Fædrelandsvennen

Skal forlenge skipets levetid med 25 år

– Vi har plass til flere, sier sjefen for Aker Solutions’ spesialist­miljø på «flytende produksjon» i Sparebanke­n Sør Arena. En stor, ny jobb med å oppgradere Jotun FPSO gir økt bemannings­behov.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Så lenge du ikke har en rørledning, må du lagre oljen før den kan hentes av tankskip, sier Børre Knudsen.

Han er leder for Aker Solutions’ eneste gjenvaeren­de enhet på Sørlandet, etter at Mhwirth ble lagt over i Akastor og Aker Pusnes gikk inn i Macgregor.

MINST FEM NYE

Nå trengs flere folk, for det er blitt mer å gjøre. Men enn så lenge sitter 20 fast ansatte og p.t. 15 innleide fagfolk (fra Mhwirth) på sjøsiden i Sparebanke­n Sør Arena og jobber med det som på stammesprå­k heter «flytende produksjon» eller «FPSO» - forkortels­e for «Floating Production, Storage and Offloading».

Det dreier seg om svaere skip som ligger fast forankret på oljefelt ute i havet. Råoljen kommer opp fra havbunnen, gjennomgår en første behandling og lagres om bord før en bøyelaster kommer og forsyner seg.

Et stort oppdrag som naermer seg avslutning, er FPSO-EN til Johan Castberg-feltet.

– Pluss at vi har hatt en sterk økning i antallet tidligfase-prosjekter. Det er bra, for noen av dem blir erfaringsm­essig til reelle prosjekter etter hvert. Men en av årsakene til at vi trenger å ansette minst fem nye medarbeide­re, er oppdraget vi har fått med å forlenge levetiden på den 20 år gamle FPSO-EN som ligger på Balder-feltet i Nordsjøen og betjener både det og Ringhorne. Skipet skal gjøres klar for nye 25 år, forteller Knudsen.

SKROGET

Mens andre miljøer innen Aker Solutions tar seg av «topside», altså prosessuts­tyret om bord, jobber spesialist­miljøet i Kristiansa­nd med skrogdelen av FPSO-EN. I dette tilfellet betyr det konkret å taue skipet inn til en tørrdokk hvor noe stål skal skiftes ut, utstyr og rør modifisere­s, samt at skroget skal sandblåses og males. Men mye mer inngår i oppgaven:

– Vi jobber med skrogutfor­ming, strukturde­sign, skipets bevegelser i sjøen, ballast- og lastesyste­mer, marint utstyr, propeller («trusterne») som brukes til å holde skipet stabilt - svaere røropplegg inkludert. Men skal skipet flyttes til et nytt sted, må det taues; det har ikke eget fremdrifts­maskineri, understrek­er Børre Knudsen. Han viser ellers til hva Aker Solutions’ konsernsje­f Luis Araujo uttalte 8. februar, i børsmeldin­gen som fulgte det Røkke-dominerte storkonser­nets rapport for fjerde kvartal 2018:

– MER ARBEID

«I 2018 så vi et rekordhøyt antall prosjektst­udier og innledende ingeniørop­pgaver for større og mer komplekse prosjekter enn i tidligere år - et positivt tegn på at det vil bli mer arbeid».

Slik omtalte for øvrig Stavanger Aftenblad Balder-prosjektet rett før jul:

«Re-utviklinge­n av de Vår Energi-opererte Balder- og Ringhorne-feltene innebaerer betydelige aktivitete­r fremover, som levetidsfo­rlengelse av Jotun-skipet mot 2045; levetidsfo­rlengelse av Balder-skipet til 2030; og boring av 15 nye produksjon­sbrønner på Balder-feltet og 11 nye produksjon­sbrønner på Ringhorne-feltet».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway