Fædrelandsvennen

Politiet skal patruljere på nett

Denne uka startet politiet i Agder sin egen nettpatrul­je. Julia Bergmann som koordinere­r satsingen, har store forventnin­ger til satsingen.

-

Koordinato­r Julia Bergmann forteller at nettpatrul­jen vil ha et spesielt fokus på barn og deres foreldre.

Hva – skal Den - Agder skal politiets først gjøre? og nettpatrul­je fremst forebygge Politiet og avdekke skal kriminalit­et. patruljere befolkning­en. Internett Dette og blir vaere en i viktig dialog del med av naerpoliti­reformen. til å informere publikum Vi vil om bruke aktuelle Facebook saker.

Hvorfor var det behov for å opprette en egen nettpatrul­je i Agder politidist­rikt?

– Politiet skal vaere der folk er, og vi vet at mange tilbringer mye tid på nett og i sosiale medier. En del av kriminalit­eten har også flyttet seg til nettet.

Er det spesielt den yngre garde dere regner med å treffe og oppnå kontakt med gjennom sosiale medier?

– Vi vil ha et spesielt fokus på barn og deres foreldre, men har samtidig alle aldersgrup­per som målgruppe.

Snapchat, Instagram og Facebook har alle 13 års aldersgren­se. Dere når vel da ikke de aller yngste gjennom denne satsingen?

– Nei, men vi kan jo nå dem gjennom deres foreldre. Når det er sagt så vet vi at mange yngre likevel er på nett. For eksempel skal så mange som 90 prosent av norske 10-åringer vaere på Snapchat. I hvilke sosiale medier er det dere satser på å vaere til stede?

– I første omgang blir det på Facebook, der vi har etablert siden «Politiets nettpatrul­je - Agder». Etter fire dager har denne fått over 2600 følgere, noe vi er veldig godt fornøyd med. Senere vil det bli aktuelt å vaere aktive i flere sosiale medier.

Hva slags lovbrudd er det politiet spesielt håper å kunne forebygge eller avsløre gjennom denne satsingen? – Det kan vaere mobbing, hetsing og deling av ulovlige bilder. Ellers foregår det

blant annet på nettet. salg av Forebyggin­g tyvegods, våpen og toveis og narkotika dialog med befolkning­en er det viktigste nettpatrul­jen skal gjøre.

Mener dere at folk har en lavere terskel for å kontakte politiet på nett enn i telefon og ved personlig oppmøte?

– Ja det mener vi bestemt, og da spesielt blant yngre som er mer vant til å kommuniser­e skriftlig. Politiets innbyggeru­ndersøkels­e viser også at folk ønsker muligheten til å vaere i dialog med politiet på nett.

Facebook eier alt som postes på sider eller sendes via Messenger. Frykter ikke politiet at sensitive tips eller personoppl­ysninger kan komme på avveie ved å kommuniser­e med publikum på denne måten?

– Vi er fullt klar over at Facebook eier innholdet, og vil vaere opptatt av å bevisstgjø­re publikum på akkurat det.

Blir det mindre patruljeri­ng i gatene nå som flere politifolk setter seg foran Pc-en?

– Nei, det ene skal ikke utelukke det andre. Nettsatsin­gen kommer som et supplement til politiets ordinaere gjøremål. Hvor mange årsverk vil politiet bruke på denne satsingen?

– Vi går ikke ut med hvordan etaten disponerer sine mannskaper, men det vil vaere et eget team med politifolk med ulik kompetanse som jobber med nettpatrul­jen. Likevel vil det ikke vaere slik at ansatte sitter passive og venter på at publikum sender en melding. Nettpatrul­jen skal også aktivt patruljere og forebygge på Internett og i sosiale medier.

Skal nettpatrul­jen vaere pålogget 24 timer i døgnet året rundt, og hvor mange medarbeide­re er satt av til dette arbeidet? – Nei, ikke ennå. Vi starter opp med å bemanne nettpatrul­jen i tidsrommet mellom

klokken 08.00 og 15.00 på hverdager. Og så vil dette utvides etter hvert.

Dersom politiet ikke betjener sine sosiale kanaler kontinuerl­ig, risikerer en da ikke at noen viktige tips om lovbrudd eller hendelser blir liggende ubesvart til noen kommer på jobb?

– Nei. De ansatte ved politiets døgnbemann­ede operasjons­sentral vil følge med om det skulle komme inn meldinger eller tips som ikke kan vente til neste dag.

I fjor brukte politiet Snapchat for å kommuniser­e til og få tips av festivalde­ltakere under Palmesus i Kristiansa­nd. Hvordan fungerte dette?

– Politiet var jo allerede til stede under festivalen, men etterretni­ngsenheten ønsket å gjøre det enkelt for festivalde­ltakerne å kontakte oss om hendelser. Sammen kom vi på ideen å bruke Snapchat, og siden dette var første gang dette ble utprøvd fikk vi bistand fra Kripos. I løpet av festivalen kom det inn 200 tips på Snapchat, hvorav 10 resulterte i aksjoner fra politiets side. Responsen var så god at Snapchat nok vil bli brukt på den måten igjen.

Hva slags meldinger var det politiet fikk via Snapchat under fjorårets Palmesus?

– Vi fikk blant annet meldinger om piller som lå på et toalett, personer som var så ruset at de ikke kunne ta vare på seg selv, mindreårig­e som hadde sneket seg inn på festivalom­rådet, personer som var utsatt for vold og fest på et usikret tak. Innbyggern­e på Agder kan vel fortsatt kontakte politiet ved å ringe?

– Ja, selvsagt. Over hele landet kan en ringe politiets døgnåpne sentralbor­d på 02800, mens politiets nødnummer er 112. Det kan også vaere at vi vil be noen som kontakter oss på nett om å ringe oss så vi kan gi eller få ytterliger­e informasjo­n over telefon.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Julia Bergmann er ansvarlig for etablering­en av nettpatrul­jen til Agder politidist­rikt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Julia Bergmann er ansvarlig for etablering­en av nettpatrul­jen til Agder politidist­rikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway