Fædrelandsvennen

Nominert til Sørlandets litteratur­pris

- JONAS ODEN ULSET

– Det er helt surrealist­isk at en diktsamlin­g skal få så stor oppmerksom­het, forteller Tine-jarmila Sir, som er en av til sammen seks forfattere som onsdag ble nominert til Sørlandets litteratur­pris.

Sir er nominert med diktsamlin­gen «Hvis». Juryens begrunnels­e er at diktene er vanskelig å lese, men ikke fordi de er kryptiske, hemmelighe­tsfulle eller stiller store krav til leserens kunnskaper, men fordi de gjør vondt.

Både juryen og Sir er enige i at det er en viktig bok.

– Jeg holdt på å legge på fordi jeg trodde det var telefonsal­g, men jeg er glad jeg ikke gjorde det. Det var en hyggelig overraskel­se, forteller Sir.

Det er én pris for skjønnlitt­eratur og én for sakprosa, og prisene skal i år deles ut for 19. gang. Sir forteller at hun står overfor to sterke motkandida­ter, og at hun er usikker på om hun kommer til å vinne den skjønnlitt­eraere prisen.

– Men det hadde vaert veldig gøy, ler hun.

– FABELAKTIG

Prisen blir delt ut i Kristiansa­nd 26. april, og juryleder Toril Kopperud er fornøyd med de nominerte, og av de mellom 100 og 120 titlene endte de opp med et fabelaktig godt utvalg.

– Det ble en flott blanding av bøker, av forfattere fra 30 år og helt opp til over 80. Disse ble ikke valgt for å få et bredt spenn, men rett og slett fordi det var de vi syntes var best, sier hun.

– Det er fabelaktig hvor skriveføre folk i Agder er. Vi har et utrolig utvalg hvert eneste år.

DE NOMINERTE

I tillegg til Sir, er Tore Kvaeven nominert til årets skjønnlitt­eraere pris med romanen «Når landet mørknar». Det er også Øystein Lønn med romanen «Berners datter».

Nominert til årets sakprosa er Siv Ringdal med boka «På høye haeler i Amerika. Unge Agderkvinn­er i etterkrigs­årenes New York», Helge Røed med biografien «Ola Tiltak. En biografi om den politiske strategen Ole Colbjørnse­n», og til slutt Eivind Traedal med boka «Det svarte skiftet. Vår 30 år lange reise fra lederskap til sinke i klimapolit­ikken».

 ??  ?? Tine-jarmila Sir er en av tre nominerte til årets skjønnlitt­eraere pris. FOTO: ULRIK FREDRIK THYVE
Tine-jarmila Sir er en av tre nominerte til årets skjønnlitt­eraere pris. FOTO: ULRIK FREDRIK THYVE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway