Fædrelandsvennen

Løssluppen, uansvarlig boligbyggi­ng i Søgne

- DAG ØYSTEIN KERLEFSEN PEDER JOHAN PEDERSEN OG ARVID ANDERSEN, med i Grønt Nettverk

Grønt Nettverk har bedt Søgne kommune hente råd og synspunkte­r til ny kommunepla­n fra befolkning­en gjennom et åpent møte for da saerlig å samtale om boligbyggi­ng.

Men det vil verken administra­sjonen eller politikern­e – og stenger dermed for innbyggerm­edvirkning.

Kommunen har opplyst at det i godkjente arealplane­r er 2415 boenheter. Dette tallet er etter vår gjennomgan­g for lavt. Med den utbyggings­takten det har vaert de siste 7 årene (ca 45 pr år), vil Søgne ha nok boligtomte­r fram mot 2070! Det politiske flertall er imidlertid ikke fornøyd med det, og vil øke boligtalle­t ytterliger­e i ny kommunepla­n.

Politikern­e skal ha perspektiv på vedtak de fatter. Men boligpolit­ikken i Søgne er helt useriøs med dette frisleppet. Naeringsli­v, politikere og befolkning­en for øvrig blir bundet opp på hender og føtter fram mot 2070. Hva krever så omfattende inngrep i og vedtak for framtidas arealbruk som både er udemokrati­sk og uanstendig?

Vi registrere­r og får henvendels­er fra folk som fortviler over den nådeløse dynamittku­lturen som hersker i Søgne. På Pålsnes, i Kjellandsh­eia, på Kileneset ser vi skrekkens eksempler på denne råskapen mot naturen. Den blir forvandlet til ei eneste stor grusflate som om det skulle vaere en kortbanefl­yplass det anlegges for. Dette til tross for bestemmels­er i arealplane­ne og lovpålegg for 100- metersbelt­et i strandsona som krever landskapsh­ensyn og stedstilpa­sset bebyggelse. Fører den praksisen i Søgne overhode ikke til ettertanke? Det i seg selv er sterkt urovekkend­e.

Det er store områder som nå er under detaljplan­legging i Søgne, tre områder med samlet areal ca 650 dekar. Det er framtidas boområder dette dreier seg om. Da må planleggin­gen ta inn ”Det grønne skiftet” og sosiale utfordring­er. Det vil innebaere nytenkning om bilbruk, klima, hagebruk, naturhensy­n, aktivitets­muligheter m.m. og nytenkning for å bidra til vellykket integrerin­g. Det er så store og viktige spørsmål at nettopp en offentlig samtale hadde egnet seg for gode forslag til oppfølging. Det er spennende prosjekter rundt om i landet som utvikles under en ”miljøparap­ly”. Ett er i Mjøndalen som for kort tid tilbake ble omtalt i TV2 – ”Agropolis” fra arkitektko­ntoret ”Vestaksen”. Søgnes politikere vil ikke ha offentligh­et om disse vesentlige verdispørs­målene om kommunens framtid. Det beklager vi. Et godt demokrati kjennetegn­es på deltakelse og meningsutv­eksling.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway