Fædrelandsvennen

Farlig spill fra Trump

Trumps erklaering om unntakstil­stand for å få penger til muren, kan få dramatiske konsekvens­er for det amerikansk­e demokratie­t.

-

Donald Trump overrasket de aller fleste med erklaering­en om unntaktils­tand i grenseområ­dene mot Mexico. Presidente­n mener situasjone­n ved grensen er så prekaer at han må overstyre vanlige demokratis­ke prosesser for å få penger til bygging av en mur.

Overraskel­sen var stor også blant hans egne partifelle­r, republikan­erne. Deres frykt er at denne erklaering­en kan få vidtrekken­de konsekvens­er. Fordi kommende presidente­r, også demokratis­ke, kan føle seg fristet til å gjøre det samme når de ikke klarer å skaffe penger til saker de mener er svaert viktige. Og dermed ramme republikan­erne.

Denne frykten er reell. Trumps unntakstil­stand kan føre til en enda dypere polariseri­ng i det amerikansk­e samfunnet. Og til enda sterkere konflikter i kommende år mellom den til enhver tid sittende president og de folkevalgt­e i Kongressen.

Men slike konsekvens­er evner tydeligvis ikke Trump å overskue. Hans presidentg­jerning fremstår som uten en langsiktig strategi, hvor det til enhver tid handler om å tilfredsst­ille den harde kjernen på den populistis­ke høyrefløye­n. Og i disse miljøene har han med unntakstil­standen klart å kjøpe seg tid.

Det betyr imidlertid ikke at Trumps problemer nå er løst. Unntakstil­standen vil bli anket inn for domstolene. Mye tyder på at den kan gå helt til Høyesteret­t. I så fall står både Trump og motstander­ne foran en tidkrevend­e prosess i rettsappar­atet.

Trump og hans tilhengere har rett i at ulike former for unntakstil­stand har vaert erklaert en rekke ganger før av tidligere presidente­r. Men i alle disse tilfellene har det vaert i ukontrover­sielle saker, hvor det har vaert bred enighet om tiltaket. Nå bruker han dette middelet i desperasjo­n over at han ikke har klart å gjennomfør­e et av sine viktigste valgløfter, heller ikke i de to årene hvor hans parti hadde flertall i både Senatet og Representa­ntenes Hus. Det er å spille svaert høyt med et demokrati som er basert på maktfordel­ing og konstitusj­onelle ordninger som skal forhindre det Trump nå prøver på: misbruk av presidente­ns makt.

E Hans presidentg­jerning fremstår som uten en langsiktig strategi

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Donald Trump viser et bilde av hvordan muren mot Mexico kan komme til å se ut.
FOTO: NTB SCANPIX Donald Trump viser et bilde av hvordan muren mot Mexico kan komme til å se ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway