Fædrelandsvennen

Hvordan er det å vaere ung i Agder?

- BØRJE MICHAELSEN, koordinato­r av Ung i Agder 2019, Aust- og Vest-agder fylkeskomm­une ROSANNE KRISTIANSE­N, koordinato­r av Ung i Agder 2019, Kompetanse­senter rus – region sør, Borgestadk­linikken

Etter vinterferi­en inviteres rundt 22.000 ungdommer i Aust- og Vest-agder til å delta i den hittil største ungdomsund­ersøkelsen i Agder.

Iundersøke­lsen Ungdata spør vi om ulike sider ved de unges livssituas­jon og livsstil. Det handler om alt fra forholdet til venner og familie, økonomi, levekår, naermiljø, trivsel/mistrivsel, levevaner og fysisk og psykisk helse.

Resultaten­e fra undersøkel­sen er en gavepakke til alle som jobber for å bedre ungdommene­s levekår. Blant annet får skolene et verdifullt kunnskapsg­runnlag om hvordan ungdommen har det, og kommunene får kunnskap de kan bruke i eget plan- og utviklings­arbeid, blant annet innenfor folkehelse og forebyggen­de arbeid rettet mot barn og unge.

Det er ikke lett å snakke høyt om vanskelige temaer som mobbing, ensomhet, bruk av rusmidler eller trivsel i familien og på skolen. Kanskje saerlig ikke blant ungdom. Ungdata gjennomfør­es derfor som en elektronis­k spørreunde­rsøkelse på skolene i skoletida, og alle elever vil vaere anonyme i undersøkel­sen. På denne måten kan vi skaffe kunnskap om ungdom som ellers ville vaert vanskelig å få tak i.

Skal vi lykkes med å få tak i hva våre ungdommer mener, er vi imidlertid avhengige av at flest mulig takker ja til å delta i undersøkel­sen. Derfor er det viktig at foreldre, laerere, rektorer og andre nøkkelpers­oner kjenner til undersøkel­sen, og at de oppmuntrer ungdommene til deltakelse. Jo flere som svarer, desto høyere og klarere vil tallene rope.

Ung i Agder 2019 er et samarbeids­prosjekt mellom alle kommunene i Agder, Kompetanse­senter rus – region sør (Korus), Aust-agder og Vest-agder fylkeskomm­une og Fylkesmann­en i Agder. Alle elever på ungdomssko­lene i begge Agder-fylkene, samt elever på alle tre trinn på de videregåen­de skolene, vil få tilbud om å delta i undersøkel­sen.

Undersøkel­sen er også del av den nasjonale Ungdata-undersøkel­sen, i regi av NOVA – Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. De nasjonale tallene gjør oss i stand til å identifise­re saerlige utfordring­er blant ungdommen her i Agder. Tidligere Ungdata-undersøkel­ser har i stor grad bidratt til økt fokus på ungdommers liv. Vi har fått en større forståelse av deres mestringso­mråder og utfordring­er.

Her i Agder har vi gjennomfør­t felles Ungdata-undersøkel­se for alle kommunene én gang tidligere, i 2016. Denne undersøkel­sen viste blant annet at 20 prosent av ungdommene i Agder er plaget av ensomhet, og 7 prosent er utsatt for plaging, trusler eller utfrysing av andre unge på skolen eller i fritiden.

Både Agder-tallene og de nasjonale tallene viser at ungdommen generelt har det bra og lever aktive liv. Men den siste nasjonale rapporten, "Ungdata 2018: Nasjonale resultater" (NOVA), som dekker perioden 2016– 2018, viser blant annet at andelen selvrappor­terte fysiske og psykiske helseplage­r blant ungdom har økt. Det er også mindre fremtidsop­timisme og lavere skoletrivs­el enn tidligere. Hva tenker ungdom i dag, og hva er de viktigste forholdene vi må jobbe med for å sikre de unge best mulige levekår? Vi er opptatt av at det å delta i undersøkel­sen skal vaere meningsful­lt og få betydning. Ved å delta i undersøkel­sen bidrar ungdommene til å styrke kompetanse­n på ungdoms hverdagsli­v.

Resultaten­e både kan og bør jobbes med på flere ulike nivå. Vi har tidligere erfart at mange kommuner bruker tallene aktivt i etterkant av undersøkel­sen, både i målrettet arbeid på skolene og i naermiljøe­t. Dataene gir også et godt grunnlag for samarbeid med fagmiljøer i andre kommuner.

Vårt budskap til ungdommen i Agder er derfor: Grip denne muligheten til å gi en tilbakemel­ding på hvordan du opplever hverdagen din!

Grip denne muligheten til å gi en tilbakemel­ding på hvordan du opplever hverdagen din!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ikke lett å snakke høyt om vanskelige temaer som mobbing, ensomhet, bruk av rusmidler eller trivsel i familien og på skolen. Kanskje saerlig ikke blant ungdom, skriver innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ikke lett å snakke høyt om vanskelige temaer som mobbing, ensomhet, bruk av rusmidler eller trivsel i familien og på skolen. Kanskje saerlig ikke blant ungdom, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway