Fædrelandsvennen

Teknologi er ikke farlig?

- EIVIND MAULAND , Vennesla

Under overskrift­en «Teknologi er ikke farlig» skriver konserndir­ektør Frank Håland i Agder Energi en kronikk 11. februar 2019.

Uttalelsen modereres allerede i ingressen

«Ny teknologi er sjelden en trussel mot veletabler­te selskaper og moderne samfunn».

Resten av kronikken er viet digitalise­ringens fortreffel­ighet for virksomhet­er som evner tilpasning­ens kunst. Det er nå litt over 100 år siden forbrennin­gsmotoren endret vår verden. Den var en teknisk nyvinning som startet nye tekniske innovasjon­er, et utall av nye forretning­svirksomhe­ter, arbeidspla­sser, investerin­ger og velstandsg­oder. Forbrennin­gsmotoren forutsatte tilgang til naturressu­rser. Den mest sentrale var fossilt karbon. I dag står en hel verden overfor konsekvens­ene av menneskehe­tens ukritiske forbrennin­g av fossilt karbon. Kommende generasjon­er står overfor eksistensi­elle utfordring­er grunnet vårt akkumulert­e forbruk.

Teknokrate­r synes å ha en lei tendens til kortsiktig­het i tilnaermin­g til hva som tjener selskaper og moderne samfunn. Skal man konkludere med om en teknologis­k utvikling er farlig eller ikke bør man starte med å vurdere hvilke naturressu­rser utviklinge­n krever og hvilke langsiktig­e økologiske konsekvens­er og kostnader som er knyttet til konsum av disse ressursene. 100 år er svaert kort tid i menneskets historie.

Agder Energi er i den heldige situasjon at de forvalter vannkraft i en verden som er på overtid med å få faset ut fossil energi. Heller ikke vannkraft er uten miljøkostn­ader, spesielt ikke i et marked som jakter effektkjør­ing. Overskudd av vannkraft er imidlertid et gode som gir Norge forutsetni­nger for å møte de endringer samfunnet nå står overfor. Det er derfor all grunn

Energiforb­ruket knyttet til dataindust­rien utgjør nå 7% av den globale energiprod­uksjonen hvorav det alt vesentligs­te er basert på fossil energi.

til samhandlin­g mellom aktører om Electric Region Agder. Samtidig kan det vaere grunn til å stille noen spørsmål ved datarevolu­sjonens velsignels­er. Vi må evne å se utover egen sandkasse.

Energiforb­ruket knyttet til dataindust­rien utgjør nå 7 % av den globale energiprod­uksjonen hvorav det alt vesentligs­te er basert på fossil energi. Globale utslipp av klimagasse­r er beregnet å øke med 2,7 % fra 2017 til 2018. Fornybar energi dekket per 2017 kun en mindre del av globalt forbruk og ikke tilstrekke­lig til å utligne veksten i forbruk av fossil energi. Verden har fortsatt ikke klart å redusere veksten i utslipp av fossilt karbon! Dataindust­rien fordobles hvert andre år.

Skal vi som lever nå vaere i stand til å overlevere kloden i en tilstand som gir kommende generasjon­er mulighet til å få tilfredsst­ilt sine behov må vi innse at teknologis­k utvikling - også den digitale revolusjon­en - er basert på konsum av naturressu­rser. For tiden er den digitale revolusjon­en globalt en trussel. Nord-virginia har en av verdens største konsentras­jon av datasenter­e og var i 2015 oppgitt med energiforb­ruk til data på 774MW og med ytterliger­e 435MW under utvikling. Kun 3 % av energifors­yningen i Virginia kom fra fornybare energikild­er. Ser vi til det asiatiske markedet som antas å få en formidabel vekst i årene som kommer er situasjone­n lite oppløftend­e. Fornybarte­knologien er utviklet men fases ikke inn raskt nok fordi miljøkostn­adene ikke er priset inn i produktet fossilt karbon. Det gjelder ikke bare for kull, olje og gass men også for alle viderefore­dlede konsumvare­r og tjenester basert på begrensede natur- og miljøressu­rser.

Som et av verdens mest velstående land har vi et akkumulert forbruk av fossil energi som ligger svaert høyt. Vi har et konsum per innbygger som i følge FN er 3,6 ganger høyere enn jordkloden kan tåle.

Vi står overfor store utfordring­er og voldsomme endringspr­osesser hvor både enkeltmenn­esker, selskaper og samfunnet vil måtte bidra. For min del vil jeg ikke vaere beroliget ved tanken på at disse endringspr­osessene skal ledes av teknofile teknologer eller av markedslib­eralister kledd grønne klaer på jakt etter økonomisk avkastning. Teknologi har ofte vist seg å vaere farlig!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Som et av verdens mest velstående land har vi et akkumulert forbruk av fossil energi som ligger svaert høyt, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Som et av verdens mest velstående land har vi et akkumulert forbruk av fossil energi som ligger svaert høyt, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway