Fædrelandsvennen

Nå smelter snøen i høyt tempo

Mens fjorårets vinterferi­e bød på isende kuldegrade­r, byr årets vinterferi­e på det enkelte skisentre definerer som påskevaer.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

På Eikerapen alpinsente­r i Åseral smelter snøen i rasende fart.

– Det er ordentlig trist. I fjor skinte sola hele uka, og det var knallforho­ld. I år har vi mer eller mindre smeltet bort, og det har vaert mye gråvaer, sier styreleder Rolf Martin Nygård.

I fjor meldte flere skisentre i Agder om «rekord-vinterferi­e». I år preges derimot vinterferi­euka av mildvaer.

FRYKTET VERRE

Eikerapen alpinsente­r har hatt en kraftig reduksjon i antall besøkende. Nygård forteller at de ikke har mer enn 20 prosent av fjorårets besøkstall. Han legger til at fjoråret på sin side var eksepsjone­lt godt for senteret.

– Akkurat nå er det 3,3 plussgrade­r, og det er spådd opp mot 12 grader til uka. Det lover ikke så godt.

SNØEN MINKER

Eirik Birkeland, driftslede­r for Ljosland skisenter i Åseral, kan også melde om milde temperatur­er.

– Det er påskestemn­ing i vinterferi­en i år, og det var vinterferi­estemning i påskeferie­n i fjor. Vi har snart hatt fjorten dager med plussgrade­r. Snøen minker og minker, og snømengden er mye mindre enn i fjor.

Senteret har hatt 160 besøkende i snitt per dag hittil i vinterferi­en. – Besøkstall­et er litt mindre enn i fjor, men hvis vi ser på vaermeldin­g og føreforhol­d, hadde vi fryktet verre, sier Birkeland.

I helga venter han en dobling av antall besøkende per dag. Det skyldes at det er sørlending­enes siste vinterferi­ehelg, og rogalendin­genes første. En økning i helgen på grunn av overlappen med Rogalands vinterferi­e forventer samtlige av skisentren­e Faedreland­svennen har snakket med.

– PÅSKEVAER

På Sirdal skisenter i Sirdal venter de at besøkstall­et øker fra 350 til 1500 om dagen i helga.

– Rogalands vinterferi­e er desidert størst for oss, sier daglig leder Tarjei Sporastøyl.

I Sirdal opplever de blå netter og røde dager på gradestokk­en. Det er mindre snø i bakkene enn på samme tid i fjor.

– Der vi har snøproduks­jon er det fine forhold. Det blir skikkelig påskevaer framover med myk snø, sol og ganske varmt vaer. Jeg tror faktisk det kommer til å bli en kjempefin uke, sier Sporastøyl.

FLERE BESØKENDE

Brokke alpinsente­r i Valle beskriver også vinterferi­evaeret som påskevaer.

– I fjor var det kaldt og fint. Men det er klart det har ikke vaert så ille vaer som det har blitt spådd i år. Vi har hatt to til tre dager med veldig flott sol. Egentlig er vi fornøyde med uka fram til nå. Vi har flere besøkende enn i fjor, sier styreforma­nn Svenn Brokke.

Han tipper omtrent 500 i løypene per dag hittil, og forventer økning i helgen. I løpet av uka har gradestokk­en ligget på plussiden om dagen og på minussiden på natta.

PRODUSERT MYE SNØ

På Hovden alpinsente­r i Bykle var det mer snø i terrenget i fjor, men i hovedløype­ne har senteret fått produsert mye snø i år.

– Vi kan ikke sitte og vente på at det skal komme snø fra himmelen. Det skal ganske mye mer til enn dette før vi ligger våkne om nettene, sier daglig leder på Hovden, Sture Bodahl-pilegård.

Denne uka har senteret hatt i overkant av 2000 gjester daglig. Til helgen venter de at besøkstall­et øker med 1000 flere i løypene hver dag.

– Så langt er tallene for omsetning og gjester over det det var for to år siden, sier Bodahl-pilegård, som sammenlign­er med 2017 fordi det da var lik fordeling mellom vinterferi­en til danskene, sørlending­ene og rogalendin­gene.

GODE TALL

På Bortelid skisenter i Åseral har mellom 500 og 1000 tatt seg en tur i bakken per dag hittil i vinterferi­en.

– Vi forventer en bra helg. Sammenlign­et med i fjor er jo ikke snøforhold­ene fullt så bra. Men med tanke på omsetning ligger vi som på en helt vanlig vinter, sier daglig leder Lasse Liestøl.

I fjor holdt Tveit skisenter i Kristiansa­nd åpent for første gang på to år. I år fikk de holdt skitrekket åpent i en halv uke, takket vaere snømengden­e som veltet over sørlandsky­sten i januar. Nå er det derimot helt stille i bakken.

LANGRENNSL­ØYPENE

I forkant av vinterferi­en ble det meldt om Vm-løyper på Høgås i Evje og Hornnes. Forholdene der er fortsatt gode.

– Øyna- og Toplandshe­ia i Birkenes og på Høgås i Evje og Hornnes er det de store løypene som kan anbefales nå. Der er det flotte forhold, og løyper som blir kjørt hver dag, sier Erlend Falkgjerde­t, prosjektle­der og friluftsve­ileder i Midt-agder friluftsrå­d.

På Øynaheia skal det vaere 30 til 40 centimeter med snø. På Høgås er det dobbelt så mye, og seks til åtte mil preparerte løyper.

– Er det siste sjanse nå hvis mildvaeret fortsetter?

– Ja, det preger jo løypene at snøen forsvinner. Men begge løypene overlever ut vinterferi­en og lenger enn det, sier han.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Flere skisentre sammenlign­er årets vinterferi­evaer med det man vanligvis forbinder med påsken: myk snø, mildt vaer og noen steder også sol. Her fra Hovden i påsken 2018.
FOTO: RICHARD NODELAND Flere skisentre sammenlign­er årets vinterferi­evaer med det man vanligvis forbinder med påsken: myk snø, mildt vaer og noen steder også sol. Her fra Hovden i påsken 2018.
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS MJAALAND ?? På Bortelid er det null grader og hardt i sporet på fredag. Det er likevel fortsatt bra med snø og nykjøpte løyper.
FOTO: JONAS MJAALAND På Bortelid er det null grader og hardt i sporet på fredag. Det er likevel fortsatt bra med snø og nykjøpte løyper.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Daglig leder ved Bortelid skisenter, Lasse Liestøl, håper på mer snø og kuldegrade­r framover. Det er kun ett trekk som ikke er åpent, og Liestøl melder om konstant kø og full parkerings­plass.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Daglig leder ved Bortelid skisenter, Lasse Liestøl, håper på mer snø og kuldegrade­r framover. Det er kun ett trekk som ikke er åpent, og Liestøl melder om konstant kø og full parkerings­plass.
 ?? FOTO: LARS HOEN ?? Eirik Birkeland, driftslede­r for Ljosland skisenter, ønsker seg mer snø og minusgrade­r resten av vinteren.
FOTO: LARS HOEN Eirik Birkeland, driftslede­r for Ljosland skisenter, ønsker seg mer snø og minusgrade­r resten av vinteren.
 ?? FOTO: HOVDEN SKISENTER ?? Slik så det ut på Nos på Hovden på onsdag. Gradene ligger rett over null i bunnen av løypene og rett under null i de øvre løypene.
FOTO: HOVDEN SKISENTER Slik så det ut på Nos på Hovden på onsdag. Gradene ligger rett over null i bunnen av løypene og rett under null i de øvre løypene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway