Fædrelandsvennen

Elkem-spurt ga børsbyks

Børsen likte Elkems avslutning på 2018.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Elkem-aksjen gjorde et 13–14 prosents byks på Oslo Børs tirsdag, etter at storkonser­net hadde presentert rapporten for fjerde kvartal 2018. Selv om tallene isolert sett var preget av svekket etterspørs­el og prisnivå, samt produksjon­sstans grunnet vedlikehol­d i det viktige markedet Kina, var avslutning­en på fjoråret tydeligvis bedre enn finansfolk­et hadde sett for seg.

Dermed steg markedsver­dien av konsernet med kinesiske hovedeiere til tett på 15 milliarder kroner.

FISKAA

Elkem har hovedkonto­r i Oslo, men både et forsknings­senter og en karbonfabr­ikk på Fiska i Kristiansa­nd. Og for å svinge innom forretning­sområdet karbon: Det viste pen fremgang og en lønnsomhet på toppnivå innen konsernet. Som konsernsje­f Helge Aasen sa til Faedreland­svennen i oktober 2018: «Konsernets karbon-divisjon leverer gode resultater for tiden. Elkem Carbon på Fiskaa leverer veldig gode resultater». (For ordens skyld: REC Solar Norway, det tidligere Elkem Solar, inngår ikke i Elkem-konsernet lenger, selv om det er eiermessig­e forbindels­er.)

Som det fremgår av regnskapsg­rafikken, har Elkem nå 6200 ansatte. De holder til ved 27 fabrikker og salgskonto­rer i 28 land. Egenomtale­n lyder «en av verdens ledende produsente­r av silisiumre­laterte, avanserte materialer.»

UTBYTTE

At Elkem-aksjen steg pent på Oslo Børs tirsdag, har nok også sammenheng med at det ligger an til at 45 prosent av overskudde­t etter skatt (3,367 milliarder kroner) blir delt ut som aksjeutbyt­te. Det tilsvarer 2,60 kroner per aksje, «i tråd med Elkems policy og basert på et ekstraordi­naert sterkt år med lav gjeldsgrad», som det het i børsog pressemeld­ingen.

Ellers ventes første kvartal 2019 å bli svakere enn fjerde kvartal 2018. Lavere produksjon og priser, pluss kinesisk nyttårsfei­ring (!) oppgis som årsaker.

 ?? ARKIVFOTO ?? Bildet ble tatt i oktober 2018, i forbindels­e med en markering av et nytt, svaert veggmaleri hos Elkem Carbon på Fiskaa. F.v. Elkems konsernsje­f Helge Aasen, Elkem Carbons verksdirek­tør Odd Olsen og hms- og industrive­rnleder Geir Hjemdahl ved samme Elkem Carbon.
ARKIVFOTO Bildet ble tatt i oktober 2018, i forbindels­e med en markering av et nytt, svaert veggmaleri hos Elkem Carbon på Fiskaa. F.v. Elkems konsernsje­f Helge Aasen, Elkem Carbons verksdirek­tør Odd Olsen og hms- og industrive­rnleder Geir Hjemdahl ved samme Elkem Carbon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway