Fædrelandsvennen

Slutter som konsernsje­f

Tom Nysted har gitt beskjed om at han slutter som konsernsje­f i Agder Energi i løpet av 2019.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Tom Victor Nysted slutter som konsernsje­f i Agder Energi AS i løpet av 2019, samme år som han runder 67. Det melder Dagens Naeringsli­v.

– For en måned siden ga jeg beskjed til styret om at det er på tide å sende stafettpin­nen videre. Så snart styret har funnet en verdig arvtager, trer jeg til side, uttaler Nysted til Faedreland­svennen.

Han overtok konsernsje­fkontoret i 2006. Til Dagens Naeringsli­v sier han at han kom til et selskap i kaos; det var under både granskning og etterforsk­ning.

Igjen ifølge DN har Agder Energi engasjert hodejeger Harald Kringlebot­ten i Russel Reynolds Associates til å finne ny konsernsje­f.

Styreleder Lars Erik Torjussen sier til Faedreland­svennen at det er tidlig i prosessen. På spørsmålet om hva man ser etter hos Tom Nysteds etterfølge­r, svarer han slik:

– Dette dreier seg om en tung lederstill­ing, så vi trenger en person med god «track record» og erfaring, men ikke nødvendigv­is fra bransjen. Som alt annet for tiden, preges også Agder Energi av bransjegli­dning og teknologiu­tvikling. Det et bredt interessef­elt rundt selskapet, så vi trenger i alle tilfeller en trygg og god person som kan håndtere helheten.

– Venter dere stor interesse?

– Det vil vaere rart hvis ikke. Det er en attraktiv stilling, og kanskje enda mer attraktiv nå som eksempelvi­s Agder Energi, med Entelios, har ekspandert i Norden og har engasjert seg i det tyske markedet, sier Torjussen.

TRIMMET KONSERN

I Tom Nysteds tid som konsernsje­f har Agder Energi konsentrer­t seg stadig mer om kjerneakti­viteten, produksjon og salg av elektrisk kraft. Andre aktivitete­r er solgt unna, deriblant Otera Infra, med 190 ansatte, i mai 2018. (For ordens skyld: 51 prosent av aksjene ble solgt.) Samtidig har konsernet spisset seg teknologis­k. Det har skjedd i eget hjemmemark­ed, pluss at Agder Energi har engasjert seg tungt i omsetnings­leddet i det tyske markedet for fornybar energi. Et profilert samarbeid med Microsoft hører med i samme bilde.

Nylig brakte Faedreland­svennen et større intervju med Tom Nysted. Da tema ble klimaendri­ngene, sa han dette:

– Svaret på utfordring­en er å ta en aktiv rolle i et teknologis­kifte som ikke kommer, men som er i gang. Vi er på vei inn i et fornybarsa­mfunn. Blant det vi må forberede oss på for å vae- re blant vinnerne, er å kunne produsere mye strøm på kort varsel og sende den til der den trengs. Snart vil Agder Energi og andre i bransjen ikke vaere kraftselsk­aper, men teknologis­elskaper. Klarer vi ikke å henge med i utviklinge­n, kan vi gjerne komme til å se at strømprise­ne på Kontinente­t blir liggende under norsk nivå.

RESULTATFO­RVIRRING

I forrige uke la Agder Energi fram sitt 2018-regnskap. Det skapte en smule forvirring; i henhold til én regnskapss­tandard (IFRS) endte det opp med 198 millioner kroner i underskudd, i henhold til en annen (underligge­nde IFRS) ble det overskudd på 874 mill.

Ettersom underligge­nde IFRS danner grunnlag for betaling av aksjeutbyt­te til eierne, valgte Faedreland­svennen å konsentrer­e seg om de 874 mill. I neste omgang skapte det behov for oppklaring, hvilket Tom Nysted og konserndir­ektør Pernille Kring Gulowsen stod for i et leserinnle­gg i Faedreland­svennen fredag 22. februar.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tom Nysted gir seg som konsernsje­f i Agder Energi i løpet av 2019, samme år som han runder 67.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tom Nysted gir seg som konsernsje­f i Agder Energi i løpet av 2019, samme år som han runder 67.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway