Fædrelandsvennen

Er vi klare for en oljefest?

- KRISTIN KNUTSEN, Grønn ungdom, Agder

2019 og 2020 er spådd til å bli to år med «oljefest».

Det er estimert at investerin­gen til oljenaerin­gen i 2019 vil vaere rundt 153 milliarder kroner, og 159 milliarder kroner i 2020. Dette er store økninger fra tidligere oljeinvest­eringer som har kontinuerl­ig falt siden 2014, året da Norge nådde toppen av oljeinvest­eringene sine, på hele 224 milliarder kroner. Et møte med to gode år i oljenaerin­gen betyr for oss at vi fortsetter å lene oss på oljesektor­en. Det vil si at omstilling­en til å tilpasse seg FNS klimamål blir fjernere og fjernere.

Vil det da vaere for sent for Norge å snu?

Det har vaert stor oppslutnin­g i det norske folk om at oljenaerin­gen må fortsette å bli driftet som normalt. Det er umulig å legge skjul på at oljenaerin­gen har gitt arbeidspla­sser og store inntekter i Norge. Men, det å fortsette å pumpe opp olje, i evig håp om at naeringen skal fortsette å blomstre slik det er spådd at den skal i 2019 og 2020, er en utopi.

Skal Norge fortsette å pumpe opp olje og tilby et produkt på et marked som ikke etterspør det? Mange Eu-land har begynt å tilpasse seg omstilling­ene som skal til for å nå FNS klimamål. Hvorfor gjør ikke Norge det? Etterspørs­elen etter fornybar og ren energi vil kun øke, og markedet vil bli større. Hvorfor skal vi da prøve å presse olje inn på et marked som avstøter det?

MDGS klimapolit­ikk er den eneste som tar innover seg fremtiden når de tør å sette en sluttdato for norsk olje. Vi er de eneste som ikke vil skru av oljekranen over natten eller dra teppet bort under føttene på dem som jobber i oljenaerin­gen. For ved å fortsette å utvinne olja til siste slutt slik som regjeringe­n legger opp til nå, blir samtidig kun slutten (når den kommer, om få år) enda bråere.

Det å tro at vi fortsatt kan nå FNS klimamål innen 2030 og kutte 40 % av utslippene i verden, er urealistis­k med tanke på at man samtidig går to av Norges største oljeår siden 2014 i møte. Regjeringe­n kan ikke fortsette å love store klimakutt samtidig som de heier på fremtiden til olja. Nå må regjeringe­n slutte å spille på evige paradokser. Nå trenger vi en regjering som setter fremtiden først, for det er tross alt min generasjon som skal leve i den.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway