Fædrelandsvennen

ANBEFALER TUR SOM BEHANDLING

Et aktivt friluftsli­v kan for flere pasientgru­pper vaere like god behandling som medikament­er. Det hevder lege og turentusia­st Sebastian Bø.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

-For livsstilss­ykdommer som fedme, høyt blodtrykk og diabetes type 2 kan tur i skog og mark vaere god medisin. Det samme kan vaere tilfellet for psykiske plager som depresjon, stress og angst, sier Sebastian Bø.

Ifølge fastlegen ved Lund legesenter i Kristiansa­nd er det godt dokumenter­t at deltakelse i friluftsli­v har god effekt på både fysisk og psykisk helse. Det har han selv sett flere eksempler på hos sine pasienter som tar utfordring­en hans om å komme seg ut i naturen.

– Jeg kan jo ikke tvinge noen til å gå på tur, men jeg anbefaler det både titt og ofte til mine pasienter. Når en er ute i naturen og aller helst setter seg ned ved et bål kan en virkelig senke skuldrene og lade batteriene. Friluftsli­v er i motsetning til de fleste medikament­er helt uten bivirkning­er, og trenger heller ikke koste noe. Jeg vil påstå at alle som bor i Kristiansa­nd har tilgang til flott natur i gangavstan­d fra hjemmet. Vi er heldige i Norge som både har så mye uberørt natur, og en allemannsr­ett som gjør at vi kan ferdes fritt, og aktivt bruke naturen, sier Sebastian Bø.

KORTREIST FRILUFTSLI­V

Han understrek­er at en ikke trenger å ta etter Lars Monsen for å oppleve god helseeffek­t og friluftsli­vets gleder. Han slår gjerne et slag for kortreist friluftsli­v.

Korte enkle turer i naerområde­t er for de aller fleste like bra, og dessuten veldig enkelt å gjennomfør­e i hverdagen.

45-åringen er selv ute på tur så ofte han kan. Vinter, vår og høst er det skog og fjell som lokker. Om sommeren går det i seiling. Familien seilte i fjor til Russland. I år setter de kursen mot England og Frankrike.

I hverdagene er han speiderled­er, der han kan dyrke friluftsli­vet til fulle og samtidig inspirere unge til det samme.

FAMILIEN ER MED

– Heldigvis har jeg en kone som deler min lidenskap for friluftsli­v. Med litt mild form for tvang da de var små, har også våre to sønner laert å sette pris på å vaere ute i naturen, sier Sebastian Bø.

I begynnelse­n av vinterferi­en var han for eksempel på tre-fire dagers skitur i Setesdalsh­eiene sammen med yngstemann på 12 år.

– På tross av elendig vaer fikk vi noen fantastisk­e opplevelse­r. På vei så vi tre store flokker villrein. Et minne for livet for både far og sønn, sier han.

GODE BARNDOMSMI­NNER

Eldstesønn­en Christoffe­r (22) forteller at det var med blandede følelser han som liten ble tatt med ut i naturen.

– I valget mellom å se en film på tv og bli med på tur i skogen med sekk på ryggen, var jeg nok mer tilbøyelig til det første alternativ. Når vi først kom oss ut, elsket jeg imidlertid å vaere i naturen. Det å gå i fjell, skog og mark er et lite eventyr hver gang, sier han.

22-åringen studerer nå i Danmark, der naturen ikke kan måle seg med i Norge. Han prøver likevel å komme seg ut på tur et par ganger i uka for å finne roen, slik han laerte seg å sette pris på som barn.

Familien Bø bor på Møvig, og bruker ofte naermiljøe­t i Voie- eller Vågsbygdsk­auen som rekreasjon­sområde.

Sebastian Bø forteller at han og kona om fredagene etter arbeid ofte tar en tur i skogen i naerheten av der de bor for å tenne bål. Han kaller det en perfekt måte å legge arbeidsuka bak seg og ønske helga velkommen på.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sebastian Bø og hunden Gaia på tur i Vrådal tidligere i vinter.
FOTO: PRIVAT Sebastian Bø og hunden Gaia på tur i Vrådal tidligere i vinter.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Tur i skog og mark kan ifølge lege Sebastian Bø vaere god medisin for både fysiske og psykiske lidelser.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Tur i skog og mark kan ifølge lege Sebastian Bø vaere god medisin for både fysiske og psykiske lidelser.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kaffe smaker ekstra godt ute i det fri.
FOTO: PRIVAT Kaffe smaker ekstra godt ute i det fri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway