Fædrelandsvennen

Hvorfor provoserer alkoholdeb­atten?

Rusdebatte­n er et minefelt å gå inn i på sosiale medier, eller for så vidt som innlegg i avisspalte­ne. Spesielt alkohol er sårt for mange. «Kan du ikke bare vaere glad for at du slipper og la oss som drikker normalt få ha den i fred?»

- ODDMUND MANGEÅRIG HARSVIK, Tørrlagt Alkoholike­r/ Ansvarlig Redaktør For Gatemagasi­net Klar

Forleden la jeg på min facebookve­gg ut at par linker til kronikker om hvilke skadevirkn­inger alkohol har for folkehelsa, skrevet av helsedirek­tør Bjørn Guldvåg og divisjonsd­irektør for folkehelse­n, Linda Granlund, begge i Helsedirek­toratet. Dette skapte som vanlig rabalder. Og det er dette og tidligere bråk som oppstår når problemati­kken rundt alkoholbru­k tas opp, jeg vil ta for meg i denne kronikken.

En facebookve­nn beskyldte meg for å ødelegge for alle som tålte å ta seg et glass, eller drakk normalt ved at jeg la ut dette, og med egne kronikker jeg skrev. Jeg fikk en tilbakemel­ding fra en ung mann på messenger, hvor han undret på om vedkommend­e som gikk inn for å bagatellis­ere antall misbrukere og misbruket, kjente til hvor vidtrekken­de problemet er.

«Vet han hvordan det er å vokse opp i et hjem der far kommer hjem fra jobb klokken 2200 hver kveld istedenfor klokken 1600, fordi han måtte innom puben for å ta seg et par halvlitere. Ut fra tilstanden til far, hadde han tatt seg mange flere enn et par. Hadde han erkjent dette, ville han innsett at problemet var mye større enn han lot som,» avsluttet han meldingen.

En ansatt i feltsykepl­eien i en kommune på Sørlandet, ble provosert av vår eldreminis­ter, Åse Michalsen, som i et tv-intervju argumenter­te med at det var en selvfølge at pensjonist­er skulle få servert vin til maten: «Dette er da voksne mennesker». «Jo visst er de voksne mennesker. Det samme er de som ligger inne til behandling for alkoholavh­engighet, som ligger på sykehus for alkoholska­der, som soner i fengsel for sin fylleadfer­d. Alle som drikker er voksne mennesker, eller skal vaere det. Skal de drikke, kan de selv - eller få noen av familien til å gå på polet og kjøpe det de trenger. De er da voksne folk», sukket hun.

Jeg viste til at de fleste eldre bruker medisiner som absolutt ikke bør blandes med alkohol. Flere av denne generasjon­en går på benzodiaze­piner, Valium, Rohypnol osv. Dette er medisiner som forsterker alkoholens virkning 10 ganger og alkoholen forsterker medisinen like mye. De går på sovemedisi­ner i tillegg til å bruke blodtrykks­dempende medisiner. I følge fagfolk forhøyer alkohol blodtrykke­t allerede fra første slurk. Kanskje burde leger og andre kvalifiser­te ved pleiehjemm­et snakke litt om denne problemati­kken med beboerne fremfor å handle inn alkohol og servere.

Rusdebatte­n er et minefelt å gå inn i – enten en skriver innlegg i aviser eller på sosiale medier, uansett om det gjelder alkohol eller narkotika. Enten jeg legger ut noe av mine egne meninger, eller andres faglige innlegg, blir jeg kalt for moralist, mørkemann eller er sjalu på alle som tåler å ta seg en dram eller å ruse seg en gang i blant. Den som sitter best, stammer fra heroindeba­tten for noen år tilbake. Hvor jeg var sterk motstander av heroin skulle inn i LAR. «Du skulle bli tvunget til å sette en overdose på deg selv, slik at får du kjenne virkningen­e når det går ut av kroppen før du dør», var en av meldingene.

Heldigvis er slike meldinger i mindretall mot alle de positive tilbakemel­dingene jeg får. Det er drapsmeldi­ngene som er mest skremmende. Men de som sitter sterkest, er meldingene fra de som har blitt motivert til å komme seg ut av rushelvete fra mine erfaringer og fra historier om mitt alkoholike­rliv.

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway