Fædrelandsvennen

Kjell Ingolf Ropstads departemen­t bør begrense etablering­en av barneverns­institusjo­ner på Sørlandet.

Kjell Ingolf Ropstads departemen­t bør begrense etablering­en av barneverns­institusjo­ner på Sørlandet. Også av hensyn til barnas beste.

-

Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) vil ikke si stopp til etablering av nye barneverns­institusjo­ner på Sørlandet. I alle fall ikke i første omgang.

Statsråden skriver i et svar til stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) at han «forstår at det kan vaere en belastning for naermiljøe­t når det etableres flere barneverni­nstitusjon­er for ungdom med store utfordring­er innen for et område». Men legger til at dagens regelverk ikke tillater generell etablering­sstopp innenfor et bestemt område. Like fullt vil han vurdere en lovendring i forbindels­e med ny barnvernlo­v.

En slik endring bør komme. Som vi har krevet tidligere, har det de siste årene vaert en overetable­ring av barneverni­nstitusjon­er i Agder. Av de totalt 689 godkjente private plassering­ene i Norge, utgjorde i fjor Agder-fylkenes 157 plasser 22 prosent. Det er mye, når folketalle­t utgjør om lag seks prosent av totalen.

Vi har også tidligere skrevet om at flere faglige etater har advart mot en slik konsentras­jon av denne typen plasser i en relativt liten landsdel. Deres frykt er at til dels svaert utfordrend­e ungdommer trekker inn til få og relativt små byer hvor de begår kriminalit­et.

Nettopp på grunn av belastning­ene overetable­ringen av barneverni­nstitusjon­er i Agder har medført, innførte Bufetat region Sør i mars 2018 midlertidi­g stopp i godkjennin­g av nye plasser i landsdelen. Men dette ble opphevet av Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) i desember, med henvisning til at dette er en forskrifts­messig endring Bufetat ikke hadde anledning til å foreta seg.

Nå er det på tide å innføre en slik mekanisme. Også av hensyn til barna selv. Som trenger omsorg og avanserte støttetilt­ak fra storsamfun­net. For hvert barn er det en omfattende infrastruk­tur som må bygges opp, både knyttet til den direkte omsorgen, samt skole- og helsetilbu­d blant annet. En såpass stor konsentras­jon av barn med slike behov i en såpass liten landsdel, er neppe formålstje­nlig. Ei heller når det kommer til tilgjengel­ige kompetente fagmiljøer.

For hvert barn er det en avansert infrastruk­tur som må bygges opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway