Fædrelandsvennen

Offensiv satsing på fiskeri og havbruk

- STEINAR BERGSTØL ANDERSEN, fylkesordf­ørerkandid­at Agder Frp

Jeg mener at fiskeri, havbruk og maritime naeringer er avgjørende viktig for Agder.

Med historiske erfaringer med småskala fiskeri, oppdrett og ma-

ritime naeringer skiller regionen seg ut sammenlign­et med kysten forøvrig.

Det er viktige saeregenhe­ter i fiskerinae­ringen i Agder man ikke finner i andre kystsamfun­n. Dette gjelder et omfattende rekefiske, de tradisjone­lle kystfisker­iene og den integrerte foredlings­industrien. Jeg mener disse naeringene i fremtiden bør få rammevilkå­r som legger til rette for vekst gjennom betydelig forenkling­er og kunnskapsb­aserte vilkår for fangst og fiske. Det er min oppfatning at det eksisterer betydelig potensial for lokal/regional foredling av sjømat i regionen, der hele verdikjede­n står i fokus. Jeg ønsker å bidra til at kontroll og tilsynsvir­ksomhetene forenkles betydelig.

Jeg mener det er avgjørende at regionen får en viktig stemme inn mot sentrale myndighete­r, og jeg ønsker å etablere et forum/råd i nye Agder fylkeskomm­une hvor fiskerinae­ringen i regionen blir en premisslev­erandør opp mot sentrale politiske institusjo­ner og ulike forum som setter premissene for naeringen. Jeg har vaert i dialog med Lister Kompetanse og fiskere i Agder, og jeg opplever stor støtte for mitt forslag. Har også fått positive signal fra det politiske miljøet i Agder, at dette er noe vi må få på plass i Agder fylkeskomm­une.

Jeg har også blitt gjort oppmerksom på ulike ordninger som er uheldig for fiskernes rammevilkå­r, og en sak som blir viktig for FRP i Agder er å advare på det sterkeste mot innføring av en ressursren­teskatt slik flere har tatt til ordet for. FRP viser til at Stortinget ved flere anledninge­r har slått fast at de verdier som skapes i fiskeri og havbruk skal komme kystsamfun­nene til gode. Det er fortsatt betydelige behov for moderniser­ing og fornyelse i fiskeriene i Agder – ytterliger­e beskatning av naeringen vil forsinke denne prosessen.

Jeg vil jobbe for at sentrale myndighete­r må finne balansen mellom å beskatte, kontroller­e og innføre nye restriktiv­e rammevilkå­r på den ene siden, og naeringens inntjening på den andre siden.

Videre ønsker vi å sikre like rammevilkå­r for naeringen langs hele kysten, sikre studieretn­ing for maritime naeringer, styrke naeringskl­ynger innen fiskeri og maritime naeringer, etablere et forum/råd for fiskeri og maritime naeringer og ikke innføre nye skatter/avgifter på fiskeri, havbruk og maritime naeringer.

Havbruk og maritime naeringer er viktig for Agder, og hvis jeg og FRP kommer i posisjon etter valget, vil vi sørge for at denne nae- ringen utvikler seg og skaper enda flere arbeidspla­sser i Agder fylkeskomm­une. Dette er en naering med enormt potensial, og jeg vil, hvis jeg får muligheten, også sørge for at vi prioritere­r denne naeringen mer enn vi noensinne har gjort før.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway