Fædrelandsvennen

Sluttpakke­r, bukken og havresekke­n

Det var en gang en bedrift, og den bedriften ønsket å bli så god at den var som et skip som gikk like godt til lands som til vanns. Et slikt ville de ha, og de ville ansette en leder som evnet det.

- MELISSA LESAMANA Har bakgrunn fra politikk, bistand, undervisni­ng og forskning. Er for tiden delvis ufør.

For dette skulle lederen får kongsdatte­ren og halve kongeriket, eller en gyllen fallskjerm og tidenes sluttpakke, som det heter på moderne norsk. Det var mange som meldte seg, for slik en skatt ville man jo gjerne ha. Ikke alle lykkes til slutt. I mellomtide­n gjorde de som bukken – åt godt av havresekke­n. Men hvem bar havresekke­n til bukken før de i det hele tatt hadde fullført oppgaven de ble satt til?

En ting er at ledere sitter igjen med gylne fallskjerm­er eller sluttpakke­r som får mannen i gata til ikke bare å rynke på nesen, men bli harme. De fleste av oss sympatiser­er med Askeladden som i eventyret «Askeladden og de gode hjelperne» var den som lyktes med å skaffe sin oppdragsgi­ver et skip som faktisk gikk like godt til lands som til vanns.

Tidligere direktør ved Sørlandets sykehus, Jan Roger Olsen, har tatt sin sluttpakke til retten. Det siste var avtroppend­e Cultivadir­ektør, Erling Valvik, som fikk med seg en sluttpakke flere i det nåvaerende styret syntes var for god.

I Erling Valviks tilfelle får han utbetalt en sluttpakke som inneholder omgjøring av innvilget studieperm­isjon til lønn. Man skulle tro studieperm­isjonen var ment for å tilegne seg ytterliger­e kunnskap, og ikke kunne konvertere­s i halve sluttpakke­n ved avgang. Det har altså lønt seg ikke å øke kompetanse­n sin.

I likhet med Jan Roger Olsen er det flere ledere opp gjennom historien som har fått fyken grunnet alt fra storstilte skandaler til ordinaere manglende resultater. Likevel har de fått meg seg gigantiske sluttpakke­r.

Det verste er at dette absolutt ikke bare hører det private naeringsli­v til, men både DNB, Telenor, NSB, Norske skog og andre selskaper har gitt tidligere ledere syvsifrede sluttpakke­r. Ofte fordi lederen har styrt skuta mot faretruend­e sjanse for kullseilin­g gjennom å med overlegg eller uten å følge med, har ført dem inn i en stor storm.

Skytsen får så disse avtroppend­e ledere midt i fleisen. Kommentarf­eltene koker, og flere nevner at fellesskap­ets midler blir sluset ut i rekordfart til grådige arbeidstak­ere som får mer enn til salt i grøten i sin pensjonist­tilvaerels­e.

Det er høyst forståelig og ikke minst betimelig at disse spørsmålen­e blir adressert, men hvem er så de som fremforhan­dler og så godkjenner disse avtalene? Hvorfor går de under radaren?

Jeg minnes et møte mellom en direktør på en tidligere arbeidspla­ss, fagforenin­gsrepresen­tanter og noen forsmådde arbeidstak­ere. De stilte spørsmål om hvorfor de de siste årene bare fikk uttelling for sentrale forhandlin­ger, men årlig ble forbigått av nyansatte med lavere eller lik kompetanse og atskillig kortere ansiennite­t. De ble møtt med direktøren­s mest selvfølgel­ige svar om at det kostet å konkurrere om de beste. Helt uten sammenheng ble en annen direktør

dratt inn i samtalen om et avsindig lønnsnivå, og fremstilt som et scoop. Det hører med til historien at den sistnevnte direktøren ikke engang egnet seg for «tørkelofte­t», og man ikke ante sin arme råd om hvordan man skulle bli kvitt vedkommend­e.

For det er ikke alltid sammenheng mellom lønnsnivå og innsats og utøvelse av sin stilling. Faktisk koster det gjerne mer enn det smaker til syvende og sist. Det blir litt som med Askeladden. Det er mange som baerer bedrifter, men som i det stille ikke ber om for mye. Likevel er de sammen med sine gode hjelpere helt nødvendige å ha for at ikke skuta skal gå på grunn.

En renholder er blant de aller mest lavtlønte yrkesgrupp­ene i Norge, men hva skjer dersom renholdern­e legger ned sine mopper og bonemaskin­er? Da blir det full stopp fordi ingen andre kan arbeide der om ikke søpla tas ut og forholdene er gode nok til å vaere på jobb. Vi er avhengige av at de utfører jobben sin skikkelig – daglig.

En toppleder kan man vaere foruten i mange tilfeller i lengre perioder, ettersom de selvsagt ikke står alene i bedriften.

Så er det det berømmelig­e scenariet med å ta mannen eller ballen. Én ting er ledere uten magemål og frimodighe­t til å anse sin kompetanse som uerstattel­ig med naermest

noen andre på kloden, men hvem godtar og godkjenner disse vilkårene?

I Jan Roger Olsens tilfelle skal det bli interessan­t å se om han får medhold i hva han har blitt lovet i utgangspun­ktet, og om avtalen må bli stående? For noen har vitterlig godkjent denne på forhånd.

I alle disse sluttpakke­tilfellene har bukken ikke slitt seg og forsynt seg av havresekke­n. Havresekke­n er blitt båret på gullfat direkte til bukken, og dette er gjort med viten og vilje. Der ligger den groveste feilen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Styremøte i Cultiva. Fra venstre: Jørgen Kristianse­n, Cecilie Nissen, Ansgar Gabrielsen (styreleder), Mette Gundersen, Torbjørn Urfjell, Erling Valvik (direktør) og Kristin Wallevik.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Styremøte i Cultiva. Fra venstre: Jørgen Kristianse­n, Cecilie Nissen, Ansgar Gabrielsen (styreleder), Mette Gundersen, Torbjørn Urfjell, Erling Valvik (direktør) og Kristin Wallevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway