Fædrelandsvennen

– Slutt på tiden der man kunne flyte på talentet e flyte på talentet

– Jeg er nok en type som trenger å få litt strenge beskjeder, sier Tobias Christense­n. Det får han av Kjetil Rekdal, som mener Start-spilleren har knekt noen koder.

- TEKST: steffen.stenersen@fvn.no STEFFEN STENERSEN

– Først og fremst må han skjønne det selv. Han må skjønne hva som kreves. Det er slutt på den tiden i fotballen hvor du kunne flyte på talentet ditt, sier Start-trener Kjetil Rekdal.

Det er dagen etter kamp på Gran Canaria, og spillerne som spilte mest i 1–1-kampen mot Brann har en rolig økt på gressmatta i Maspalomas.

En av dem er Tobias Christense­n. Starts stortalent som spilte kampen i en litt uvant rolle midt på banen, og som etter kampen fikk ros fra Kjetil Rekdal for sin opptreden.

KUN AJER MED FLERE KAMPER

Rekdal er den tredje hovedtrene­ren i Start som skal finne den beste måten å utvikle et talent som har blitt snakket om på Sørlandet i mange år. Rekdal har valgt den tøffe inngangen til det hele, og ga tidlig Christense­n beskjed om at han måtte jobbe med fysikken.

– Det er noe jeg har fått tilbakemel­dinger på i løpet av fjoråret, at jeg har nødt til å øke både duellkraft og løpskapasi­tet. Det har jeg brukt høsten og ferien godt på, og nå føler jeg at jeg står bedre rustet på den fysiske biten, sier Christense­n til Faedreland­svennen.

Kun Kristoffer Ajer har spilt flere kamper for Starts A-lag før fylte 19 år enn Tobias Christense­n. Med sine 49 er han foran navn som Claus Eftevaag, Frank Strandli og Kristofer Haestad. Han har lenge vaert ansett som et stort talent, men har nå ifølge seg selv tatt grep for å få mest mulig ut av potensiale­t sitt.

– De to siste årene har jeg begynt å ha fokus på det fysiske. Før det handlet det om å gå på banen og terpe avslutning­er eller noe, men nå har jeg skjønt viktighete­n av å stå imot i dueller og løpe nok. Jeg kan ha så gode ferdighete­r jeg bare vil, men vinner jeg ikke dueller så spiller jeg ikke, sier Christense­n, som sammen med lagkamerat­ene Mikael Ugland og Jesper Daland onsdag ble tatt ut på G19landsla­get.

Han forteller at han daglig har en eller annen form for fysisk treningsøk­t, og at han merker det i hvordan han står mot i duellene på trening. Mot Brann skal Gpsutstyre­t til Start ha vist at Christense­n var den som løp mest av alle Start-spillerne.

– Kjetil har hatt mye fokus på den fysiske biten med meg. Jo bedre fysisk jeg blir jo mer kan jeg vaere involvert i spillet. Da får jeg brukt mine ferdighete­r best. Jeg tror Kjetil sier de rette tingene for å gjøre meg best mulig, sier Christense­n.

– FIKK MEG TIL Å TENKE

Men 18-åringen innrømmer at den tidligere landslagss­pilleren er tøff i tonen. I fjor skrev Faedreland­svennen at Rekdal hadde gitt klinkende klar beskjed om hva han synes om Christense­ns oppførsel etter et rødt kort i en kamp for Start 2 på høsten.

– Det fikk meg til å tenke på hvordan jeg reagerer. Jeg fikk klinkende klar beskjed fra Rekdal om at det ikke var greit. Jeg liker at han stiller krav, og jeg er nok en type som trenger litt strenge beskjeder av og til for å kunne ta dem til meg, sier Christense­n.

– Det virker som han har knekt noen koder, sier Kjetil Rekdal.

Start-treneren har latt seg imponere av den unge midtbanesp­illeren, og slik det ser ut nå er Christense­n en del av en førsteelle­ver. Men for at det skal holde seg inn

mot seriestart krever Rekdal hardt arbeid.

– Utviklinge­n hans siden jeg kom har gått i rykk og napp, slik er det ofte med unge spillere. Han må gjøre de rette tingene. Vi må plukke av han noen unoter, og hjelpe ham inn i en mer effektiv utvikling. Men i bunn og grunn er det opp til ham selv, sier Rekdal.

– START HANDLER IKKE OM HAM

Han forteller om en unggutt som har tatt steg fysisk, slik Rekdal har krevd og slik Rekdal ønsker for en spiller som skal spille i duoen på den sentrale midtbanen.

– Start handler ikke om Tobias Christense­n, men Tobias er en viktig del av Start. Han skal få lov til å vaere seg selv, men vi må finne en balanse. Han kan ikke bestemme hvordan han skal gjøre det, for den kunnskapen sitter ikke han på. Han trenger coaching, masse coaching. Så må han ta til seg de rette tingene. Han skal få lov til å vaere stor i kjeften, men han må bruke selvtillit­en sin på riktig måte. Der har det vaert litt opp og ned, sier Rekdal.

Tobias Christense­n kaller 2018-sesongen for «et slag i trynet». Nå skal han bruke 2019 på igjen å bevise sine kvaliteter. For å klare det skal han litt bort fra «løkka-spilleren» han har pleid å vaere.

– Jeg vil ha flere målpoeng. Men skal jeg spille sentralt må jeg også bruke mindre tid med ballen. På løkka kan de se kult ut å kjaele med ballen og vente på en spiller bare for å ta en tunnel. Men det er ikke alltid det er like effektivt, sier Christense­n.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Tobias Christense­n har kun Kristoffer Ajer foran seg på listen over spillere med flest kamper for Start før fylte 19. Nå ser han ut til å kunne bli en sentral del av Kjetil Rekdals lag.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Tobias Christense­n har kun Kristoffer Ajer foran seg på listen over spillere med flest kamper for Start før fylte 19. Nå ser han ut til å kunne bli en sentral del av Kjetil Rekdals lag.
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Tobias Christense­n i midten sammen med Mikael Ugland (t.v.) og Jesper Daland. Onsdag ble de alle tre tatt ut på G 19-landslaget.
FOTO: STEFFEN STENERSEN FOTO: JIM RUNE BJORVAND Tobias Christense­n i midten sammen med Mikael Ugland (t.v.) og Jesper Daland. Onsdag ble de alle tre tatt ut på G 19-landslaget.
 ??  ??
 ??  ?? Kjetil Rekdal under kampen mot Brann tirsdag.
Kjetil Rekdal under kampen mot Brann tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway