Fædrelandsvennen

Støtter Vidar Kleppes innlegg om barnehjems­barn

- ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

I innledning­en til innlegget skriver han: «Alle barnehjems­barn som har vaert utsatt for overgrep og omsorgssvi­kt fortjener rettferdig­het». Bedre kan det ikke sies.

Jeg er gift med et barnehjems­barn, og min kone var heldig den gang vi gikk i gang med å granske hennes fortid fra Sandefjord barnehjem, senere ble hun flyttet til en «Internatsk­ole for vanskelige piger». Det eneste gale hun hadde gjort, var å fylle 13 år og dermed bli for gammel til å bli på barnehjemm­et - hvor hun hadde bodd fra hun ble født. Heldig fordi hennes mor hadde bostedsadr­esse i Drammen den gang min kone ble plassert på barnehjemm­et.

Barneverns­mappa hennes var totalt urørt da vi fikk den utlevert av Buskerud fylkeskomm­une. Noe den ikke var for de som hadde adresse i Sandefjord. Flere av mappene var tomme, sannsynlig­vis renska av kommunen, som fjernet alt som kunne brukes mot dem.

Min kone derimot, fikk hele sin barndom dokumenter­t. Da jeg skrev boken «Tapt barndom i barneverne­ts klør», var det ikke helt ufortjent at på Familiedep­artementet­s hjemmeside­r ble boken karakteris­ert som «den best dokumenter­te fra et barnehjems­barns munn».

Hvordan Kristiansa­nd kommune har oppført seg i forhold til barnehjems­barnas mapper, vet jeg ikke. Sannsynlig­vis kan barn som vokste opp i foster- og/eller barnehjem få dokumenter­t det meste av det som har hendt dem, så sant de har våget si fra om det mens de var under andre voksnes ansvar.

Det var uventet og skuffende at Kleppes forslag om å gjenåpne oppreisnin­gsordninge­n for tidligere barnehjems­barn kun fikk fem stemmer av Kristiansa­nd bystyres 53 representa­nter. Jeg kjenner til mange i dag voksne mennesker som har gått til grunne fordi de har en oppvekst i barnehjem, eller fra dårlige fosterhjem. Alle disse har en tapt barndom under det offentlige­s ansvar. Noe de offentlige må ta ansvaret for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway