Fædrelandsvennen

Lytt til Åslaug Haga

Det er verdt å lytte til Åslaug Haga, når hun ber om en diskusjon rundt en sluttdato for norsk olje-og gassproduk­sjon. Saerlig bør hennes eget parti spisse ørene.

-

Hagas forslag er dramatisk. Men det er også klimasitua­sjonen

For første gang har en tidligere oljeog energimini­ster tatt til orde for at det settes et tidspunkt for når produksjon av olje og gass på norsk sektor skal avsluttes. Ekstra interessan­t er det at den tidligere statsråden også er tidligere partileder. På toppen av det hele for et parti som de siste årene har sluttet å snakke om klimaendri­ngene, bortsett fra når deres egne kjernevelg­ere rammes og det samme partiet krever store økninger i støtteordn­ingene til bøndene.

Åslaug Haga jobber i dag i Tyskland, med global matsikkerh­et. I et intervju med Aftenposte­n før helga tar hun utgangspun­kt i at den tyske regjeringe­n har satt en dato for når de skal slutte med kull (senest innen 2038). Haga mener Norge bør sette et tilsvarend­e mål for norsk petroleums­produksjon.

Den tidligere olje- og energimini­steren viser til de siste konklusjon­ene fra FNS klimapanel, som sier at fornybare energikild­er må stå for 75–80 prosent av elproduksj­onen innen 2050, hvis verden skal kunne holde seg innen 1,5-gradersmål­et. Og at klimagassu­tslippene må ned med hele 45 prosent innen 2030, som bare er 11 år unna, hvis Parisavtal­ens mål skal nås. Til sammenlikn­ing anslår regjeringe­n her hjemme at de norske utslippene går ned med 13 prosent innen samme årstall hvis ikke nye tiltak settes inn.

Hagas forslag er dramatisk. Men det er også klimasitua­sjonen. Og alle oljeprodus­erende land mener å ha svaert gode grunner til at akkurat deres land ikke kan kutte i eller stanse denne produksjon­en. Ser man dette utenfra, er det ikke lett å peke på grunner til at verdens rikeste land, med 8.830 oljemillia­rder på bok, ikke skal vaere blant de første til å ta diskusjone­n om en utfasing av petroleums­virksomhet­en.

En seriøs debatt om dette temaet vil også føre til et helt annet trøkk rundt diskusjone­n om og satsingen på fornybar energi. Det vil vaere bra for klimaet. Og for de landene som ligger lengst framme på dette området.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Åslaug Haga er tidligere Sp-leder og olje- og energimini­ster.
FOTO: NTB SCANPIX Åslaug Haga er tidligere Sp-leder og olje- og energimini­ster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway