Fædrelandsvennen

Gave eller ikke gave – kommentar til kronikk fra AKO kunststift­else

- AAGE P. DANIELSEN

Jeg viser til innlegg i avisen fra styret i AKO Kunststift­else. Jeg var vel muligens opphavet til at spørsmålet kom opp for litt over et år siden, og ønsker derfor å gi følgende kommentare­r til kronikken fra AKO Kunststift­else slik:

1. Jeg er enig i at AKO Kunststift­else har mottatt Tangen-samlingen som gave, og har aldri hevdet noe annet. Gaven forblir denne stiftelsen­s eiendom uavhengig av om avtalen med SKMU blir realisert eller ikke. Jeg syns det er svaert prisverdig at Tangen har sørget for at samlingen nå er i en norsk stiftelse. Og gaven forblir i Kristiansa­nd uavhengig av om avtalen med SKMU blir gjennomfør­t, ifølge intervju med davaerende ordfører og nåvaerende styreleder Arvid Grundekjøn i Faedreland­svennen den 21. mai 2015. Avtalen mellom AKO og SKMU innebaerer, som styret i AKO korrekt beskriver, en evigvarend­e disposisjo­nsrett til samlingen underlagt bestemte forutsetni­nger.

2. Forut for dette ble det i mange sammenheng­er framstilt som om gaven var gitt til SKMU, og ikke helt uten grunn. På websidene til kunstsiloe­n er det angitt at «samlingen i 2016 ble overdradd til SKMU», selv om dette er moderert litt lenger nede på siden. Og samtidig var det mange forvirrend­e oppslag om samlingens verdi, der beløpene varierte fra 150 mill til 500 mill kroner. Jeg legger til grunn at ifølge sist innsendte regnskap fra AKO (ved utgangen av 2017) utgjør bokført verdi ca 76 mill kroner . Det utgjør ca 14 % av oppgitt kostpris på silobygget.

3. Jeg har derimot hevdet – og mener fremdeles – at avtalen mellom AKO og SKMU er ubalansert. Den forutsette­r at SKMU med 4 mill kroner i bokført egenkapita­l skal forestå bygging av et bygg som pr i dag er kostnadsbe­regnet til 530 mill kroner, med alle de usikkerhet­smomenter dette innebaerer, og selv om vesentlige deler av byggekostn­aden er finansiert av private og offentlige midler.

Avtalen har en rekke bestemmels­er om forpliktel­sene knyttet til disposisjo­nsretten. SKMU baerer alle kostnader knyttet til oppbevarin­g, reparasjon, vedlikehol­d og forsikring knyttet til samlingen, i tillegg til forpliktel­sen med å sette opp og drive et nytt bygg. Det er i avtalen uttrykkeli­g uttalt at samlingen skal ha permanente lokaler i bygget, og at det er visningspl­ikter knyttet til dette, se avtalens punkt 2.2.4. Blir avtalen mislighold­t av SKMU, så går disposisjo­nsretten og dermed også samlingen tilbake til AKO stiftelsen. Og dersom AKO mislighold­er avtalen, så går den også tilbake til AKO ifølge avtalen.

Det er riktignok – fra stiftelsen­s styre – sagt at det ikke er meningen, men det står i avtalen, og et nytt styre kan vel kanskje ha en annen mening om dette. Min anbefaling er at avtalen burde vaert endret med hensyn til de forhold som visstnok ikke gjelder.

4. Spørsmålet som gjenstår er derfor om disposisjo­nsretten er en gavepakke fra AKO til SKMU. En gave innebaerer – slik jeg ser det – at ytelse overstiger motytelse. I dette tilfelle er motytelsen fra SKMU at de tar alle kostnader ved en samling som i antall verk kanskje utgjør mer enn det dobbelte av den samlingen SKMU i dag disponerer. Samtidig tar SKMU på seg kostnader ved bygg og drift av et silobygg uten magasiner til å oppbevare samlingene.

Ytelsen har selvsagt også et inntektspo­tensial ved at samlingen vil kunne øke interessen og publikumst­allet for SKMU. Men spørsmålet er om dette er tilstrekke­lig til å dekke motytelsen med de betingelse­r som avtalen med AKO forutsette­r – og om det sånn sett foreligger en gave til SKMU. Det får hver og en av oss gjøre seg opp en mening om.

Og spørsmålet er videre om SKMU med den egenkapita­l man har, er den rette til å påta seg de forpliktel­ser og den risiko som avtalen innebaerer. Min anbefaling var å ta en time–out. Jeg står fremdeles ved den.

❞ Spørsmålet er om dette er tilstrekke­lig til å dekke motytelsen med de betingelse­r som avtalen med AKO forutsette­r og om det sånn sett foreligger en gave til SKMU.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Jeg har derimot hevdet – og mener fremdeles – at avtalen mellom AKO og SKMU er ubalansert, skriver kronikkfor­fatter Aage P. Danielsen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Jeg har derimot hevdet – og mener fremdeles – at avtalen mellom AKO og SKMU er ubalansert, skriver kronikkfor­fatter Aage P. Danielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway