Fædrelandsvennen

Hvis Trond Giske har partiets beste i tankene, bør han gi opp kampen om fremtidige toppverv.

VIDAR UDJUS, politisk redaktør

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Trond Giskes støttespil­lere mener han er så dyktig at Ap trenger ham. I virkelighe­ten har han blitt en byrde for partiet.

Det viser de siste dagenes diskusjon om dansingen med en ung kvinne på et utested i Oslo, med full tydelighet. Ikke fordi seansen i seg selv kan sies å vaere alvorlig. Men fordi den illustrere­r det som bør vaere det politiske hovedpoeng­et rundt Giske. Og som har vaert det i lang tid: All støyen rundt den tidligere nestledere­n hindrer Ap i å komme på offensiven. Fordi det hindrer Jonas Gahr Støre i å snakke om det han vil og må snakke om for å kunne løfte partiet – politikk.

At ikke Giske selv har sett det, er underlig. I alle fall hvis han er en så dyktig politiker som hans tilhengere hevder. I stedet valgte han å kjøre løpet helt ut, til motstanden selv i hjemfylket ble så sterk at han måtte gi tapt. Som han skrev på Facebook: «Lederen i valgkomite­en har opplyst meg om at det ikke lenger er mulig å få en enstemmig innstillin­g på meg til arbeidsutv­alget i Trøndelag Arbeiderpa­rti».

Inntrykket han skaper ved å stå på så lenge, tross den åpenbare motstanden, er at han setter egne ambisjoner foran partiets beste. Realiteten er at når Giske kjemper om nye verv, blir det praktisk talt umulig for Ap å fronte andre saker. Fordi Giske er omstridt, for å si det forsiktig, langt inn i sitt eget parti. Og, som vi nå har sett, langt inn i sitt eget fylkespart­i.

Da Giskes opprinneli­ge ønske om å bli nestleder i Trøndelag Ap ble kjent tidligere i uka, reagerte flere av dem som varslet på Giske mot slutten av 2017. Det gjorde også de kvinnepoli­tiske lederne i Ap i både Rogaland, Hordaland, Troms og Finnmark, gjennom VG. I NRK torsdag kveld fulgte tidligere stortingsr­epresentan­t Grethe Fossum opp og ba Giske gi seg i partiet.

Alt dette var før den nye videoen fra utestedet i Oslo ble kjent. Som man altså kan mene er av den uskyldige sorten. Men som igjen viser sprengkraf­ten i denne saken. Internt – og dermed også eksternt.

For likestilli­ngspartiet Ap utgjør kvinnelige velgere en svaert viktig del av grunnfjell­et. Partiet som med stor rett kan hevde å ha stått fremst i kampen for en rekke grunnlegge­nde rettighete­r for kvinner, har ikke råd til stadig nye runder rundt Giske. Hvor det hver gang oppstår tvil om hva partiets linje egentlig er. Hvem partiets ledelse egentlig sympatiser­er med; Giske eller varslerne. I så fall risikerer Ap at politikere i andre partier som fra før gir Ap sterk konkurrans­e, ikke minst om kvinnelige velgere, kommer på banen. Som SVS Kari Elisabeth Kaski gjorde i Klassekamp­en denne uka. Hun advarte mot et Giskecomeb­ack: «Ap må sørge for at de kvinnene som har stått i en krevende situasjon, vinner», sa Kaski. Og kalte både Giske og «mennene i FRP som tramper utenfor» for «cowboyer og bajaser».

Jonas Gahr Støre trenger denne kruttrøyke­n minst av alt. Da han ble intervjuet av Faedreland­svennen under Arendalsuk­a sist sommer, var det en lettet partileder som følte han at han endelig var ute av den lange tunnelen som Giske og metoo-sakene hadde skapt. Nå skulle tida fram til kommuneval­get brukes til det Ap-lederen og alle andre i partiet ønsket: å snakke om sakene.

«Jeg erkjenner at det har vaert tøft og krevende, men nå opplever jeg en unison enighet om at vi er ferdige», sa Støre. Og la til: «Nå kan vi komme tilbake og snakke politikk».

Det var et halvt år siden. Denne uka har vist at Ap ennå ikke er ferdig med bråket rundt Giske. Den sluttstrek­en er det trolig bare Giske selv som kan sette.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trond Giske under en debatt i Arendalsuk­a, august 2018.
FOTO: NTB SCANPIX Trond Giske under en debatt i Arendalsuk­a, august 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway