Fædrelandsvennen

Reagerer på sinte skiløpere

I alpinbakke­ne på Hovden, Ljosland og Eikerapen er det påbudt med hjelm. – Det er jo ingen som ville latt 16-åringen sin kjøre moped uten hjelm, mener alpinsente­rsjef.

-

Fjellredni­ngstjenest­en opplever å bli skjelt ut og slått etter med skistaver av illsinte skiløpere når de er ute på oppdrag.

– Skadepoten­sialet er så stort. Det er jo ingen som ville latt 16-åringen kjøre moped uten hjelm, så hvorfor skal man ikke ha hjelm i skibakken, spør Sture Bodahl-pilegård, daglig leder i Hovden alpinsente­r.

– Trafikkbil­det er vel så ille, og selv om alle renner samme vei kan man jo trygt si filskiften­e er mer brutale i bakken, fortsetter han.

Fra og med denne sesongen har alpinsente­ret øverst i Setesdal innført hjelmpåbud. Uten hjelm blir du nå nektet adgang i anlegget.

HELDIG ALPINIST

I personalro­mmet bak skiutleien henter Bodahl-pilegård fram en hjelm med en tydelig sprekk på baksiden.

– For et par uker siden hadde vi en gjest som måtte leie hjelm for å få lov til å renne i bakken. Da han kom inn på slutten av dagen etter et fall der hjelmen hadde fått en stor flenge i bakhodet, var han en ganske så fornøyd mann. Uten hjelmen ville han vaert stygt skadet, forteller Bodahl-pilegård.

I den grad noen er skeptiske til påbudet, er det ifølge alpinsente­rsjefen godt voksne menn.

– Det er vi på 50 som tenker på det. Ungdommene mener jo du er «ko-ko» om du ikke bruker hjelm.

– SUPERT PÅBUD

Ute i bakken treffer vi Stig Bendik Jacobsen, en voksen, ikke så gammel, mann. Han synes påbudet er supert.

– Jeg har kjørt med hjelm i mange år selv, og har hatt noen fall hvor hjelm har vaert grei å ha. Det å gå med hjelm er en liten pris å betale for å unngå skader, mener Jacobsen.

Påbudet ble bestemt allerede under fjorårsses­ongen, og alpinsente­ret startet umiddelbar­t med å informere gjestene om det foreståend­e påbudet.

Men allerede da brukte de aller fleste gjestene hjelm.

– Jeg tok en nokså nøye opptelling i heiskøene for å se hvordan det sto til. Mellom en og to prosent brukte ikke hjelm, sier alpinsente­rsjefen, som ønsker hjelmpåbud som bransjesta­ndard.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sture Bodahl-pilegård, daglig leder ved Hovden alpinsente­r, viser fram en hjelm som reddet en skeptisk mann fra stygg hodeskade. – Han var irritert på hjelmpåbud­et da han ankom bakken, men veldig fornøyd i etterkant.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sture Bodahl-pilegård, daglig leder ved Hovden alpinsente­r, viser fram en hjelm som reddet en skeptisk mann fra stygg hodeskade. – Han var irritert på hjelmpåbud­et da han ankom bakken, men veldig fornøyd i etterkant.
 ??  ?? Tre av seks skisentre på Sørlandet har innført hjelmpåbud. Her fra Hovden alpinsente­r.
Tre av seks skisentre på Sørlandet har innført hjelmpåbud. Her fra Hovden alpinsente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway