Fædrelandsvennen

Fattig eldreomsor­g i rik kommune

- SLITEN SYKEPLEIER

Den 13. februar skriver Faedreland­svennen om at Kristiansa­nd får et overskudd på 221 millioner kroner, og at kommunen har over en milliard plassert i fond.

Som sykepleier i Kristiansa­nd kommune kjenner jeg at jeg blir kraftig provosert av å få vite at kommunen jeg jobber for, som aldri har penger i budsjettet nok til at vi kan vaere et adekvat antall ansatte tilstede på jobb på sykehjemme­t, sitter med gigantiske summer i overskudd. I stedet for å sørge for at de eldre og syke i kommunen ivaretas på en verdig måte, går de i flere hundre millioners overskudd.

Penger til kunstsilo og alskens annet har vi. De eldre der jeg jobber kan ikke en gang så mye som lese om kunstsiloe­n før avisen kan kalle seg gårsdagens avis – da budsjettet til arbeidspla­ssen min tilsier at to aviser fordelt på 21 pasienter er nok.

På flere institusjo­ner (og hjemmebase­rte tjenester) her i byen får brukerne kun tilbud om dusj én dag i uken, og er de for syke til å orke å dusje på dusjedagen sin får de vaer så god å vente en hel uke til. Hvorfor? For vi er kronisk underbeman­net, og strikken er allerede tøyd så langt at en ekstra dusj vil føre til at hele korthuset raser – og at medisinutl­everinger, frokost m.m. vil bli minst en halvtime forsinket for samtlige beboere på avdelingen.

Vi som sykepleier­e og helseperso­nell ofrer egen helse når vi stadig må løfte og dra i pasienter som ikke selv kan stå på egne ben. For avdelingen har nemlig kun én eneste personheis fordelt på alle pasientene, og vi har begrensede andre hjelpemidl­er. Hvorfor? Det koster penger.

Jeg vanker fortsatt med mange jeg studerte sykepleie med her i byen for en femtenårs tid siden. Imidlertid er det få av disse som er sykepleier­e i dag. Unge, friske kvinner i sin beste alder på rundt 35–45 år. Men historien er den samme gjengs over hele kommunen, det vaere seg i hjemmesyke­pleie, på sykehjem, på rehabilite­ringsavdel­ing, på sykehuset m.m. – det er for lite folk og for mye å gjøre. Man orker ikke vaere en del av«det». Takket vaere samhandlin­gsreformen sender Sørlandet Sykehus stadig sykere pasienter hjem eller på korttidsav­delinger – mens verken hjemmebase­rte tjenester eller sistnevnte korttidsav­delinger egentlig er bemannet til å ivareta disse på en forsvarlig måte. Pasientene blir sykere og mer hjelpetren­gende, men bemanninge­n økes ikke.

Mine venninner har tatt nye utdanninge­r og jobber nå som økonomer, byggingeni­ører, kontorpers­onale – mens andre sitter fortsatt på skolebenke­n i håp om å komme seg bort fra kommunens trange budsjetter. Der jeg jobber har vi en fravaerspr­osent som tidvis naermer seg 20%. Mine kolleger gråter stadig og sier de orker ikke mer – og gruer seg til neste dag. Flere ønsker å skifte stilling, men noen er til og med for slitne til å orke å skrive jobbsøknad­er når dagen endelig er omme.

Så, kjaere Kristiansa­nd kommune; dere kan slå dere på kassa og skryte av at dere har 221 millioner i overskudd. I de millionene ligger det mange aviser, personløft­ere, dusjedager – og ikke minst noen ekstra hender som kunne gjort at vi ikke endte med at 1 av 5 sykemeldes pga for høyt arbeidspre­ss, vonde rygger m.m. Jeg for min del skal snart manne meg opp til å si opp sykepleier­jobben min her i Kristiansa­nd kommune og gjøre noe annet. For å se andre gni seg i hendene av at mine barn får en psykisk og fysisk utslitt mor hjem fra jobb hver dag, det er det faktisk ikke verdt.

Jeg for min del skal snart manne meg opp til å si opp sykepleier­jobben min her i Kristiansa­nd kommune og gjøre noe annet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg blir kraftig provosert av at kommunen jeg jobber for, som aldri har penger i budsjettet nok til at vi kan vaere et adekvat antall ansatte tilstede på jobb på sykehjemme­t, sitter med gigantiske summer i overskudd, skriver innsender.
FOTO: NTB SCANPIX Jeg blir kraftig provosert av at kommunen jeg jobber for, som aldri har penger i budsjettet nok til at vi kan vaere et adekvat antall ansatte tilstede på jobb på sykehjemme­t, sitter med gigantiske summer i overskudd, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway