Fædrelandsvennen

En dag uten søppelpluk­king føles som en bortkastet dag.

I løpet av fire timer fredag ble 25 kilo søppel plukket ved Rivenes i Søgne. Søndag var det tid for en ny runde i strandsone­n.

- TEKST: CHRISTINA S. ØSTTVEIT

– Vi trenger flere hender, sier Charlotte Andersson, initiativt­aker til den ideelle organisasj­onen Minusplast, fra Søgne.

Sammen med mora Anne Andersson var det i går klart for nok en dag med å plukke søppel i naturen – denne gangen ved Åros.

– Vi har holdt på i et par timer nå, på et lite område. Dette er jo bare en brøkdel av hva som finnes. Når man begynner å dra opp søpla i overflaten, dukker det opp nytt under jorda, sier Charlotte og viser fram søppelsekk­en – full av tau, snusbokser og bensinkann­er.

VIL INSPIRERE FLERE

– Man hører jo mye om dette i mediene, men jeg hadde ikke forestilt meg at det var så mye søppel i naturen, legger hun til.

Det var i månedsskif­tet september-oktober at organisasj­onen Minusplast ble startet. Charlotte Andersson forteller at de er tre personer som står bak, men at de håper å kunne inspirere flere til å bli med på ryddedugna­den.

– På fredag var vi på Rivenes. I løpet av fire timer hadde vi plukket 25 kilo. Her forleden var vi på Langenes og endte opp med 50 kilo. Det området var på rundt 12 meter, sier hun.

– ALLE KAN GJØRE NOE

Mor Anne Andersson forteller at de ofte kommer i snakk med andre personer når de er ute og rydder.

– Mange sier at de har plukket litt, men at det finnes så mye der ute at det ikke nytter. Jeg tenker at vi ikke må gi opp. Alle kan gjøre litt hver. Vi har i alle fall tro på en forandring, ellers hadde vi ikke begynt med dette. En dag uten søppelpluk­king føles som en bortkastet dag, sier hun.

Ifølge en rapport fra World Economic Forum, havner rundt åtte millioner tonn plast i havet hvert år.

Det betyr 15 tonn plast hvert minutt, døgnet rundt. Forskerne bak rapporten skriver også at det i 2050 vil vaere mer plast enn fisk (etter vekt) i havet.

Oddbjørg og Finn Engen var med på ryddeøkta ved Åros søndag. De bor rett ved Lundeelva, og Oddbjørg sier det er trist å se all søpla som flyter i land.

FANT PLASTBEGER I TORSK

– Vi fisker en del og for et par år siden fanget vi en torsk på fire kilo. Da jeg åpnet den, var det stort plastbeger inni torsken. Begeret sto med bunnen ned slik at all maten den hadde forsøkt å spise hadde havnet her, forteller hun.

– Det er fryktelig trist med all søpla i naturen, legger hun til.

Charlotte Andersson tror flere trenger å se hvor mye plast og annet søppel som gjemmer seg i naturen.

– Det hjelper ikke å si at det er verre i andre land. Da tenker jeg at man setter sin egen plikt og samvittigh­et til side. Det er litt skremmende å se hvordan avfallet vokser inn i naturen, og mye av det havner på steder hvor folk ikke legger merke til det.

SOMMER-ARRANGEMEN­T

Hvert år arrangerer organisasj­onen «Hold Norge Rent» den årlige Strandrydd­edagen. Over 90.000 frivillige landet rundt deltok i fjor. I år arrangeres ryddedugna­den 4. mai.

Andersson forteller at deres egen organisasj­on skal ha et arrangemen­t på Prestegård­en i Søgne, for å inspirere andre i kommunen til å delta, til sommeren.

– Mange tror at det lille de gjør ikke hjelper noe saerlig, men det gjør det. Vi trenger absolutt flere hender for å holde naturen rein.

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Charlotte Andersson (f.v.) håper flere vil bidra til å holde naturen fri for søppel. Sammen med mamma Anne Andersson har hun startet den ideelle organisasj­onen Minusplast. Oddbjørg og Finn Engen (i bakgrunnen) er ofte med på ryddedugna­der i Søgne.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Charlotte Andersson (f.v.) håper flere vil bidra til å holde naturen fri for søppel. Sammen med mamma Anne Andersson har hun startet den ideelle organisasj­onen Minusplast. Oddbjørg og Finn Engen (i bakgrunnen) er ofte med på ryddedugna­der i Søgne.
 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? – Når man begynner å dra opp søpla i overflaten, dukker det opp nytt under jorda, sier Charlotte Andersson.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT – Når man begynner å dra opp søpla i overflaten, dukker det opp nytt under jorda, sier Charlotte Andersson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway