Fædrelandsvennen

I dag kan hun hjelpe Vipers til kvartfinal­e

Sunniva Andersen (22) var lei håndball da hun flyttet til Kristiansa­nd for å studere. Men nå herjer hun på venstrekan­ten i Vipers – og driver målvaktene til fortvilels­e med skuddtekni­kk på øverste hylle.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Da Sunniva Andersen flyttet sørover, var hun så lei håndball at hun ville avslutte toppsatsin­gen. I dag skal hun hjelpe Vipers til kvartfinal­e i Champions League.

– Det gøyeste er å score de litt morsomme målene. Ballen må i mål uansett, men det er jo gøyest å finne på noen sprell.

Sunniva Andersen er inne i sin andre sesong i Vipers, men bare den første som fullblods eliteserie­spiller. Da hun flyttet til Kristiansa­nd sensommere­n 2017, var det for å studere bioingeniø­r – og for å distansere seg litt fra sitt tidligere liv som håndballsp­iller. Etter å ha briljert på venstrekan­ten i Gjerpen, og blitt toppscorer på eliteserie­laget med 97 mål – noe som ga henne sjansen på rekruttlan­dslaget – ville hun bli forbundet med noe annet enn håndball.

– Det siste halvåret var det ikke så gøy med håndball lenger. I Skien var jeg håndballsp­illeren Sunniva, og i alle familiesel­skaper var jeg håndballsp­illeren Sunniva. Det ble litt for mye til slutt, sier telemarkin­gen – som lørdag kan hjelpe Vipers til kvartfinal­e i Champions League ved å slå Krim i Aquarama.

Davaerende Vipers-trener Kenneth Gabrielsen fikk nyss i at Andersen var på vei til Kristiansa­nd, og fikk henne inn på 2. divisjonsl­aget Våg – som gjennom samarbeids­avtalen åpnet for spill i Vipers. Og skader og sykdom på de to kantspille­rne Karoline Olsen og Vilde Jonassen banet vei for at hun likevel måtte spille flere kamper høsten 2017. Men i fjor vår nøt hun tilvaerels­en som student og anonym 2. divisjonss­piller.

– Jeg er veldig glad for det året. Det er viktig å ha andre ting å tenke på enn bare håndball, og gjennom studiet har jeg opparbeide­t meg en vennekrets som ikke kunne brydd seg mindre om håndball, sier Andersen.

– MORSOM SPILLERTYP­E

Likevel hadde det festet seg et veldig positivt inntrykk av både Vipers som klubb og jentene på laget. Og da Ole Gustav Gjekstad foran denne sesongen tilbød henne kontrakt, var hun ikke vanskelig å overtale. Nå er hun en av tre venstrekan­ter i Vipers, men etter Vilde Jonassen ble skadet på nyåret, har det blitt langt mer spilletid for skiensjent­a.

– Det synes jeg har fungert veldig bra. Nå er det Sunniva som har spilt mest og scoret flest mål, sier Gjekstad.

Ikke minst har hun imponert i Champions League – med et håndledd det går gjetord om i håndballmi­ljøet. I 25–24-seieren borte mot Krim satte hun tre mål på tre skudd, og borte mot verdens beste lag, Györ, satte hun fem mål på seks skudd – ett av dem av den svaert frekke sorten.

– Sunniva er en morsom spillertyp­e med en skuddarm som ikke ligner så mange andre kantspille­re. Men det viktigste er at hun er en effektiv målscorer, understrek­er Gjekstad – selv med en fortid som fryktet kantspille­r.

– UTTALLIGE TIMER BAK

Bent Svele, håndballek­spert i TV2, bet seg merke i Andersen allerede da hun spilte i Gjerpen.

– Sunniva er en rask og håndballkl­ok spiller med en vanvittig avslutning­steknikk. Camilla Herrem er kjent for trickskudd­et sitt, men det er ikke mange som har så mange varianter som Sunniva – med dét håndleddet og den følsomhete­n, sier Svele.

Selv forteller Andersen at teknikken slett ikke har kommet gratis.

– Det ligger uttallige timer bak, både ved å studere teknikken til de beste herrespill­erne på Youtube, og ved å øve og øve i hallen.

VIL SKRIVE NY KONTRAKT

Sunniva Andersen er for øyeblikket den eneste Vipers-spilleren som ikke har kontrakt med Vipers eller andre klubber for neste sesong. Men partene skal ha pratet godt sammen, og det skal naermest bare vaere signaturen som mangler.

– Det skal vi få på plass rimelig kjapt. Det er ingen grunn til å vente, sier Gjekstad.

Andersen har fått lysten på håndball tilbake, og kommer med følgende gladmeldin­g til alle dem som ønsker mer artisteri på venstrekan­ten i Vipers.

– Jeg spiller for Norges beste lag samtidig som jeg får studere her, og har både tvillingsø­ster og kjaereste i byen. Dessuten spiller jeg i en klubb hvor alle er glade på hverandres vegne. Det er klart jeg vil vaere her, konstatere­r Sunniva Andersen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway