Fædrelandsvennen

Sa ja til riving av trehuset

By- og miljøutval­get lar eiendomsin­vestor Ivar Mjåland rive trehuset i Markens. Flertallet mener de ikke hadde noe valg.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Toget gikk i 2009, da regulering­splanen ble vedtatt. Det må vaere forutsigba­rhet for huseier, vi kan ikke si nei nå. Det er synd, huset er flott og gir gaterommet liv. Det er ingen tvil om at vi mister en verdi når huset rives, sa fungerende leder Petter Benestad (V) i by- og miljøutval­get torsdag.

I 2009 vedtok nemlig bystyret en regulering­splan som sier at den to etasjers butikkbygn­ingen kan fjernes, og eiendommen med bakgård utnyttes i fire etasjer.

I 2016 la så Ivar Mjåland 22,6 millioner kroner på disken for eiendommen, inkludert muligheten­e den innebar. Han har nå fremmet søknad om dispensasj­on for et nybygg i fire etasjer – med en tilbaketru­kket femte.

– Å SI NEI BLIR LITT FEIL

Petter Benestad er blant flere som i dag ville sagt nei til en regulering­splan som innebar riving, til tross for at huset ikke er verneverdi­g.

– Huset er regulert for å rives, og det måtte dukket opp noe helt spesielt om vi skulle bevare det, så som at Ludvig Holberg i all hemmelighe­t hadde bodd her. Forutsigba­rhet må gå foran, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap), som mente det nye forslaget til utforming er bedre enn det første.

Politikern­e ga nemlig byggestopp i november da eiendomsin­vestoren ville rive og oppføre et firkantet nybygg.

De ville ha et bedre forslag på bordet, samt en ny vurdering fra byantikvar og fylkeskons­ervator. Ingen av dem krever vern.

– Jeg er glad vi tok den lille ekstra runden og er enig i at hadde det vaert regulering­svedtak, ville vi gått for å bevare det lille, hvite huset. Variasjon i Markens er bra, men å komme nå og si nei blir litt feil. Vi har hatt en ekstra runde og får beholde litt mer av det åpne rommet rundt det lille Torvet, det er bra, sa Grete Kvelland Skaara (KRF).

Bare hennes partifelle Harald Sødal stemte mot søknaden fra Mjåland.

– Verken fylkeskons­ervator eller byantikvar finner huset bevaringsv­erdig. Jeg velger å stole på dem, ikke basere mitt syn på følelser om at det lille huset er søtt, sa Helene H. Knudsen (H).

– HVA SKJER MED TREHUSET?

Nybygget er planlagt med en fasade som trappes ned mot sør, og en farge som bryter opp i det grå. Bygget skal også vaere bedre tilpasset omgivelsen­e.

Men gårdeieren hevder det er umulig å bevare trehuset i kombinasjo­n med et nybygg.

Fylkeskons­ervator mener trehuset har befestet seg som et «landemerke», og hadde helst sett det ble stående. De mener at trehuset med den vesle plassen foran utgjør et miljø og et møtested som folk i gågata verdsetter.

– Hva skjer med landemerke­t? Jeg har en genial løsning. Fylkesmuse­et må ta ansvar slik at det blir bevart. Den mannen som har kapital til det, og som er interesser­t i kunst og kultur, er Nicolai Tangen. Han har kjøpt stabbur og det ene og det andre, sa Vidar Kleppe (Dem), og bedyret at forslaget var hundre prosent seriøst ment.

– Aerlig talt, Vidar Kleppe. Jeg vet du er mot siloen, men dette er på grensen til useriøst fra et medlem i utvalget, utbrøt Petter Benestad.

Kleppe vant ingen andre stemmer enn sin egen.

– Etter hvert kommer vi til å savne den lille, hvite bygningen, men sånn er verden, konstatert­e Trond Blattmann (Ap).

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ATELIER T. OLSEN ?? Nybygget skal inneholde et bruksareal på om lag 1400 kvadratmet­er. Det er planlagt parkering i andre underetasj­e, forretning, kontor eller bevertning i U1 til andre etasje, og kontorer i tredje til femte etasje.
ILLUSTRASJ­ON: ATELIER T. OLSEN Nybygget skal inneholde et bruksareal på om lag 1400 kvadratmet­er. Det er planlagt parkering i andre underetasj­e, forretning, kontor eller bevertning i U1 til andre etasje, og kontorer i tredje til femte etasje.
 ??  ?? Bare Harald Sødal fra KRF (t.v.) stemte mot administra­sjonens innstillin­g i by- og miljøutval­get torsdag.
Bare Harald Sødal fra KRF (t.v.) stemte mot administra­sjonens innstillin­g i by- og miljøutval­get torsdag.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Slik ser eiendommen ut i dag.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Slik ser eiendommen ut i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway