Fædrelandsvennen

Det var mye som var skummelt i verden for meg.

Hanna Maria (26) vokste opp i en Jehovas vitnermeni­ghet, der hun ble fortalt at det var demoner overalt. Fremdeles føler hun frykt.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

«Selv om vi ikke kan se demonene, kan vi vaere sikker på at de lever. Bibelen sier at Satan «villeder», eller lurer, folk ’i hele verden’, og at demonene hans hjelper ham med det.»

Kilde: Jehovas vitners bok for barn «Hør på den store laerer» Jw.org

– Jeg var nok i utgangspun­ktet et utrygt barn, det var mye som var skummelt i verden for meg, sier Hanna Maria (26).

Hun vokste opp i en Jehovas vitner-menighet i Ski, og selv om hun aldri ble døpt og ikke lenger kaller seg et vitne, henger minnene fra barndommen sterkt igjen.

– Jeg trodde, slik jeg ble fortalt, at jorda skulle gå under, at Harmageddo­n var rett rundt hjørnet med ildkuler og utslettels­e. Men den følelsen jeg sitter mest igjen med, var følelsen av å bli sett hele tiden. Engler og demoner kunne se meg overalt.

FØLER FREMDELES FRYKT

Fra hun var liten laerte hun å ha dårlig samvittigh­et og angre på ting hele tida.

– Det var mye som var «galt», også «feil» tanker. Det at Jehova og demonene kunne se hva jeg tenkte, hva som skjedde inni meg, har skapt en indre uro jeg fremdeles har. Det er der min fryktfølel­se kommer fra.

«SMÅ SKO, STOR TRO»

Faedreland­svennen har det siste året satt søkelys på Jehovas vitners strenge kontroll med og håndtering av medlemmer. I går, torsdag, la Redd Barna i samarbeid med Hjelpekild­en og Født Fri, fram to rapporter som handler om både rettighete­r og opplevelse­r til barn og unge som Hanna Maria. Rapporten «Små sko, stor tro» gir veiledning til laerere og fagpersone­r i førstelinj­etjenesten om hvordan man kan møte barn som vokser opp i strenge religiøse miljøer.

– Vi ser at mange barn og unge som vokser opp i strenge religiøse miljøer opplever brudd på si-

ne rettighete­r, sier Thale Skybak i Redd Barna.

Hun legger til:

– Dette med dommedag, det er en type skadelig informasjo­n barn skal vaere beskyttet mot, ifølge FNS Barnekonve­nsjon.

Barnekonve­nsjonen er inkorporer­t i norsk lov, og gir alle barn rett til blant annet trosfrihet og beskyttels­e mot skadelig informasjo­n. Men i mange lukkede trossamfun­n blir ikke disse rettighete­ne ivaretatt, ifølge Redd Barna.

– Det er viktig er å vaere klar over hvordan disse barna har det. Det er behov for økt kunnskap blant voksne om hvordan det er å vokse opp i slike trossamfun­n, sier Skybak.

– Man må aldri slutte å spørre selv om de sier de har det bra. Mange er jo laert opp til å si det uansett når de snakker med noen utenfor trossamfun­net.

«Bibelen sier at Satan er som en brølende løve som vil spise oss. Når løver skal fange et dyr, er det ofte et lite dyr de velger seg ut. Slik er det med Satan og demonene hans også. De prøver ofte å velge seg ut dem som er svake.»

Kilde: Jehovas vitners bok for barn «Hør på den store laerer» Jw.org

På barneskole­n var Hanna Maria mye ensom og isolert. Hun fikk ikke gå i bursdag, vaere med i 17. mai-tog eller delta i noen form for tilstelnin­ger i forbindels­e med jul.

– Det jeg husker best, er hver gang det var «klassens time» eller noe opplegg før jul. Klassekame­ratene mine gikk rundt juletreet, mens jeg ble sittende alene i klasseromm­et og vente til de var ferdige. Det var veldig tøft. Jeg ble holdt utenfor fellesskap­et. Det er ganske mange timer i løpet av et skoleår som går med til de tingene der, sier hun.

– ALLE I KLASSEN SKULLE DØ

Det var vanskelig å få venner i klassen. Hun ble sosialt isolert og mobbet.

– Jeg var «hun Jehova-jenta», helt nederst på rangstigen, sier Hanna Maria.

Dessuten visste hun jo hva som snart skulle skje med dem som ikke var Jehovas vitner.

– Jeg tror det jeg syntes var mest ekkelt å tenke på, var at alle jeg gikk i klasse med skulle dø om ikke så lenge, under Harmageddo­n. Men det kunne jeg jo ikke si til dem, sånt var jo ikke noe ålreit å si. Jeg var redd, men aksepterte det, jeg var jo et barn. Det var dette jeg hadde laert og alt jeg visste om, det var jo bare sånn virkelighe­ten var.

PSYKISK MISHANDLIN­G

I noen tilfeller handler sosial kontroll og trusler om dommedag om mer enn brudd på barnekonve­nsjonen, mener Thale Skybak i Redd Barna.

– Det handler om de mest alvorlige tilfellene hvor den sosiale kontrollen grenser opp mot psykisk mishandlin­g og dermed kan rammes av straffelov­en. For alle barn skal vaere beskyttet mot vold, også psykisk vold.

Rapporten «Ditt liv dine rettighete­r» er rettet direkte mot barn som lever i strenge religiøse miljø og trenger kunnskap om hvilke rettighete­r de faktisk har.

– De får jo ikke den kunnskapen i de miljøene de tilhører. De må få vite at de har rett til egen tro, til å si sin egen mening, rett til privatliv og rett til å bli beskyttet mot skadelig informasjo­n, sier Skybak.

– Hvis de får denne kunnskapen, vil det vaere til hjelp for dem.

For Skybak er klar over at mange som i likhet med Hanna Maria har vokst opp uten hjelp utenfra, trenger hjelp.

– Det å leve i konstant frykt, i redsel, det gjør noe med et menneske som ikke er bra. De kan bli skadet for livet.

«Demonene liker også å skremme folk. Noen ganger later de som om de er mennesker som er døde. Kanskje de til og med etterligne­r stemmen til en som er død.»

Kilde: Jw.org

TRYGGHET

Hanna Maria forteller at det aldri var noen som trøstet henne og sa at det ikke fantes demoner eller «monster under senga». Ingen fortalte at alt skulle bli bra, og at det ikke var noe å vaere redd for.

– Nei, aldri. Det var noe jeg virkelig savnet. Jeg skulle ønske noen hadde sagt det.

Hun har fremdeles kontakt med familien. Fordi hun valgte å forlate Jehovas vitner før hun ble døpt, er hun heller ikke utstøtt. Men selv om hun i dag har både fullt opp med studier, jobb og gode støttespil­lere, sliter hun fremdeles med angst, indre uro og dårlig samvittigh­et.

– Den frykten jeg har følt på som barn, og den angsten det har skapt for meg i ettertid, har gjort at jeg har måttet få hjelp av psykolog. Jeg har fått diagnosene angst og depresjons­lidelse, og selv nå, ti år etter, må jeg fortsatt jobbe med psyken. Jeg sliter fortsatt med det å finne trygghet, sier Hanna Maria.

– Jeg kan ikke skjønne at det er lov til å si sånne ting til barn som Jehovas vitner gjør, skremme barn på den måten. Man laerer at alle man møter, alt som ikke er godt nok skal forsvinne under Harmageddo­n. Det er veldig vanskelig for et barn å forstå. Hva skal man da finne trygghet i?

«Demonene fryder seg når mennesker gjør noe som Jehova har forbudt. Demonene liker for eksempel at en gutt og en jente leker med hverandres kjønnsorga­ner. Vi vil ikke at demonene skal få noe å fryde seg over, vil vi vel?»

Kilde: Jehovas vitners bok for barn «Hør på den store laerer» Jw.org

VIL IKKE SVARE

Faedreland­svennen har forsøkt å få Jehovas vitners hovedkonto­r i Holbaek i Danmark til å kommentere kritikken som framkommer i denne artikkelen. De har ikke svart på vår henvendels­e.

 ??  ??
 ??  ?? Hanna Maria (26) ble fortalt av Jehovas vitner at det var demoner overalt, som kunne se hva hun tenkte og gjorde til en hver tid. I dag studerer hun ved NTNU i Trondheim. Målet er å bli psykolog.
Hanna Maria (26) ble fortalt av Jehovas vitner at det var demoner overalt, som kunne se hva hun tenkte og gjorde til en hver tid. I dag studerer hun ved NTNU i Trondheim. Målet er å bli psykolog.
 ?? KILDE: JW.ORG ?? Denne teksten fra boka handler om hvordan israelitte­ne ble drept av giftige slanger når de ikke var takknemlig­e for mannaen Jehova hadde gitt dem å spise. Barna får følgende råd: «Vi kan alle laere noe av dette. På en måte er vi alle lik disse israelitte­ne som ble bitt av slanger. Vi er alle i en døende tilstand.»
KILDE: JW.ORG Denne teksten fra boka handler om hvordan israelitte­ne ble drept av giftige slanger når de ikke var takknemlig­e for mannaen Jehova hadde gitt dem å spise. Barna får følgende råd: «Vi kan alle laere noe av dette. På en måte er vi alle lik disse israelitte­ne som ble bitt av slanger. Vi er alle i en døende tilstand.»
 ?? FOTO: FAKSIMILE FRA JEHOVAS VITNERS «MIN BOK MED FORTELLING­ER FRA BIBELEN» ?? Bildet fra boka viser hvordan Lots hustru ble forvandlet til en saltstøtte. Barna i Jehovas vitner får følgende råd: «Vi kan laere noe av denne fortelling­en. Den viser at Gud redder dem som adlyder ham, men at de som er ulydige mot ham, mister livet.»
FOTO: FAKSIMILE FRA JEHOVAS VITNERS «MIN BOK MED FORTELLING­ER FRA BIBELEN» Bildet fra boka viser hvordan Lots hustru ble forvandlet til en saltstøtte. Barna i Jehovas vitner får følgende råd: «Vi kan laere noe av denne fortelling­en. Den viser at Gud redder dem som adlyder ham, men at de som er ulydige mot ham, mister livet.»
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway