Fædrelandsvennen

Britisk oppløsning

Brexit-kaoset fører nå til at de to store partiene sprekker opp. Forhåpentl­igvis kan det bidra til at det kan dannes et fornuftig flertall i parlamente­t for en ny folkeavste­mning.

-

Det er dramatisk, det som nå skjer i britisk politikk. Fredag meldte den niende Labour-representa­nten i parlamente­t seg ut av partiet. Tidligere i uka forlot tre konservati­ve representa­nter Theresa Mays regjerings­parti.

Utmeldinge­ne har til felles at de 12 politikern­e er dypt bekymret over Storbritan­nias foreståend­e uttreden fra EU, og faren for at dette skjer uten en brexit-avtale. Konsekvens­ene av en slik «hard brexit» kan bli svaert omfattende.

I tillegg er de som har forlatt Labour frustrerte over det de mener er en autoritaer partikultu­r og et manglende oppgjør med antisemitt­iske krefter. Begge deler er svaert alvorlige anklager mot partileder Jeremy Corbyn. Som hylles av partier på ytre venstre rundt om i Euro- pa, men som sliter tungt på hjemmebane. Til tross for det kaoset den konservati­ve regjeringe­n står oppi, ligger Labour bak på meningsmål­ingene. Det er oppsiktsve­kkende.

Corbyn har en svaert uklar holdning til Eu-saken. De som nå har meldt seg ut, mener arbeiderpa­rtiet må jobbe for en ny folkeavste­mning, der britene velger mellom en «hard brexit» eller fortsatt medlemskap. Fordi det har blitt stadig tydeligere at de som stemte for utmelding i den forrige folkeavste­mningen, ikke visste hva alternativ­et var.

Dette ønsket har gjenklang også i de moderate delene av Det konservati­ve partiet. Men statsminis­ter Theresa May ser ut til å vaere handlingsl­ammet. Og fremstår som stadig mer svekket for hver avstemning hun taper i parlamente­t.

Denne situasjone­n er tragisk for britene. I den mest krevende situasjone­n landet har stått overfor siden andre verdenskri­g, hadde Storbritan­nia mer enn noen gang før trengt handlekraf­tige politikere. I stedet holdes begge de to store partiene som gisler fra hver sin fløy.

For Storbritan­nias og Europas del er det sterkt å håpe at de siste dagers utmeldinge­r fra de to store partiene kan vaere begynnelse­n på en prosess som endrer på dette. Og at de lar britene få delta i en ny folkeavste­mning. Der de som vurderer å stemme for å forlate EU, vet mer om konsekvens­ene.

Denne situasjone­n er tragisk for britene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Labour-leder Jeremy Corbyn er i hardt vaer. Her er han fotografer­t under et møte i Eu-hovedkvart­eret i Brussel.
FOTO: NTB SCANPIX Labour-leder Jeremy Corbyn er i hardt vaer. Her er han fotografer­t under et møte i Eu-hovedkvart­eret i Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway