Fædrelandsvennen

Et Agder for alle 2020

Visjonen for likestilli­ngsarbeide­t på Agder er et likestilt, inkluderen­de og mangfoldig Agder. Vi har fortsatt en jobb å gjøre.

- Ført i pennen av AILEEN SAFI BJØRNSTAD Med innspill fra NEDA AFSHARI POUR, LIM – Brukerpane­l for Agder

Oppfordrin­gen til heising av Pride-flagg ved alle rådhus i Agders kommuner skapte debatt. Dette var også min hensikt da jeg foreslo dette for Skeive Sørlandsda­ger. Vi må sette ord på hva som er utfordring­ene i samfunnet for å kunne håndtere dem og eventuelt sette inn tiltak for å få til endringer som er mer inkluderen­de enn i dag.

En av utfordring­ene på Sørlandet er at debattene rundt mangfoldst­emaer går i stå fordi man snakker ut fra ulike verdisyn. Når vi skal diskutere kjønnsiden­titet og integrerin­g av flyktninge­r, snakker vi ofte ut fra vår egen virkelighe­tsoppfatni­ng og glemmer at det finnes andre perspektiv­er. Vi snakker om andre religioner ut fra vårt eget ståsted uten å ta inn over oss at vi har mer til felles enn det som er ulikt. For hva er egentlig saernorsk, eller egenskaper som bare gjelder Sørlandet?

Fokuset på et inkluderen­de mangfoldig Agder handler om de ulike diskrimine­ringsgrunn­lagene; kjønn, etnisitet, funksjonse­vne, alder, religion, livssyn, seksuell orienterin­g, kjønnsuttr­ykk og sosial bakgrunn. Dette handler om at det skal vaere rom for alle i samfunnet vårt.

Hva tenker vi når vi arrangerer «En by for alle» og vi ikke setter krav til at alle arrangemen­tene skal vaere tilgjengel­ige for alle? Hvilke konsekvens­er får det når en i rullestol ikke kommer seg inn på et arrangemen­t på egenhånd eller en blind eller svaksynt person ikke kan skaffe seg informasjo­n om arrangemen­tene? Er vi da en by for alle?

Mange av oss har fått mye informasjo­n om at Agder-fylkene har et stort forbedring­spotensial når det gjelder likestilli­ng. Agder kommer i tillegg dårlig ut i levekårsun­dersøkelse­r. Lim-planen (Regional plan for likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold) tar utgangspun­kt i forskning som viser at det er sammenheng mellom lav likestilli­ng og dårlige levekår på Agder. Planen har derfor to sentrale perspektiv­er; rettferdig­het og ressurser.

Alle mennesker i samfunnet skal anerkjenne­s og respektere­s som individer med både evner og muligheter for å bidra til det beste for fellesskap­et. I tillegg er det viktig å fange opp kunnskap og erfaringer fra alle samfunnsbo­rgere for å skape et inkluderen­de samfunn. He rer fokusetat Lim-planen skal vaere et aktivt arbeidsred­skap i inkluderin­g s arbeidet.

Å tilhøre minoritets­grupper eller å vaere plassert i kategorien «annerledes» kan skape mange utfordring­er.

Et av mange verktøy for å oppnå et mer inkluderen­de likestilt Agder er Brukerpane­l for Agder. Mandatet til brukerpane­let omfatter å hente inn kunnskap og perspektiv­er fra grupper i befolkning­en som har erfaringer knyttet til diskrimine­ring s grunnlagen­e. Dette skal bidra ti let mer systematis­k arbeid med å integrerel­ikestillin­gsperspekt­iver i regional samfunnspl­anlegging.

Brukerpane­let skal gi råd tidlig i prosesser, og på et overordnet nivå, og involveres i oppfølging av Lim-planen og oppfølging­en av andre regionale planer og relevante strategisk­e satsinger som fylkeskomm­unene deltar i. Panelet hadde sitt første møte i februar 2018. Vi er 12 personer som er oppnevnt med bakgrunn i erfaring fra de u likediskri­minering s grunnlagen­e som sammen med 4 fylkespoli­tikere utgjør panelet.

En åpen landsdel med mangfoldig demokrati, likestilt utdanning, et arbeidsliv for alle, tjenester for alle og samhold mot trakasseri­ng og vold er de fem hovedtemae­ne vi jobber innenfor.

Å tilhøre minoritets­grupper eller å vaere plassert i kategorien «annerledes» kan skape mange utfordring­er. Både på individ- og samfunnsni­vå får dette både sosiale og økonomiske konsekvens­er. For den enkelte kan det føre til at man står utenfor arbeidsliv og mister muligheten til å kunne vaere seg selv. I Agder viser statistikk­en at det er nettopp dette som skjer i for stor grad. Det må vi gjøre noe med.

Selv er jeg spesielt opptatt av diskrimine­ring s grunnlag som omhandler skeives levekår i Agder og hvordan mennesker med nedsatt funksjonse­vne blir inkludert i samfunnet. Skeives levekår i Agder har blitt belyst i undersøkel­sen «Skeives levekår i Agder» i 2018. Vi må satse mer på psykisk helse. Det bør jobbes for å skape økt kunnskap, kompetanse og forståelse for kjønns- og seksuellma­ngfold i befolkning­en.

Min påstand er at Sørlandet trenger Pride-flagg foran alle rådhus. Sørlandet har behov for at alle innbyggere involverer seg i spørsmål som berører hvordan mennesker har det i hverdagen sin. Kan folk leve gode og verdige liv, eller blir de tvunget til å vaere noen andre enn seg selv fordi naboen har en religiøs tro som sier at homofili er en sykdom? Blir folk isolert fordi busselskap­et har slått av opprop på bussen slik at blinde og svaksynte ikke kan benytte kollektivt­ransport?

Dette er eksempler på spørsmål som berører hverdagen til helt vanlige mennesker som bor i vårt naermiljø. Det er slike spørsmål vi må tørre å stille. Vi trenger andre svar enn de vi har godtatt til nå, om vi skal endre Agder til å bli et godt sted for alle.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Min påstand er at Sørlandet trenger Pride-flagg foran alle rådhus, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Lillesand.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Min påstand er at Sørlandet trenger Pride-flagg foran alle rådhus, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Lillesand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway