Fædrelandsvennen

Kontoret oppdaget ikke manglende vaksinasjo­n

En mann har klaget på vaksinasjo­nskontoret i Kristiansa­nd etter å ha fått meslinger.

- STEINAR VINDSLAND

Det viser dokumenter Faedreland­svennen har fått innsyn i.

Mannen fra Kristiansa­nd skulle på reise til Indonesia og kontaktet kommunens vaksinasjo­nskontor for å fylle opp før turen. Men da han kom til Indonesia, ble han smittet av meslinger. Derfor klaget han til kommunen.

Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr skriver i et brev til mannen at han beklager at han ble smittet. Og han beskriver hvordan det kunne skje.

VAR IKKE VAKSINERT

Det viste seg at mannen ikke var vaksinert. Årsaken var at broren hans hadde fått sterke reaksjoner på vaksinen, og dermed lot foreldrene vaere å vaksinere ham. Dette var nedtegnet i en journal.

Men journalen var avsluttet, og det var opprettet en ny på Vaksinasjo­nskontoret. Haarr skriver at den gamle journalen ikke ble oppdaget.

Det skjedde fordi den gamle ikke dukker opp når en ny lages på samme person, og at dette er et teknisk problem.

NAERMEST UTRYDDET

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer som finnes, og forårsakes av et virus. Den er den alvorligst­e barnesykdo­mmen. Før vaksinen ble innført i Norge, ble det årlig meldt om 20–30.000 tilfeller i året.

Mellom fem og ti personer døde hvert år, og 20–30 personer fikk alvorlig hjernehinn­ebetennels­e, ifølge Helsenorge.no.

I Norge har meslinger stort sett vaert utryddet, det er bare registrert noen få tilfeller de siste årene, ifølge Folkehelse­institutte­t.

Tilfellene har kommet utenfra Norges grenser. Årsaken til den lave forekomste­n har vaert god vaksinasjo­nsdekning. Den har ligget på 95–96 prosent på barn de siste årene.

IKKE STORT FOKUS

Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr skriver i brevet at det ikke har vaert stort fokus på meslingvak­siner de siste årene. Det er tatt for gitt at de aller fleste er vaksinert.

Men de siste årene har det dukket opp grupper av vaksinemot­standere. I 2018 ble det meldt om tre tilfeller, i 2017 ble en person smittet av meslinger i Norge, mens tallet var null i 2016.

Det siste meslingutb­ruddet i Norge var i 2011, med til sammen 39 smittede. I Europa var det fire ganger så mange tilfeller av meslinger i 2017 som året før, ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

SKJERPET RUTINENE

Og så skriver Haarr dette i brevet:

«Vår praksis har hittil ikke vaert å inkludere meslingeva­ksine i vår generelle rådgivning ved utenlandsr­eiser. Slik er praksis også ved andre reisemedis­inske klinikker vi kjenner til. Men vi er vel kjent med de spesielle advarslene Folkehelse­institutte­t har kommet med som er knyttet til konkrete utbrudd. Da legger vi dette inn i vår spesifikke rådgivning til de som skal reise til slike områder.

For å hindre at slike situasjone­r oppstår i fremtiden, har vi gjort følgende tiltak:

1. Vi har skjerpet rutinene som skal forhindre at journaler opprettes dobbelt.

2. Vi vil ha enda større fokus på å kartlegge meslingest­atus hos de reisende i de tilfeller der det er aktuelt.»

 ??  ?? Kommunen vil gjøre to tiltak på vaksinasjo­nskontoret etter å ha fått klage fra mannen som ble smittet av meslinger.
Kommunen vil gjøre to tiltak på vaksinasjo­nskontoret etter å ha fått klage fra mannen som ble smittet av meslinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway