Brannvesen­et Sør sier de satte ut tre utbrente komfyrer i Kristiansa­nd, både i Markens gate, på Torvet og i Tresse. I tillegg i Arendal, Lillesand, Søgne, Vennesla, Farsund og Lyngdal.

– Det er for å skape oppmerksom­het på temaet. Antall komfyrbran­ner i Agder har økt med femti prosent det siste året. Vi ville bringe dette ut til folket slik at de kan se og lukte på det. Vi ønsker at folk skal tenke at «dette her gjelder meg også», forteller Andersson til Faedreland­svennen.

IDÉ

Hun forteller at det var en kollega som kom på ideen om å stille ut brente komfyrer.

– Vi valgte å gå fra idè til handling. Kollegaer i Agder syntes at det var gøy og hang seg på. Flere store brannvesen i andre deler av landet har også hengt seg på, sier hun.

FJERDEPLAS­S

En oversikt fra DSB viser at Oslo, med sine 671 branner, var den byen i Norge med desidert flest komfyrbran­ner i 2018. Et godt stykke bak ligger Bergen med 192 branner og Trondheim med 150 branner.

På fjerdeplas­s på den dystre listen finner vi Kristiansa­nd med 91 branner, foran Stavanger med 60.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Brannvesen­et Sør har plassert ut slike utbrente komfyrer rundt om i hele Agder. Dette har de gjort for å øke oppmerksom­heten rundt faren for komfyrbran­ner. Denn komfyren står på Torvet i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB BUCHARD Brannvesen­et Sør har plassert ut slike utbrente komfyrer rundt om i hele Agder. Dette har de gjort for å øke oppmerksom­heten rundt faren for komfyrbran­ner. Denn komfyren står på Torvet i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway