Fædrelandsvennen

Oppsiktsve­kkende debutroman

Camilla Bøksle (48) fra Kristiansa­nd har skrevet en vellykket, vakker og engasjeren­de roman med utgangspun­kt i samtaler med sin farfar, Birger Bøksle.

-

Hun er i godt selskap Camilla Bøksle (født 1971). Hun har skrevet ukebladnov­eller. Det gjorde også Torborg Nedreaas og Bjørg Vik før de debuterte. De to ble store forfattere. Og nå kommer Camilla Bøksle.

«Det er vakrest når det skumrer» heter den, med en fornorskni­ng av det svenske diktet «Det är vackrast när det skymmer» (Pär Lagerkvist) - et dikt som romanens hovedperso­n Beden, eller Birger Tellefsen, senere Birger Bøksle – hadde gjort til sitt ved å laere utenat og resitere ved passende anledninge­r.

Og ja, det er for så vidt en lokalhisto­risk bok vi snakker om. Mange vil minnes Birger Bøksle som ble nesten 97 år og som døde for et drøyt år siden, en kjent skikkelse i vår by, som til og med debuterte som kunstmaler i en alder av 86 på det som da het Sørlandets Kunstnerse­nter.

Men denne romanen strekker seg langt ut over det lokale, og langt ut over familien Tellefsen og senere Bøksle. Camilla Bøksle har skrevet en dypt engasjeren­de roman med utgangspun­kt i å vaere barnebarn til en mann som blir veldig gammel og som henger fast i fortiden.

Hun dikter seg inn i farfarens barndom, ved hjelp av hans for- tellinger, og i oldeforeld­renes bakgrunn og videre bakover. Hva er det som former oss? Hun dikter at hun sitter ved oldemorens dødsleie: «Jeg brøyter meg stille inn, setter meg ved sengen hennes og holder henne i hånden. – Den store hvide flokk at se, hvisker jeg».

Dypest sett er det en roman om familiebån­d, samhold og svik, om arv og miljø, om lykke og ulykke. Og om å finne sin rette plass i livet, hva Birger «Beden» Bøksle ikke syntes han hadde klart. Han ble postmester på Lund. Han ville ha vaert kunstner i Paris. Her fortelles med en erfaren forfatters stilistisk­e sikkerhet om et forhold mellom en gammel og en ung, et forhold som utvikler seg, og som har gyldighet for enhver som er barnebarn eller besteforel­der. Noe som jo gjelder de fleste.

Jeg beveges av å lese om «Den beste uka i livet», da Birger og hans forlovede fikk lov til å ha ei uke sammen i Brekkestø, i en «bunga-love». Like mye beveges jeg av å lese om hverdagene på

Hamreheia: «Det er her det virkelige livet utspiller seg. Det man som kjent ikke vet er selve livet. Det som bare er der. Alle hverdagene».

Boka er full av poesi, både den poesien Birger resiterer, og den Camilla forfatter generøst øser ut over leseren. Hun er fengslet av bestefaren­s fortelling, og konstatere­r: «Tiden har gått fra oss igjen. Eller den har kommet. Jeg vet ikke. Tiden ser ikke ut til å oppføre seg som den pleier lenger».

Her er gjenklange­r av Wildenvey og av Vilhelm Krag. Men aller mest av Brorson. Boka har et omkved: Den store hvide flokk at se. Det fikk Birger som guttunge av Femøres Lotta, en ikke ukjent skikkelse i Kristiansa­nd ved forrige århundres begynnelse. Dette gir han videre, til barn og barnebarn. Det gir fortelling­en en åndelig dimensjon.

 ?? ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Camilla Bøksle har skrevet en vakker roman med utgangspun­kt i samtaler hun hadde med sin farfar, Birger Bøksle. Dette bildet er fra 2013. Birger Bøksle var bergtatt av figurteate­r og sees her med dukker.
ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN Camilla Bøksle har skrevet en vakker roman med utgangspun­kt i samtaler hun hadde med sin farfar, Birger Bøksle. Dette bildet er fra 2013. Birger Bøksle var bergtatt av figurteate­r og sees her med dukker.
 ?? EMIL OTTO SYVERTSEN ?? Kjaerlighe­t, respekt, forståelse og takknemlig­het – alt dette renner denne boka over av. Og det er vakkert.
EMIL OTTO SYVERTSEN Kjaerlighe­t, respekt, forståelse og takknemlig­het – alt dette renner denne boka over av. Og det er vakkert.
 ?? FOTO: FORLAGET ?? Camilla Bøksle.
FOTO: FORLAGET Camilla Bøksle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway