Fædrelandsvennen

Varmerekor­der kan stå for fall

Temperatur­en i februar så langt i år er 4,7 grader over normalen. Denne uka får vi en smak av vår her i sør. Det kan bli en av de varmeste februarmån­edene som noen gang er målt på Kjevik.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Vi snakker om en av de varmeste februarmån­edene målt på Kjevik, sier klimaforsk­er Hans Olav Kvaal Hygen.

Ved Kjevik var januar i år 1,8 grader over normalen. Februar til nå ligger 4,7 grader over normalen.

– Dere skal ikke se bort fra at dere ender på rundt 5 grader over normalen for februar, og det er uvanlig, sier Hygen, som er sjef for avdeling for klimatjene­ster ved Meteorolog­isk institutt.

– Er det effekten av global oppvarming vi ser?

– Det er en god kombinasjo­n av vaeret og global oppvarming. At varme vintre kommer stadig hyppigere er et tegn på det siste. Akkurat hvor varmt det blir vil varierer og styres av vaerforhol­d. Men at snittet for temperatur er på vei oppover, er det ingen tvil om, sier han.

At klimaet endrer seg er også tydelig å se.

– Det blir mindre snø og antall dager med skiføre blir stadig faerre. Planter kommer til syne tidligere, og en del dyr og deres rytmer påvirkes. Pollenseso­ngen flytter seg også, sier Hygen.

VÅRTEGN I FEBRUAR

Et annet tegn på at vi er i en vintermåne­d av det uvanlig slaget, er at parkvesene­t i Kristiansa­nd kommune ikke jobber med snø og is.

– De to siste ukene har vi jobbet ute i skjaergård­en. Det er veldig tidlig. Vi pleier å drive med løypekjøri­ng og slike ting på denne tiden av året, sier Tor Fredrik Axelsen, soneleder i parkvesene­t.

De er blant ute på Dvergsøya og i Stokken hvor de rydder i friluftsom­råder.

– Det er vårarbeid vi holder på med nå. Og vi ser at ramsløken har begynt å spire her ute. Det er veldig tidlig for den, sier Axelsen.

VARMEST DENNE UKA

– Varmest blir det tirsdag eller onsdag. Da kan temperatur­en nå opp mot 15 grader enkelte steder, sier meteorolog ved Meteorolog­isk institutt, Geir Ottar Fagerli.

– Hvor varmt det blir, er avhengig av skydekket og vindretnin­gen. Men med skyfri himmel og føneffekt fra vinden så kan det bli satt rekord, sier han.

Han forteller at februarrek­orden i Vest-agder ble målt på Kjevik med 15,8 grader den 28. februar 2012. Aust-agder fikk rekord samme dag med 16,9 grader på Landvik i Grimstad. I Byglandsfj­ord ble det målt 13,4 grader den dagen.

– Det som er spesielt er at luftmassen­e nå er like varme som de er om sommeren. Men da varmer sola i tillegg, så det blir ikke like varmt. Men det viser hvor varm lufta nå er i forhold til årstida, sier Fagerli.

– Det er veldig uvanlig at det er så varmt i februar, slår meteorolog­en fast.

OFTERE MILDE VINTRE

Sørlandet har hatt noen svaert milde vintre de siste årene. I 2008 lå februar 6,1 grader over normaltemp­eraturen på Kjevik. I februar 2014 lå temperatur­en 5 grader over normalen, mens den var 3,9 grader over normalen i 2015.

– Varme og kalde vintre kommer om hverandre med store variasjone­r, og i fjor hadde vi en kald vinter. Men vi ser en klar tendens til at varme vintre kommer mer hyppig, sier Hygen.

De varmeste februar-månedene var imidlertid på 1990-tallet. Rekorden er fra 1990 da temperatur­en lå 6,9 grader over normalen. I 1998 lå den 6,6 grader over normalen.

– Kun fire ganger siden målingene startet ved Kjevik i 1946 har snittemper­aturen i februar vaert over 5,5 grader over normalen, sier Hygen.

Målingene viser at gjennomsni­ttstempera­turen de siste 30 årene er 2,1 grader over normalen. Normaltemp­eraturen for februar på Kjevik er for øvrig minus 1,8 celsius.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Det er vårstemnin­g og grønt gress i Kristiansa­nd, samtidig som kalenderen viser at vi bare er i februar.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Det er vårstemnin­g og grønt gress i Kristiansa­nd, samtidig som kalenderen viser at vi bare er i februar.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR FREDRIK AXELSEN ?? Her er parkvesene­t i aksjon på Dvergsøya. I 14 dager har de holdt på med vårarbeid ute i skjaergård­en.
FOTO: TOR FREDRIK AXELSEN Her er parkvesene­t i aksjon på Dvergsøya. I 14 dager har de holdt på med vårarbeid ute i skjaergård­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway