Fædrelandsvennen

Venezuela har mistet alt

- JON A. LARSEN, Upolitisk pensjonert sivilingen­iør

Jeg leste med gru debattinnl­egget til Rødt ved Stein Furuseth om Venezuela. Politikere må slutte å ri politiske kjeppheste­r, heller spørre eksperter og bruke hodet.

Jeg vet ikke hvor godt Furuseth kjenner Venezuela, et land som trenger en leder som blir demokratis­k valgt og som får fart på industrien og forbedret levestanda­rd for alle. Det er selvsagt positivt at USA, de fleste land i Søramerika og flere land i Europa vil ha Maduro bort.

Jeg har i mine 38 år i Norsk Hydro vaert i Venezuela ca 12 ganger, fra midt på 80-tallet, på 90 tallet og senest for ca 10 år siden. Equinor, Yara og Hydro har flere ganger vurdert store investerin­ger i Venezuela innen olje og gass, kunstgjøds­el og aluminium. Vi har mislykkes hver gang hovedsakel­ig grunnet en massiv korrupsjon, mangel for respekt for kontrakter. Ingen seriøse selskaper tør å investere i landet og landet går bare nedover. Da Chavez kom til makten for 20 år siden lovet han gull og grønne skoger for mannen i gata. Det omvendte skjedde, litt parallelt med det som skjedde i Brasil under Lula.

Jeg har vaert i Brasil flere titalls ganger og kjenner også historien her. Jeg har i dag, som pensjonist og konsulentv­irksomhet kontakt med insidere i Venezuela og vet at industrien er nede grunnet mangel på reservedel­er, nedkjørte verk, korrupsjon og byråkrati. Det er en stor tragedie.

Selskaper som Bauxilum (aluminium) og PDVSA (olje og gass) er gjennomkor­rupte og mange verk er stengt ned eller går på langt under designkapa­sitet. Et land som Venezuela med ca 30 mill mennesker kunne vaert et land som Norge, med velstand for menigmann. Grunnen til dette er ikke beskrevet godt nok i pressen. Venezuela har alt av råstoffer som trengs for å vaere et industriel­t velstandss­amfunn.

De har store forekomste­r av jernmalm for stål, bauxitt for aluminium, fosfat til kunstgjøds­el, malm for edelmetall­er og ikke minst store olje- og gassreserv­er. I tillegg har de fiske og ikke minst et klima for et godt jordbruk. Det er i tillegg et vakkert land.

Venezuela er en stor tragedie og fra slutten av 90 tallet har landet mistet alt, takket vaere egoistiske ledere som lovet menigmann et godt liv. En god president skal sørge for et godt liv for mannen i gata og utligne forskjelle­r mellom rik og fattig og sørge for at selskaper vil satse på industri og arbeidspla­sser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway