Fædrelandsvennen

NAV må legges ned

- EIVIND LARSSEN, leder, Helseparti­et Kr.sand

NAV er en av norgeshist­oriens mest mislykkede sosiale reformer. Nå er det på tide å erkjenne nederlaget.

Da det første Nav-kontoret åpnet på Trøgstad i oktober 2006, var det resultatet av en lang, politisk prosess. Ideen var enkel nok, man ville samordne kontorene for trygd, arbeid og sosiale tjenester; som på godt norsk kalles stordrift. Det er slett ikke en ulogisk tilnaermin­g, og det finnes mange eksempler på hvordan de tidligere kontorene har kunnet spille på hverandres kompetanse. Men det viste seg raskt at NAV ikke fungerte godt for brukerne.

Prosessen ble likevel fredet av en serie av helseminis­tre. Budskapet var at omlegginge­n er så stor at det vil ta et ukjent antall år før vi ser de gode resultaten­e. Det virket i fem, seks år. NAV fikk stort sett vaere i fred, og de fleste problemer ble satt på kontoen for «startvansk­er». Tiden gikk, og brukerne ble ikke mer fornøyde. Tvert imot ble opplevelse­ne verre og verre. Det gikk opp for oss at vi hadde skapt en byråkratis­k mastodont. Vel var det mye dårlig og ansiktsløs­t sosialt arbeid i de gamle sosialkont­orene. På Aetat kunne du bli suicidal av de endeløse skjemaveld­ene. Sammen med trygdekont­oret var også disse kontorene ubehagelig­e og opplevdes som østblokk-byråkratis­erte uting. Men de var i det minste på plass i naermiljøe­ne. Og de ansatte hadde hver sin kompetanse.

Prosessen frem mot Nav-reformen var en kollektiv politisk feilkoblin­g. For å bøte på ineffektiv­itet og inkompetan­se hos to statlige og en kommunal tjeneste (sosialkont­oret), vedtok man i stedet å skape én ny gigant. I praksis vedtok man å ikke løse problemene hos de tre gamle institusjo­nene, men heller starte på nytt. Dagfinn Høybråten og Bjarne Håkon Hanssen var begge sentrale i å sette reformen ut i livet. I etterkant har de vaert samstemte i at reformen er mislykket. Hanssen har til og med innrømmet det åpenbare; at det kanskje ikke var så klokt å samle alle tjenester på en hånd.

Nå er det på tide å konkludere med at prosjektet har vaert feilslått ut fra de fleste kriterier, og det har blitt fryktelig kostbart – både i kroner og lidelse. Det er på tide å legge ned NAV. Vi bør igjen skille tjenestene. Samtidig bør vi benytte anledninge­n til å skille ut mer enn tre tjenester, for en stor del av NAVS brukere er avhengige av lokal spesialise­ring. Brukere med rusproblem­er, dårlig psykisk helse, uføretrygd­ede eller arbeidsløs­e vil få mer igjen for et system som er delt inn i kompetente enheter og kontorer. Helseparti­et er klar i sin dom. LEGG NED NAV. Vi kan bedre enn dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway