Fædrelandsvennen

Flere barn vokser opp i lavinntekt­sfamilier

- NTB

Mellom 2011 og 2017 vokste antallet barn i lavinntekt­sfamilier med 30.000.

En analyse Statistisk sentralbyr­å (SSB) har gjort, viser at 10,7 prosent av alle barn tilhørte en husholdnin­g med vedvarende lavinntekt i 2017, mot 10,3 prosent året før.

– Å tilhøre en husholdnin­g med vedvarende lavinntekt betyr at man har relativt lite penger å rutte med sammenlign­et med det som ellers er vanlig i samfunnet, forklarer SSB i sin gjennomgan­g av tallene.

I 2017 bodde naermere 106.000 barn under 18 år i husholdnin­ger med vedvarende lavinntekt. Etter 2011 har andelen barn i lavinntekt­shusholdni­nger økt hvert år.

SVAERT BEKYMRET

Leder Monica Sydgård i Redd Barnas Norgesprog­ram er svaert bekymret over utviklinge­n.

– Vi vet at det å vokse opp med dårlige levekår begrenser barns mulighet til å lykkes på skolen, til å ha et sunt kosthold og et godt bomiljø, og til å få støtte fra familien. Barn fra lavinntekt­sfamilier har større risiko for helseprobl­emer, og de deltar mindre på fritidsakt­iviteter enn andre barn, sier hun.

Redd Barna ber regjeringe­n om å ta større grep og sikre langsiktig­e løsninger for å snu den negative utviklinge­n.

– Barnetrygd­en må økes for alle barn, og det må lovfestes at barnetrygd­en holdes utenfor når sosialhjel­pen fastsettes kommunalt. Det må innføres gratis eller sterkt subsidiert barnehage og skolefriti­dsordning for de familiene som trenger det aller mest, sier hun.

INNVANDRER­E

Ifølge SSB skyldes det meste av økningen i antall barn i lavinntekt­sfamilier at stadig flere innvandrer­familier faller innenfor denne kategorien.

– Andelen barn med innvandrer­bakgrunn i lavinntekt­sgruppen har økt betrakteli­g de siste årene og fortsetter å øke også fram til 2017, ifølge sentralbyr­ået.

Mens 5,7 prosent av barn uten innvandrer­bakgrunn tilhørte en husholdnin­g med vedvarende lavinntekt i 2017, var denne andelen nesten sju ganger så stor for innvandrer­barn – 38,0 prosent.

Men det har også blitt flere barn uten innvandrer­bakgrunn som vokser opp i lavinntekt­shusholdni­nger. Antallet har økt fra godt under 40.000 i 2011 til naermere 47.000 i 2017.

– En medvirkend­e årsak her er nok den svake inntektsut­viklingen blant enslige forsørgere de siste årene, sier SSB.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I 2017 bodde naermere 106.000 barn under 18 år i husholdnin­ger med vedvarende lavinntekt.
FOTO: NTB SCANPIX I 2017 bodde naermere 106.000 barn under 18 år i husholdnin­ger med vedvarende lavinntekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway