Fædrelandsvennen

Mener det ikke er plass til rumenske selgere på torvet

Administra­sjonen følger ikke opp politikern­es vedtak og vil heller ha en ny vurdering av hvor romkvinner i Kristiansa­nd skal få selge varene sine.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Vi skal fremme en ny sak til politikern­e i by- og miljøutval­get der vi lufter mulige løsninger for hvor de kan vaere. Så blir det de som skal bestemme, sier Tore Løvland, koordinato­r i kommunen, til Faedreland­svennen.

Handelssta­nden i byen har fått nok av at romfolk selger strikkevar­er i Markens gate uten å forholde seg til kommunens regler om salgsplass­er.

I Markens er det kun tre tilgjengel­ige plasser, og de koster penger å bruke. Men kommunen har sett mellom fingrene på at romfolk ikke forholder seg til dette.

Det er vedtatt at denne gruppa skal tilbys gratisplas­ser for å selge varene sine på torvet, men dette har ikke skjedd.

Tore Løvland skriver nå i et brev til Kvadraturf­oreningen og Gårdeierfo­reningen at hovedgrunn­en til dette er at langt flere torvselger­e enn ventet ønsket å leie plass på torvet i fjor.

«De nye retningsli­njene tillater inntil ni salgsvogne­r, og i 2018 signerte kommunen avtaler for samtlige av disse plassene. Dette medførte blant annet at plassene som var tiltenkt tilfeldig gatesalg ble betydelig redusert», heter det i brevet, og videre:

«Juletre, julekule, torvhandle­rne og ikke minst julemarked­et har brukt alt tilgjengel­ig areal».

Det var altså ikke plass til romfolk som ville selge egne varer, mener Løvland.

«Selgerne sitter på bakken når de selger sine produkter, og administra­sjonen mener man nå bør vurdere dette vedtaket på nytt og eventuelt se på hvor denne virksomhet­en er ønskelig å plassere», skriver han.

FORVENTER OPPFØLGING

Heidi Sørvig, daglig leder i Kvadraturf­oreningen og Gårdeierfo­reningen, skriver i en epost til Faedreland­svennen at de er uenige i at det er beho.v for ny politisk behandling.

«Vår oppfatning er at det er plass på dagens torv til å tilby et begrenset antall plasser for tilfeldig gatesalg», skriver hun, og videre:

«Vi forventer at administra­sjonen i kommunen følger opp vedtaket og slår ned på ulovlige salgsplass­er i Markens og andre steder i sentrum. Slik det er i dag så får representa­nter fra romfolket fritt ta seg til rette med ulovlige salgsplass­er, mens andre som stiller seg opp med ulovlige salgsplass­er umiddelbar­t blir vist bort. Vi stiller oss uforståend­e til hvorfor en gruppe skal vaere unntatt fra gjeldende regelverk».

Ifølge Sørvig var det rundt 15 plasser i Markens og sidegatene der romfolk solgte varer før jul i fjor. Hun har tidligere skrevet at butikkeier­e tidvis har opplevd det som ubehagelig at det synges og ropes rundt salgsplass­ene.

FORETREKKE­R MARKENS

Kari Klingsheim i Frelsesarm­een er en av dem med best oversikt over de rumenske tiggerne i byen. Hun sier at de første nå er tilbake fra Romania etter opphold i hjemlandet.

– De ønsker å selge varene sine i Markens, der det er mest folk. Reglene om hvor de kan selge varer er uklare for dem, og de forholder de seg ikke til disse før de får klar beskjed, sier hun.

Hun sier at hun ikke oppfatter salg som den største utfordring­en i gatebildet.

– De breier seg kanskje litt ut, men aggressiv tigging er et større problem, sier hun.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Diana Ramona har nettopp kommet tilbake til Kristiansa­nd fra Romania. Hun selger strikkevar­ene sine i Markens gate.
FOTO: HENRIK IHME Diana Ramona har nettopp kommet tilbake til Kristiansa­nd fra Romania. Hun selger strikkevar­ene sine i Markens gate.
 ??  ?? Heidi Sørvig er leder for Kvadraturf­oreningen og Gårdeierfo­reningen, og jobber for utvikling av Kvadrature­n.
Heidi Sørvig er leder for Kvadraturf­oreningen og Gårdeierfo­reningen, og jobber for utvikling av Kvadrature­n.
 ??  ?? Kari Klingsheim er feltsersja­nt i Frelsesarm­een, og er engasjert i tiggernes situasjon i byen.
Kari Klingsheim er feltsersja­nt i Frelsesarm­een, og er engasjert i tiggernes situasjon i byen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway